Αιγαιοπελαγίτικο Άρωμα

Το Αιγαίο με τους θησαυρούς του πρωταγωνιστεί σε τέσσερα ντοκιμαντέρ που προβάλουν ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Mecano Film την Τετάρτη 16 και τη Δευτέρα 28 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο.
 
Τα ντοκιμαντέρ «Καρλόβασι Σάμου», «Άγιος Κήρυκος Ικαρίας», «Πάτμος»  και «Σύμη», γυρίστηκαν από τη Mecano Film, κατά τη
διάρκεια της δεκαετίας 2000. Είναι ψηφίδες μιας ευρύτερης ενότητας για τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και έχουν προβληθεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς και ειδικές εκδηλώσεις σε πολιτιστικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκηνοθέτης είναι ο Πάνος Ζενέλης, ο οποίος χαρακτηρίζεται για τη συγχρόνως πολιτιστική, ιστορική και περιηγητική του προσέγγιση.

«Καρλόβασι Σάμου»
Προβολή: Τετάρτη 16 Μαΐου 2012, ώρα 19.00
«Μικρές και μεγάλες ιστορίες, κλεισμένες στις μνήμες»: Ένα Ντοκιμαντέρ για το Καρλόβασι της Σάμου, με το πλούσιο ιστορικό παρελθόν και το διαχρονικό πολιτιστικό πρόσωπο.
Η πόλη του Λ. Λογοθέτη, του Μ. Καλομοίρη, του Αλ. Σεβαστάκη. Ο τόπος όπου πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ο Γ. Ρίτσος, η πόλη των παλιών βυρσοδεψείων και των πανέμορφων αρχοντικών.
Ο φακός εστιάζει στα παραδοσιακά επαγγέλματα και τις πατροπαράδοτες ασχολίες των κατοίκων της περιοχής, στα γραφικά χωριά του Καρβούνη και του Κέρκη.
Παραγωγή: Δήμος Καρλοβασίων , Σκηνοθεσία: Π. Ζενέλης, Κείμενο: Σ. Μαργιωρής , Επιμέλεια: Φ. Βενάρδου, Φωτογραφία: Δ. Αναγνωστόπουλος, Π. Μαυρικίδης, Μουσική: Φ. Σιδερής , Μοντάζ: Ε. Υπερείδις, Αφήγηση: Μ. Μπιτσόλα, Οργάνωση Παραγωγής: Α. Ζενέλη
 
«Άγιος Κήρυκος Ικαρίας»
Προβολή: Τετάρτη 16 Μαΐου 2012, ώρα 19.00
«Στην Ικαρία των μύθων και των θρύλων, ο χρόνος μοιάζει με τα παιδιά που όπως γράφει ο Ηράκλειτος παίζουν κότσια (πεσσούς).                                                                                           
Κάθε πλευρά του παιχνιδιού και μια έκπληξη για τον επισκέπτη, που βλέπει ότι υπάρχουν και σήμερα μέρη που παρουσιάζουν το δικό τους πρόσωπο, καθαρό, αγνό, μοναδικό».
Ένα Ντοκιμαντέρ για την πολυκύμαντη ιστορία του νησιού, την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Κηρύκου τα φημισμένα πανηγύρια, τις μοναδικές ιαματικές  πηγές της Ικαρίας, τις απροσδόκητες φυσικές ομορφιές, αλλά και τις μορφές «ήπιου Τουρισμού» που επιφυλάσσει στον επισκέπτη της.
Παραγωγή: Δήμος Αγίου Κηρύκου, Σκηνοθεσία: Π. Ζενέλης, Κείμενο: Σ. Μαργιωρής, Φωτογραφία: Β. Μυλωνόπουλος, Μοντάζ: Ε. Υπερείδις, Μουσική: Φ. Σιδερής, Αφήγηση: Φ. Μελετέα, Οργ. Παραγωγής: Α. Ζενέλη.

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων - αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»:
Ακαδημίας 50, τηλ. 210-3421601, στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο
Keywords
Τυχαία Θέματα