Αποτυχία ευρώ, αποτυχία Ευρώπης

"Ξαναβρισκόμαστε στο σημείο που λέμε ότι εάν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη", επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Σοσιαλδημοκράτη αντικαγεκλάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

, μετά τη σύσκεψή της με τις ηγεσίες των γερμανικών κοινοβουλευτικών ομάδων για το ελληνικό ζήτημα.

Η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι προσφέρεται για νέες συνομιλίες με την Ελλάδα
μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, και ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής των 28.

Η Ευρώπη θα λειτουργήσει μόνο αν υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό, αλλά η διάθεση για συμβιβασμό δεν υπήρξε από την Ελλάδα, υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος, χαρακτηρίζοντας επανειλημμένα ως γενναιόδωρη την πρόταση των πιστωτών προς τη χώρα μας. Από την στιγμή που η Ελλάδα κάνει μια κίνηση, είναι λογικό κι εμείς να κάνουμε μια κίνηση για να προστατευτούμε, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αδιαφόρως του τι θα πεί το δημοψήφισμα - πρόσθεσε - είναι η ελληνική πλευρά που θα πρέπει να διατυπώσει αίτημα συνεργασίας, εφόσον το ισχύον πρόγραμμα εκπνέει αύριο.

Σε πολύ πιο σκληρούς τόνους ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπέδειξε ψήφο υπέρ του ΝΑΙ και τόνισε η παρούσα κρίση σε συνδυασμό με το προσφυγικό κύμα στη Μεσόγειο είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.
Keywords
Τυχαία Θέματα