Αναβολή της εκτόξευσης του ευρωπαϊκού διαστημοπλάνου IXV

Η εκτόξευση του Intermediate eXperimental Vehicle της ESA, η οποία ήταν να γίνει στις 18 Νοεμβρίου με πύραυλο Vega από τη Γαλλική Γουϊάνα αναβλήθηκε, με σκοπό να πραγματοποιηθούν επιπλέον αναλύσεις πάνω στην τροχιά πτήσης του Vega.Για τη συγκεκριμένη αποστολή, αντί να κατευθυνθεί βόρεια σε πολική τροχιά, όπως σε προηγούμενες πτήσεις, ο Vega

θα πετάξει ανατολικά για να απελευθερώσει το διαστημοπλάνο σε υποτροχιακή πορεία η οποία θα φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό, για να δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες πάνω στο αντικείμενο της αυτόνομης ελεγχόμενης επανεισόδου.

Η τροχιά αυτή είναι άνευ προηγουμένου για τον Vega, οπότε, όπως σημειώνεται από την ESA, απαιτούνται περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις επιδόσεις του οχήματος εκτόξευσης, για το ενδεχόμενο εμφάνισης ανωμαλιών μετά την απογείωση. Ως εκ τούτου, η εκτόξευση αναβάλλεται για ημερομηνία η οποία θα γίνει γνωστή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το IXV θα χρειαστεί περίπου 100 λεπτά για να ολοκληρώσει το ταξίδι του. Ο πύραυλος Vega θα το μεταφέρει σε υψόμετρο 320 χιλιομέτρων, όπου θα διαχωριστούν και το διαστημοπλάνο θα συνεχίσει, φτάνοντας σε υψόμετρο περίπου 420 χιλιομέτρων. Αυτό θα του επιτρέψει να «πιάσει» ταχύτητα 7,5 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα σε ύψος 120 χιλιομέτρων. Το σκάφος θα συλλέξει μεγάλο όγκο δεδομένων τόσο κατά την hypersonic όσο και κατά την υπερηχητική πτήση του, και θα χρησιμοποιήσει αλεξίπτωτο για την επιβράδυνση της καθόδου του, με στόχο την ασφαλή προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα