Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό Λαό

Παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ.κ. Ιερώνυμου, του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην προέδρου της Βουλής Α. Κακλαμάνη, του επικεφαλής της Διεύθυνσης Μ. Ανατολής του ΥΠΕΞ Ν. Πάζιου, εκπροσώπων των κομμάτων και δεκάδων ξένων πρεσβευτών πραγματοποιήθηκε
η εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό που διοργάνωσε χθες δράδυ στο θέατρο Τεχνών του ACS η Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης και η Παλαιστινιακή παροικία Ελλάδος, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα.

Η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό θεσπίστηκε με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1977 και τιμάται διεθνώς κάθε χρόνο στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει με την απόφαση διαμελισμού της Παλαιστίνης στις 29 Νοεμβρίου του 1947.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος Σαμίχ Ιχνέφ, ο πρύτανης του ξένου διπλωματικού σώματος στην Ελλάδα πρέσβης της Αργεντινής Χόρχε Αλεχάνδρο Μαστροπιέτρο, ο πρύτανης του αραβικού διπλωματικού σώματος στην Ελλάδα πρέσβης του Λιβάνου Τζεμπράν Σουφάν και ο πρόεδρος της ομάδας Κοινοβουλευτικής φιλίας Ελλάδας- Παλαιστίνης Αργύρης Ντινόπουλος.

Στην ομιλία του, ο Παλαιστίνιος πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι ευχαρίστησε την Ελλάδα για την πολύχρονη και πολύμορφη βοήθεια και στήριξή της στον παλαιστινιακό λαό τις τελευταίες δεκαετίες και αναφέρθηκε στον πολυετή αγώνα του λαού του για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Μίλησε, επίσης, για την καταπίεση και τα δεινά που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι υπό την ισραηλινή κατοχή και ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και της Ελλάδας για την απελευθέρωση του λαού του, την κατεδάφιση του τείχους στη Δυτική Όχθη, την άρση της πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Παλαιστίνιος πρέσβης επέδωσε τιμητικές πλακέτες στον Γιώργο Παπανδρεου και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο κ. Παπανδρέου στον χαιρετισμό που απηύθυνε μίλησε για τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών με αναφορές στην ιστορική φιλία του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιασέρ Αραφάτ. Σημείωσε, επίσης, τη στήριξη που προσέφερε η Ελλάδα στον παλαιστινιακό λαό με την ψήφο της υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτος στην UNESCO τον Οκτώβριο του 2011 και την ψήφο της υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτος-παρατηρητής στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2012. Τέλος, επισήμανε ότι παρά τις σημαντικές διεργασίες στην περιοχή, όπως το ζήτημα της Συρίας και του Ιράν, κλειδί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή παραμένει η επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Από τη δική του πλευρά, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να λάβει η Εκκλησία της Ελλάδος για τη στήριξη του παλαιστινιακού λαού με προγράμματα φιλοξενίας παιδιών σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις στην Ελλάδα, καθώς και στη παροχή υποτροφιών σε Παλαιστίνιους φοιτητές για να σπουδάσουν στη χώρα μας και αναφέρθηκε στη στήριξη και στο φιλανθρωπικό έργο του Παλαιστίνιου επιχειρηματία Σαΐντ Χουρι προς την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν, επίσης, από τον Παλαιστίνιο πρέσβη εκ μέρους της ΝΔ ο Αργύρης Ντινόπουλος, του ΠΑΣΟΚ ο Πύρρος Δήμας, του ΣΥΡΙΖΑ η Ρένα Δούρου, της ΔΗΜΑΡ ο Γρηγόρης Ψαριανός και του ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη των κομμάτων τους στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και ειρήνη.

Στην εκδήλωση, προβλήθηκε σύντομη ταινία που εξιστορεί το δράμα και τον αγώνα για ανεξαρτησία των Παλαιστινίων. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παλαιστινιακούς παραδοσιακούς χορούς και η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία του Λάκη Χαλκιά με τραγούδια από τον δίσκο του «Ιερουσαλήμ» σε στίχους των Παλαιστινίων ποιητών Μαχμούτ Νταρουίς, Σαμίχ Κασέμ και Ταουφίκ Ζαγιαντ, μεταφρασμένα στα ελληνικά και μελοποιημένα από τον Βάκη Γιαννούλη.

Ειδικές τιμητικές πλακέτες επέδωσε ο Παλαιστίνος πρέσβης σε όλους τους δημιουργούς του δίσκου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα