Πυρετώδεις διεργασίες για αποτροπή «ναυαγίου»

Ένα θυελλώδες παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, με στόχο την αποτροπή του ναυαγίου και την επιστροφή της διαπραγμάτευσης σε ράγες συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται νέα διαμεσολάβηση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προτείνοντας εναλλακτικές επιλογές στα σκληρά μέτρα που για την ελληνική κυβέρνηση αποτελούν κόκκινη

γραμμή. Νέο μήνυμα στους δανειστές, έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αυστριακό Καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν.

Χθες βράδυ, ο κύριος Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με Φρανσουά Ολάντ και Άγκελα Μέρκελ.

Τους τελευταίους μήνες διαπιστώσαμε ότι δεν έχουν σημασία οι συνεντεύξεις, αλλά το πώς συναντιέται ο ένας με τον άλλον στις συνομιλίες, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση εάν η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά τις χθεσινές του δηλώσεις.

Σε ομάδα υποστήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με έδρα τις Βρυξέλλες μετατρέπεται και επισήμως η γνωστή task force σε Ελλάδα αλλά και Κύπρο υπό τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στο φόντο αυτό, συνεχίζονται οι δηλώσεις αξιωματούχων ενόψει και του αυριανού Eurogroup, ενώ το στίγμα αναμένεται να δώσει το ΔΣ της ΕΚΤ που θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου του ELA. Λίγο πριν τη συνεδρίαση, η Άγκελα Μέρκελ θα ενημερώσει αύριο το Γερμανικό κοινοβούλιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως στόχος είναι να σημειωθεί πρόοδος. Αρνήθηκε πάντως να απαντήσει στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, εάν χρεοκοπήσει.

"Πολύ μικρή, χαρακτήρισε την πιθανότητα να βρεθεί λύση για την Ελλάδα μέχρι την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παραμένουν αντίθετοι σε μία διαγραφή του ελληνικού χρέους, μία επιλογή που εξετάσθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για συμφωνία με την Ελλάδα, τώρα απαιτείται πολιτική βούληση από την ελληνική πλευρά, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

"Δεν είναι τρελές οι απαιτήσεις των θεσμών", το σχόλιο του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

Keywords
Τυχαία Θέματα