Αποφυλακίζεται η Τιμοσένκο

Τηναποφυλάκιση της κρατούμενης πρώηνπρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και τηνκαθαίρεση του υπουργού ΕσωτερικώνΒιτάλι Ζαχαρτσένκο, ως υπεύθυνου γιατην αστυνομική βία των τελευταίωνημερών, αποφάσισε το κοινοβούλιο τηςΟυκρανίας, το οποίο νωρίτερα ενέκρινεσχεδόν ομόφωνα την έναρξη της διαδικασίαςαναθεώρησης του συντάγματος, που αποτελείβασικό στοιχείο του οδικού χάρτη γιατην ειρηνική επίλυση της ουκρανικήςκρίσης.

Οοδικός χάρτης τον οποίο επεξεργάσθηκανοι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας,της Γαλλίας

και της Πολωνίας καισυνυπέγραψαν ο πρόεδρος Γιανουκόβιτςκαι οι αρχηγοί των τριών κυριότερωνκομμάτων της αντιπολίτευσης προβλέπειεπίσης τη διεξαγωγή νέων βουλευτικώνκαι προεδρικών εκλογών μεταξύ Σεπτεμβρίουκαι Δεκεμβρίου, τον σχηματισμό κυβέρνησηςεθνικής ενότητας εντός δεκαημέρου καιτην αμνήστευση των διαδηλωτών.

Τησυμφωνία χαιρέτισαν με μηνύματά τουςπολυάριθμοι ηγέτες δυτικών κρατών καιοργανισμών. Ο Λευκός Οίκος ωστόσο,δηλώνει έτοιμος για την υιοθέτηση καινέων κυρώσεων κατά Ουκρανών αξιωματούχων,εάν προκύψει η ανάγκη.

Παράτο λουτρό αίματος των τελευταίων 48ωρών,οπότε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχείαέχασαν τη ζωή τους 78 άνθρωποι, η ΠλατείαΑνεξαρτησίας του Κιέβου παραμένεικατάμεστη από διαδηλωτές που διαμηνύουνότι δεν θα αποχωρήσουν πριν την εκπλήρωσηόλων των όρων του οδικού χάρτη.

Μέγιστηανησυχία πάντως προκαλεί το μήνυμα τηςαυτοαποκαλούμενης "Δεξιάς Πτέρυγας"των διαδηλωτών, ότι όσοι συνυπέγραψαντον οδικό χάρτη συμπράττουν με δολοφόνουςκαι ότι ο κάθε Ουκρανός θα πρέπει στοεξής να αποφασίσει μόνος του για το τίθα πράξει.

Στηδιαβεβαίωση πως η Ελληνική προεδρίαείναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές τηςυπηρεσίες προκειμένου να σταθεροποιηθείη κατάσταση στην Ουκρανία μέσα σε έναδημοκρατικό πλαίσιο, που θα αποτρέπειτην κλιμάκωση της βίας σε συνθήκεςεμφυλίου προχώρησε μιλώντας στον Ρώσοομόλογο του, ο υπουργός Εξωτερικών,Ευαγγελος Βενιζέλος.

Απότην πλευρά του ο κ. Λαβρόφ αφού ευχαρίστησετον κ. Βενιζέλο, του παρουσίασε τηνεπίσημη ρωσική θέση, τονίζοντας ιδιαιτέρωςτην ανάγκη οι συμφωνημένες λύσεις στηνΟυκρανία, να διασφαλίζουν τόσο τησυμμετοχή όλων των πολιτικών καικοινωνικών δυνάμεων όσο και τη συμμετοχήόλων των περιφερειών της Ουκρανίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα