Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας

Την κοινή επιθυμία Ελλάδας - Βουλγαρίας να επεκταθεί η συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας σηματοδοτεί το δεύτερο συμβούλιο συνεργασίας των δύο χωρών, που τη Δευτέρα θα συγκληθεί στην Αθήνα.

Στο περιθώριο του συμβουλίου θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Βούλγαρο ομόλογο του Μπόικο Μπορίσοφ αλλά και
διμερείς συναντήσεις υπουργών και υπογραφές συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, πολιτισμού και αγροτικής ανάπτυξης.

Αθήνα και Σόφια συντάχθηκαν άλλωστε στο τελευταίο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων όπου αποφασίστηκε να μην δοθεί το «πράσινο φως» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η Ελλάδα πάντως εμφανίζεται ικανοποιημένη από το κείμενο συμπερασμάτων που θα υιοθετήσει η Σύνοδος Κορυφής, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει ρητή αναφορά της επίλυσης του ονοματολογικού ως προϋπόθεσης για την
έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη πρόταση της Αθήνας για το Μνημόνιο Κατανόησης. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε πως η απόφαση αυτή αποτελεί «καταλύτη», ώστε να υπάρξει πρόοδος σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη δήλωση βουλευτή της Χ.Α στη Βουλή περί «γυφτο-Σκοπιανών» ο κ. Δελαβέκουρας επεσήμανε πως σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την κυβέρνηση και σημείωσε πως κάθε χρόνο 100,000 κάτοικοι της ΠΓΔΜ επισκέπτονται τη χώρα μας, όπως και Έλληνες επισκέπτονται τα Σκόπια.

«Οι λαοί συνεργάζονται. Μακάρι και οι κυβερνήσεις να ακολουθούσαν το παράδειγμα των άλλων χωρών» είπε χαρακτηριστικά και επίσης ευχήθηκε να μην χαθεί μια ακόμα ευκαιρία.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας,anotato symvoulio synergasias elladas-voulgarias