Αναταράξεις από το τραπεζικό ναύαγιο

νέα δεδομένα που "έφερε" η τρόικα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δημιουργούν νέες προκλήσεις, ανασφάλειες ή και προσδοκίες σε αγορά και κυβέρνηση. Ενδεικτικό είναι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ενημέρωσε και σήμερα τον Πρωθυπουργό, επρόκειτο
να συναντηθεί το απόγευμα με την τρόικα, αλλά τελικά το ραντεβού αναβλήθηκε για αύριο. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε συνεχείς επικοινωνίες με Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, ενώ σε ανοιχτή γραμμή μεταξύ τους ήταν και οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Εκτός της ματαίωσης της συμφωνίας Εθνικής - Eurobank, οι κυβερνητικοί εταίροι επείγονται να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι την Πέμπτη, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ώστε να διασφαλιστούν οι δύο δόσεις. Μια διαπραγμάτευση καθόλου εύκολη, όπως γλαφυρά φαίνεται από την αντίδραση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είπε στους εκπροσώπους της τρόικας, ότι με αυτές τις εμμονές θα παραδώσουν τα κλειδιά της διαπραγμάτευσης στον Αλέξη Τσίπρα. Για να απαντήσει αμέσως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με σημερινό του άρθρο, και με τίτλο " Φέρτε μου τα κλειδιά τώρα".

Στο μεταξύ, Εθνική και Γιούρομπανκ προχωρούν αυτόνομα με πιθανή την εκδοχή της κρατικοποίησης τους, και ενώ η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να κλείσει μέσα στον Απρίλιο. Ενα από τα ερωτήματα πάντως που φαίνεται να απασχολούν μετά το ναυάγιο των συζητήσεων, αφορά στη διαχείριση των διαπραγματεύσεων αυτών, και είναι ενδεικτική η παρατήρηση του γνωστού οικονομολόγου, Ναπολέοντα Μαραβέγια, ότι δεν μπορεί να γίνεται θόρυβος για τέτοιες διαπραγματεύσεις πριν ολοκληρωθούν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά την απογοήτευση για την αποτυχία του τραπεζικού ντιλ, εκπέμπουν μήνυμα αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία για τη δόση, και θεωρούν επίτευγμα το ένα συν ένα που φαίνεται να προκρίνεται για την περίπτωση των αναγκαστικών απολύσεων στο δημόσιο.

Στο ζήτημα τώρα των απολύσεων στο Δημόσιο, η ΔΗΜΑΡ στηρίζει ανεπιφύλακτα τις επιλογές του κ. Μανιτάκη, ενώ και το ΠΑΣΟΚ δεν συζητά θέμα απολύσεων, όπως διαφαίνεται και από τα όσα δήλωσαν το πρωί στο σταθμό μας, ο Γιώργος Κουτρουμάνης και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Στην Ιπποκράτους, όπου αυτή την ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του, επίκειται ραντεβού με την τρόικα, πιθανότατα αύριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα