Αναστολή έναρξης μαθημάτων στο ΤΕΙ Αθήνας

Αναστολή της έναρξης των μαθημάτων που άρχιζαν τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, για μια εβδομάδα, αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας, στη σημερινή του συνεδρίαση, διότι, παρά το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί οι σχετικές πιστώσεις, σε επίπεδο προϋπολογισμού, τόσο το υπουργείο Παιδείας, όσο και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν εγκρίνει ακόμη τον απαραίτητο αριθμό έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε το ίδρυμα να λειτουργήσει στοιχειωδώς.

Όπως
σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ιδρύματος, «την ευθύνη για την πιθανή απώλεια του χειμερινού εξαμήνου, δεν θα φέρει πλέον το ΤΕΙ Αθήνας».

Μάλιστα τονίζεται ιδιαίτερα ότι επιπλέον, δεν έχουν σταλεί ακόμη οι επιχορηγήσεις των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, των εγκεκριμένων, ήδη 'ψαλιδισμένων' προϋπολογισμών, με αποτέλεσμα το ίδρυμα να μην μπορεί να καλύψει τις πάγιες ανάγκες του". Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά τα μέλη του συμβουλίου, αν αυτά τα θέματα δεν αντιμετωπισθούν άμεσα «το ίδρυμά μας θα αναγκαστεί να μην επικυρώσει τις εγγραφές όλων των σπουδαστών που εγγράφηκαν στο ΤΕΙ Αθήνας από μετεγγραφές και άλλες ειδικές κατηγορίες, διότι εισήχθηκαν στο ίδρυμα χωρίς την έγκρισή του και φυσικά δεν μπορεί να τους προσφέρει τις εκπαιδευτικές παροχές του».

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας παραθέτει εκ νέου τα στοιχεία που ήδη έχει δημοσιοποιήσει, και σύμφωνα με τα οποία δυσχεραίνεται η λειτουργία του.

Συγκεκριμένα στο ΤΕΙ λειτουργούν πλήρως 37 τμήματα με 28.000 σπουδαστές. Το 2010-11 δόθηκαν 498 θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Την τελευταία πενταετία έχουν συνταξιοδοτηθεί 215 μέλη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ ο αριθμός των υπηρετούντων σήμερα είναι 503. Στο ΤΕΙ Αθήνας το έτος 2011-12 εισήχθησαν 3.874. Όμως, ο τακτικός προϋπολογισμός μειώθηκε κατά 60%. Από τις 400 εγκεκριμένες θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού, στα ΤΕΙ δόθηκαν 50, ενώ στα Πανεπιστήμια 350. Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο ΤΕΙ Αθήνας είναι μόλις 9.

«Δεν μπορεί να πάρει απόφαση αναστολής λειτουργίας κανένα Ίδρυμα», είναι η κατηγορηματική απάντηση της υπουργού Παιδείας, σχετικά με την απόφαση αναστολής της λειτουργίας του ΤΕΙ Αθήνας.

Όπως σημειώνει η υπουργός «σε εποχές βαριάς κρίσης, οι δάσκαλοι πρέπει να κρατήσουν ανοιχτές τις σχολές, οι γιατροί ανοιχτά τα νοσοκομεία. Όσο είναι δυνατόν να μη θίγεται η νέα γενιά».

Η υπουργός καλεί τους λειτουργούς του ΤΕΙ Αθήνας, να συμβάλουν μαζί με την Πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα