Άνοδος στο Χ.Α

Μεγάλη άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών την επομένη του διαγγέλματος Σαμαρά, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη της τάξης του 2,25%. Ανοδική εκκίνηση και στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.


Η αγορά εισέρχεται με «δεμένα μάτια» στην τελική ευθεία για τη δεύτερη προσπάθεια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που θα γίνει αύριο Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή, γνωρίζοντας

πως μετά μεσολαβούν πέντε ημέρες αργιών κατά τις οποίες πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου που το Χρηματιστήριο θα «ξανανοίξει» ανήμερα της τελευταίας και καθοριστικής ψηφοφορίας. Όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα το ρίσκο για όποιον επιλέξει να παίξει στο... στοίχημα την αγορά είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση θα είναι πολύ μεγάλο το επόμενο διάστημα.

Η "κόντρα" κίνηση των τιμών την περασμένη εβδομάδα (+4,59%) ερμηνεύεται κυρίως ως ανοδική αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα μετά την κατακρήμνιση κατά 20%, παρά ως προεξόφληση ότι θα αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η ανοδική κίνηση που απομάκρυνε κατά 6,4% τον Γενικό Δείκτη από τα πρόσφατα χαμηλά έτους των 810 μονάδων, σταμάτησε ακριβώς πριν το καθοριστικό σημείο των 890-900 μονάδων όπου οι τιμές θα επέστρεφαν εντός του πλαγιοανοδικού καναλιού τάσης. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πως θα αξιολογήσει από σήμερα και θα υποδεχθεί το Χ.Α, την «συναινετική» πρόταση που έγινε χθες από τον Πρωθυπουργό στον απόηχο της σκανδαλολογίας του Σαββατοκύριακου, για εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στο τέλος του 2015. Οι πρώτες εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών δεν δείχνουν να απηχούν αισιοδοξία ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να εξασφαλιστεί ο αριθμός των 180 βουλευτών, όμως κανείς δεν παραγνωρίζει ότι ο πολιτικός χρόνος είναι ακόμη μεγάλος και τα σενάρια πολλά, μέχρι την τελική πράξη της διαδικασίας. Υπό το πρίσμα αυτό οι συνεδριάσεις που ακολουθούν θα είναι καθοριστικές βραχυπρόθεσμα, είτε για τον αν η αγορά καταφέρει να υπερνικήσει πλέον τις αντιστάσεις της και να δοκιμάσει υψηλότερα ποντάροντας στο «καλό σενάριο», είτε για το αν θα ξαναδοκιμάσει τα τελευταία χαμηλά.

Σε κάθε περίπτωση για να δείξει ότι κάτι αλλάζει ουσιαστικά στην αγορά της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να καταφέρει να υπερβεί τις 900 μονάδες. Διαφορετικά, όπως εκτιμούν τεχνικοί αναλυτές, η πλαγιο-ανοδική κίνηση των τελευταίων έξι συνεδριάσεων θα ερμηνευτεί ως «σχηματισμός σημαίας» (flag) που αποτελεί συνήθως διάλειμμα πριν επανέλθει η προυπάρχουσα (πτωτική στην προκειμένη περίπτωση) τάση.

Σε κάθε περίπτωση η εκλογική διαδικασία αναδεικνύεται πλέον σε καταλύτη για την κεφαλαιαγορά, καθώς με αυτή συνδέονται σε κάθε περίπτωση όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα που αφορούν στην εντός του 2015 διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την «μετά – μνημόνιο» εποχή, τον τρόπο χρηματοδότησης της χώρας στο μεσοδιάστημα και την «πιστωτική γραμμή».

Το χρηματιστήριο σύμφωνα με τις απόψεις των περισσότερων αναλυτών είναι έτοιμο να καταγράψει χαμηλότερα επίπεδα τιμών μεσοπρόθεσμα αν η Ελλάδα οδεύσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά και να «πανηγυρίσει» ένα αποτέλεσμα που θα μεταθέσει τις πρόωρες εκλογές για τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Στην πρώτη περίπτωση κύρια πηγή ανησυχίας είναι το ενδεχόμενο ακυβερνησίας ή σύγκρουσης με την τρόικα, για χρονικό διάστημα που δεν θα μπορεί να αντέξει η οικονομία. Στη δεύτερη περίπτωση που αποτελεί και το «καλό σενάριο» για τις αγορές, το ερώτημα είναι για πόσο, με δεδομένο ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο διαρκείας καθ όλη τη διάρκεια του 2015, παρότι στο μεσοδιάστημα ένα σημαντικό μέρος της αβεβαιότητας που αφορά τις πηγές χρηματοδότησης της οικονομίας και των πόρων αποπληρωμής του χρέους, ενδεχομένως να εκλείψει.

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα