Ανέλαβε κι επισήμως πρόεδρος

Ο Φρανσουά Ολάντ έγινε σήμερα o 7ος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, σε μια επίσημη τελετή στο Μέγαρο των Ηλυσίων, παρουσία 380 καλεσμένων.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο νέος πρόεδρος θα κάνει μια διαδρομή, σε ανοικτή Σιτροέν, μέσω της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου, όπου θα ανάψει τη φλόγα στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Αμέσως μετά θα αποτίσει φόρο τιμής σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες της γαλλικής ιστορίας, για να υπενθυμίσει τις προτεραιότητες της προεδρίας του: «Εκπαίδευση» και «Κοινωνική Ενσωμάτωση»: τον Ζιλ Φερί, πατέρα της δημόσιας

«δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης» και τη Μαρί Κιουρί, επιστήμονα που τιμήθηκε με το διπλό Νομπέλ Φυσικής και Χημείας.

Ακολούθως θα μεταβεί στο δημαρχείο του Παρισιού, όπου θα συναντηθεί με το δήμαρχο Μπερτράν Ντελανοέ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποδέχθηκε τον Ολάντ στα σκαλιά του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων και τον οδήγησε στο εσωτερικό του κτιρίου για να του παραδώσει τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα και άλλους απόρρητους φακέλους πριν από τη σύντομη τελετή της ορκωμοσίας.

Μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας και πριν αρχίσει η τελετή της ορκωμοσίας, ο Νικολά Σαρκοζί, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, αναχώρησε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. Ως το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου τους συνόδευσαν ο νέος πρόεδρος και η σύντροφός του Βαλερί Τριερβελέρ.

«Η χώρα χρειάζεται θεραπεία, συμφιλίωση και συναρμολόγηση. Ρόλος του προέδρου είναι να συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση», επισήμανε ο Ολάντ στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο νέος πρόεδρος τοποθέτησε την έννοια της Δικαιοσύνης στο κέντρο της πολιτικής που θα ασκήσει. «Δεν μπορεί να υπάρχουν θυσίες μόνο για ορισμένους, ενώ τα προνόμια να ξεχειλίζουν για άλλους», είπε χαρακτηριστικά  για κάθε θυσία και προνόμια για τους άλλους.

Το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του πρωθυπουργού. Μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί τα ονόματα των: Ζαν-Μαρκ Ερό, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και Μαρτίν Ομπρί της αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Ολάντ θα μεταβεί το απόγευμα αεροπορικώς στο Βερολίνο για την πρώτη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ο Φρανσουά Ολάντ εξελέγη στις 6 Μαΐου με το 51.6% των ψήφων, είναι ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος που περνά το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων μετά τον Φρανσουά Μιτεράν, σε διάστημα 17 ετών. 

Πηγή: lemonde.fr

Keywords
Τυχαία Θέματα