Αιφνιδιαστική επίσκεψη Γκέιτς στο Ιράκ

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς έφτασε απόψε στη Βαγδάτη, όπου αναμένεται να συναντηθεί με ιρακινούς ηγέτες και να επισκεφθεί τους αμερικανούς στρατιώτες που εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα ενόψει των σχεδίων για μια πλήρη αμερικανική αποχώρηση φέτος.

Η επίσκεψη αυτή, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί, είναι η πρώτη που πραγματοποιεί ο Γκέιτς στο Ιράκ από το Σεπτέμβριο. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας έφτασε στη Βαγδάτη γύρω στις 21:30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος προερχόμενος από τη Σαουδική Αραβία. 

Κατά την επίσκεψη αυτή
που αναμένεται να διαρκέσει ως την Παρασκευή ο Γκέιτς αναμένεται να συναντήσει τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι και τον πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί. Θα έχει επίσης συνομιλίες την Παρασκευή στο βόρειο τμήμα της χώρας με τον πρόεδρο της αυτόνομης κουρδικής περιοχής Μασούντ Μπαρζανί, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του.

Θα δώσει ένα "μήνυμα υποστήριξης στους ιρακινούς ηγέτες για τον τερματισμό της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης, ιδιαίτερα όσον αφορά τους υπουργούς που άπτονται των θεμάτων ασφαλείας και (θα εκφράσει) την υποστήριξή του για να προχωρήσουν οι συμφωνίες συμφιλίωσης", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

"Πάει εκεί για να επαναβεβαιώσει την προσήλωση της κυβέρνησης σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με το Ιράκ", σημείωσε επίσης.

Περισσότερο από εννέα μήνες μετά τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Ιράκ έπειτα από την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν το 2003, μια νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε το Δεκέμβριο.

Ωστόσο η συμφωνία που συνήφθη το Νοέμβριο μεταξύ των διαφόρων κομμάτων για την κατανομή της εξουσίας δεν έχει υλοποιηθεί τελείως και τα στρατηγικά υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας παραμένουν ακέφαλα.
Keywords
Τυχαία Θέματα