Αναβιώνοντας την Αρχ. Αγορά

Ανοιχτός στο κοινό είναι πλέον από σήμερα, μετά από 30 χρόνια ο εκθεσιακός χώρος στον πρώτο όροφο της Στοάς Αττάλου.

Η ανακαίνιση του χώρου και η έκθεση των γλυπτών, που είναι πλέον στη διάθεση του κοινού, αποτελούν τμήμα του έργου «Αναβιώνοντας την Αρχαία Αγορά, τον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία», το οποίο υλοποιήθηκε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών και την Α' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του μέτρου Διαφύλαξης Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η αρχαιολόγος και ειδική σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Κώστα
Τζαβάρα, Αγγελική Κοσμοπούλου, η οποία μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στη Βάνα Λυκομήτρου, έκανε λόγο για ένα νέο μουσειακό χώρο που δημιουργείται στην Αθήνα, κάτι που όπως τόνισε η πόλη το έχει ανάγκη.

«Ο πρώτος όροφος της Στοάς Αττάλου επαναλειτουργεί με μια καινούργια έκθεση με γλυπτά από την αρχαία αγορά, δομημένα σε θεματικές ή χρονολογικές ενότητες οι οποίες μας δίνουν μια εικόνα και της αττικής γλυπτικής και της αρχαίας αγοράς το ίδιο διάστημα», είπε η κ Κοσμοπούλου επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για δυο λόγους. Ο πρώτος αφορά στην ίδια τη σημασία της αρχαίας αγοράς, μιας πολύ μεγάλης ανοιχτής πλατείας, που πλαισιώθηκε από δημόσια οικοδομήματα και αποτέλεσε πολιτικό, διοικητικό, δικαστικό, εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης, κάτι που δείχνει πως η αρχαία αγορά, αποτέλεσε και την καρδιά της αρχαίας Αθήνας. Ο δεύτερος έχει να κάνει με το σύνολο και το σκεπτικό του έργου και αποτελείται από δυο σκέλη. α. Την αφανή δουλειά των αρχαιολόγων και τη δυνατότητα που δόθηκε να μελετηθούν και να ψηφιοποιηθούν τα τεκμήρια από τις πολύχρονες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο και β. με τη χρήση αυτού του χώρου και την ένταξή του στον πολιτισμικό ιστό της Αθήνας.
Keywords
Τυχαία Θέματα