«Αιμορραγεί» και η Σλοβενία

Αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον είναι οι νέοι, καθώς η εγχώρια αγορά εργασίας συρρικνώθηκε, περιορίζοντας τις ευκαιρίες εύρεσης εργασίας και καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την "απεξάρτησή" τους από την οικογενειακή "θαλπωρή". Υπό αυτές τις συνθήκες, ολοένα και περισσότεροι νέοι επιλέγουν τη μετανάστευση, προκειμένου να αναζητήσουν ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον και συνθήκες ζωής.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 3392 νέοι από τη Σλοβενία, μετανάστευσαν το 2012 και από αυτούς, οι περισσότεροι ήταν απόφοιτοι

σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μάλιστα, ο Μίτια Ούρμπαντς, πρόεδρος του Οργανισμού Φοιτητών της Σλοβενίας (SOS), τόνισε ότι "η μετανάστευση εξειδικευμένων ατόμων (brain drain) είναι μια πραγματικότητα για τη Σλοβενία".

Όπως είπε, ο ρυθμός ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 25 έως και 29 ετών, διαμορφώνεται στο 27,1%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Εξάλλου, η Σλοβενία "κατέχει την αρνητική 'πρωτιά' των αβέβαιων και ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αυτών που δεν επιτρέπουν στους νέους να εγκαταλείψουν το πατρικό τους σπίτι και να πάρουν τη ζωή στα 'χέρια' τους" δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Νεολαίας Πέτερ Ντέμπελιακ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι, μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης που υιοθέτησε η κυβέρνηση τον Ιούνιο και απέστειλε - για έγκριση - στο κοινοβούλιο.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση των νέων αποτελεί μια "στρατηγική πλατφόρμα δράσης και παρέχει τα εργαλεία για τον καλύτερο συντονισμό έργων που στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης" είπε ο κ. Ντέμπελιακ.

Όμως, ο Οργανισμός Φοιτητών της Σλοβενίας εκτιμά ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης δεν είναι επαρκές και τονίζει πως η στρατηγική που προωθείται θα πρέπει να βασίζεται σε μέτρα που θα βελτιώσουν την κατάσταση και σε μακροπρόθεσμη βάση.

Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Σλοβενίας, στο τέλος του 2012, οι νέοι αποτελούσαν το 17,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα