Άμεση δράση από την Ευρώπη ζητά το ΔΝΤ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να κινηθούν άμεσα προς μια πιο ολοκληρωμένη νομισματική ένωση ώστε να αποφευχθούν χειρότερες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην ετήσια έκθεσή του για την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια σημερινής παρουσίασης της έκθεσης, το ΔΝΤ κάνει λόγο για κινδύνους και καλεί

επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δράσει άμεσα, διαδραματίζοντας μεγαλύτερο ρόλο στην καταπολέμηση της κρίσης χρέους, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι κρίσιμη. Είναι γνωστό, τονίζεται χαρακτηριστικά, πως οι ηγέτες έχουν κάνει "σημαντικά βήματα", όμως θα πρέπει να υπάρξει μια "πιο ισχυρή και πιο συλλογική προσπάθεια" για να σταματήσει η μετάδοση της οικονομικής κρίσης.

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι μια ισχυρή δέσμευση για τη δημιουργία μίας ισχυρούς και πλήρους νομισματικής ένωσης θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής και οικονομικής κατάστασης. Στην έκθεση προβάλλεται η εκτίμηση ότι αυτό πρέπει να περιλαμβάνει μια αξιόπιστη πορεία προς μια τραπεζική ένωση και μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, τονίζεται ότι ήταν η πρώτη από τις χώρες της ευρωζώνης που μέχρι τώρα έχουν ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς δανειστές, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, καταλήγοντας με την προσφυγή της Ισπανίας για την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού τομέα και για την ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών της.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση του ΔΝΤ για την κατάσταση στην ευρωζώνη αναφέρει ότι οι αγορές της περιοχής βρίσκονται κάτω από έντονη πίεση και εγείρονται ερωτήματα για τη βιωσιμότητα της νομισματικής ένωσης, καθώς η κρίση έχει βαθύνει. Επίσης, γίνεται αναφορά για "εκτεταμένους κινδύνους" με δεδομένες τις "ισχνές οικονομικές προοπτικές", όπως υποστηρίζεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα