Η Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου είναι η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου

H μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου είναι η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, καθώς με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία ελήφθη τα μεσάνυχτα και μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, προήχθη στο ανώτατο αξίωμα της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης.

Η επιλογή της Βασιλικής Θάνου για την προεδρία του ΑΠ δύο μέρες πριν λήξει η θητεία του σημερινού
προέδρου Αθανάσιου Κουτρουμάνου, έγινε εσπευσμένα το βράδυ της Κυριακής, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες - ενόψει του δημοψηφίσματος της επομένης Κυριακής, δεν έπρεπε να είναι ακέφαλη η Δικαιοσύνη.

Στη χτεσινή του σύσκεψη το υπουργικό συμβούλιο δεν επέλεξε άλλους ανώτατους δικαστές, για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παρά το γεγονός ότι, λήγουν την Τρίτη οι θητείες και των προέδρων των άλλων δύο ανωτάτων δικαστηρίων, καθώς συνταξιοδοτούνται ο Πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκος Αγγελάρας.

Η νέα πρόεδρος του ΑΠ, η οποία εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Απρίλιο του 1975, είχε πρωτοστατήσει στις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις του κλάδου της, ενώ είναι η δικαστής, η οποία υποστήριξε ότι, το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο και έχει παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Η κ. Θάνου θα είναι και πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου), καθώς οι νέοι πρόεδροι των δύο άλλων μεγάλων δικαστηρίων της χώρας θα επιλεγούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι το Εκλογοδικείο εξετάζει ενστάσεις κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών, των Ευρωεκλογών και των δημοψηφισμάτων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα