Ανησυχία για τις εθνοτικές εντάσεις στην ΠΓΔΜ

Την ανησυχία του για τις εθνοτικές εντάσεις στην ΠΓΔΜ, οι οποίες επιβαρύνουν την πολιτική σταθερότητα της χώρας, εξέφρασε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.

Συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Τέφτα Αρίφι, στο πλαίσιο του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ- ΠΓΔΜ,

που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια.

Όπως επισημαίνει σήμερα το κοινοτικό δελτίο Agence Europe, o επίτροπος Διεύρυνσης δήλωσε από τα Σκόπια ότι είναι «σημαντικό να παραμείνουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας σταθερές υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», σημειώνοντας πως «το μέλλον εδράζεται σε ένα κοινό όραμα» της ΠΓΔΜ. «Η ΕΕ και η συμφωνία- πλαίσιο της Οχρίδας αποτελούν δυο στοιχεία- "κλειδιά" αυτού του οράματος και σας ενθαρρύνω όλους να συνεισφέρετε στην προώθησή τους», προσέθεσε ο επίτροπος.

Σημειώνεται ότι στα συμπεράσματα του διαλόγου υψηλού επιπέδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την υιοθέτηση, από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, έκθεσης (stock taking report) σχετικά με την εφαρμογή συμφωνίας- πλαίσιο της Οχρίδας του 2001, η οποία έθετε τέλος στις εθνοτικές εντάσεις.

Επιπλέον, τα συμπεράσματα του διαλόγου σημειώνουν πρόοδο της ΠΓΔΜ από τον Μάρτιο, από τότε που ξεκίνησε ο διάλογος. Επισημαίνουν την υιοθέτηση προτάσεων για την αποποινικοποίηση της συκοφαντικής δυσφήμισης, προκειμένου να προαχθεί η ελευθερία της έκφρασης και για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου που διέπει τις εκλογές. Επίσης, έχουν ληφθεί μέτρα σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Πρόοδος σημειώθηκε, επίσης, στην προετοιμασία σημαντικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, ενώ μέτρα έχουν ληφθεί και στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της οικονομίας της αγοράς.

Η επόμενη συνάντηση ΕΕ- Σκοπίων θα λάβει χώρα στις αρχές του 2013, μετά τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο, προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να συζητηθούν τα επόμενα στάδια της διαδικασίας ένταξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα