Αφιέρωμα του ΑΘΗΝΑ984 στη νέα επιχειρηματικότητα

Νέες Καλλιέργειες / Επιχειρηματικότητα / e-Eπιχειρείν / Do it Yoyrself / Χειροποίητο

Στο πρώτο ραδιοφωνικό αφιέρωμα του «ΑΘΗΝΑ 9.84» για το 2013 που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 2 μετά το μεσημέρι, παρουσιάστηκαν νέες επιχειρηματικές δράσεις, πρωτότυπες καλλιέργειες καθώς και το κίνημα του DIY (Do It Yourself, Κάν' το Μόνος σου).

Την έρευνα επιμελήθηκε η Μαρία Παύλου σε συνεργασία με τις δημοσιογράφους, Λουκία Σανιδά και Νάντια Σκεπετάρη και μίλησαν επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν
σε καλλιέργειες φραγκοστάφυλου, γκότζι μπέρυ, αλόης, στέβιας όπως και άγριας αγκινάρας για χρήση πέλετ. Ακόμη, παρουσιάστηκαν δράσεις στον τομέα σχεδιασμού ηλεκτρονικών παιχνιδιών που κέρδισαν το στοίχημα της παρουσίας και της επιτυχίας τους στις διεθνείς αγορές .

Σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων σχεδόν ένα και πλέον εκατομμύριο Έλληνες επέστρεψαν στην επαρχία,. Οι μισοί μάλιστα από αυτούς, επέλεξαν να ασχοληθούν με αγροτικά επαγγέλματα, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Ήδη, από το 2008, είχε καταγραφεί αύξηση κατά 6,38% των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα.. Το ένα τέταρτο απ όσους επέστρεψαν στην ύπαιθρο, είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων και το 43% πτυχιούχοι ΑΕΙ - ΤΕΙ.
Ακόμη, από αυτούς που έκαναν συμβόλαια για μίσθωση γεωργικής και κτηνοτροφικής γης, σε ποσοστό 57% είναι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής, το 24% είναι ηλικίας έως 35 ετών, το 14% άνεργοι και σε ποσοστό 5% νέοι αγρότες έως 35 ετών.

Τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, πήραν και εξετάζουν την επιπλέον λήψη σειράς μέτρων για την ενίσχυση ειδικά των νέων που επιθυμούν να ασχοληθούν με τα αγροτικά επαγγέλματα και την κτηνοτροφία, ώστε να τους δοθούν κίνητρα οικονομικού και διοικητικού χαρακτήρα.

Μέγα εμπόδιο για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στις καλλιέργειες και στην επαρχία παραμένει ωστόσο η γραφειοκρατία, με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις, την ώρα μάλιστα που η ίδια η κυβέρνηση διαμηνύει ,σε όλους τους τόνους ,ότι ο πρωτογενής τομέας, είναι αυτός που θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τα επόμενα χρόνια. Ενδεικτικό είναι το ότι για να ξεκινήσει κάποιος τις δραστηριότητές του, θα πρέπει να αναγκαστεί να περιμένει τουλάχιστον 14 μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης στο υπουργείο. Επίσης, μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις σημειώνονται και στις εκταμιεύσεις των υπολοίπων ποσών των επιδοτήσεων.

* Χαρακτηριστική περίπτωση, είναι εκείνη του παραγωγού ζωοτροφών, κ. Θέμη Ευσταθίου, ο οποίος -πριν από ένα χρόνο- επέλεξε να στραφεί στις βιολογικές καλλιέργειες. Το καλαμπόκι δεν συνέφερε πια λόγω των υψηλών τιμών καλλιέργειας ,αλλά και των εισαγόμενων φυτοφαρμάκων. Αποφάσισε λοιπόν να καλλιεργήσει βιολογικό τριφύλλι για ζωοτροφή και εντάχθηκε σε σχετικό επιδοτούμενο πρόγραμμα. Εάν όμως δεν διέθετε δικά του κεφάλαια δεν θα είχε καταφέρει να προχωρήσει, καθώς μέχρι και σήμερα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τη δεύτερη δόση της επιδότησης. Μεταξύ άλλων, είπε, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9,84»:

«Έχω 400 στρέμματα γης στα Μετέωρα. Επειδή το καλαμπόκι δε συνέφερε, έβαλα βιολογικό τριφύλλι για ζωοτροφές, προμηθεύοντας όλους τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Δεν χρειάζομαι τις εξαγωγές. Είναι καλλιέργεια πενταετίας και ήδη έχω συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο».

Και οι κτηνοτρόφοι ωστόσο, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις ,καθώς η κυβέρνηση ζητά την επιστροφή χρημάτων που εισπράχθηκαν από παλαιότερα προγράμματα, επειδή δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας για τις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις. Ο σχετικός όμως νόμος δεν «περπατά» όπως έχει παραδεχτεί και η ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Αρκεί να λάβουμε υπόψιν ότι για την έκδοση της άδειας απαιτούνται 14 γνωμοδοτήσεις, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό . Οι ήδη ενταγμένοι στο πρόγραμμα από το 2001 και 2002 επιστρέφουν σε 24 δόσεις ποσά ύψους 10.000 ευρώ που είχαν εισπράξει. Όμως οι ενταγμένοι το 2005 και το 2006 θα αναγκαστούν να επιστρέψουν ποσά ύψους 14.000 ευρώ. Μάλιστα επειδή δεν ενημερώθηκαν οι γεωτεχνικοί, πολλοί από αυτούς δεν κατάθεσαν δεύτερο φάκελο. Κάποιοι που κατάθεσαν, αλλά χωρίς την απαιτούμενη άδεια, τους «κρατούν» ακόμη στο Πρόγραμμα σε καθεστώς αναμονής. Το ΥπΑΑΤ λέει ότι μόνον όσοι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για άδεια λειτουργίας μέσα στην πενταετία είναι πιθανό να καταφέρουν να δικαιωθούν. Όμως για τα συγκεκριμένα άτομα η πενταετία έληξε το 2010 και το 2011. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στην εφορία όσα χρήματα έλαβαν. Ειδικότερα τώρα που υπάρχει συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις νέες καλλιέργειες, αλλά - παράλληλα- με πολλά κενά.

Σύντομα πρόκειται να διεξαχθεί το 2ο συνέδριο - έκθεση "ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, Προοπτικές & δυνατότητες" από το agrorama με θέμα "τάση φυγής προς τα εμπρός": 1-3 Μαρτίου, Αίθουσα Ξιφασκίας (Πρώην Δυτικό αεροδρόμιο) Ελληνικό-Αθήνα και ο «ΑΘΗΝΑ 9.84» θα είναι χορηγός επικοινωνίας.

* Όπως μας δήλωσε ο υπεύθυνος του συνεδρίου, κ. Γιώργος Κουβέλης, αυτό συνέδριο - έκθεση έρχεται να καλύψει το κενό της ενημέρωσης για τον κλάδο:

«Επί τέσσερις ημέρες θα παρουσιαστούν προτάσεις καλλιέργειες όπως στέβια, ιπποφαές, κρανιές, blueberry, goji berry, aloe vera, ροδιές, τρούφα, μανιτάρια, αρωματικά φυτά, βιοκαύσιμα, πέλετς (pellets), αγριαγκινάρα, σαλιγκαροτροφία, αρώνια, θερμοκήπια και σπόρους, λουλούδια, κ.α. Κατά τις μέρες λειτουργίας του συνεδρίου - έκθεσης "ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, Προοπτικές & δυνατότητες", έμπειροι επιχειρηματίες από τους παραπάνω κλάδους, έμπειροι καλλιεργητές, καθηγητές γεωπονικού πανεπιστημίου, θα μεταδώσουν τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες τους σε όλους τους συνέδρους. Νέοι αλλά και υπάρχοντες αγρότες που αναζητούν δυναμικές αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, υποψήφιοι επιχειρηματίες, άνεργοι που αναζητούν λύσεις για αυτοαπασχόληση θα είναι οι σύνεδροι που θα σπεύσουν για την ενημέρωση τους και τελικά την επένδυσή τους σε κάποιο από τους κλάδους καλλιέργειας. Διπλό το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης αφού συνδιοργανώνονται εργαστήρια (workshops) για επιτόπια πρακτική επίδειξη».

Αυτές οι νέες αυτές καλλιέργειες υπόσχονται πολλά στους νέους αγρότες, όπως ο παραγωγός αρώνιας στο Μαρκόπουλο Αττικής, ο κ. Ορφανός Σταμάτης.
Παραγωγός αρώνιας, στο Μαρκόπουλο Αττικής, άνεργος επί ένα χρόνο και πρώην πωλητής σε μεγάλη εταιρεία, εκμεταλλεύθηκε τη γη της οικογένειας, ποντάρισε στην αρώνια και τώρα σκέφτεται να τυποποιήσει το προϊόν του .

Αλλη περίπτωση είναι εκείνη του κ. Γιώργου Γκατζή, παραγωγού φραγκοστάφυλου από το χωριό Αδάμ, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
Άνεργος ένα χρόνο, ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων, καλλιέργησε 5 στρέμματα γης που διέθετε .

Άνεργοι είχαν μείνει και οι δύο προηγούμενοι παραγωγοί ,όπως και οι δύο επόμενοι οι οποίοι επέστρεψαν στην ύπαιθρο για να καλλιεργήσουν τη γη τους και ήδη φαίνεται να τα καταφέρνουν.

Ο κ. Ιωάννης Καρανάσιος, καλλιεργεί βιολογικό γκότζι μπέρυ στη Βέροια Ημαθίας από τότε που έμεινε άνεργος.

Ο κ. Φώτης Μουλακάκης, καλλιεργεί αλόη στην Κρήτη εδώ και 7 μήνες, ήταν άνεργος, έχει κάνει σύμβαση 7 χρόνων με εταιρεία που τον προμήθευσε και του διέθεσε τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Όπως ανέφερε έλαβε βοήθεια από μία εταιρεία με την οποία υπέγραψε 7ετή σύμβαση προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί και να δει τις καλλιέργειές του να αποδίδουν.

* Εταιρίες και ιδιώτες που συμβάλλουν με την τεχνογνωσία τους στην αγροτική ανάπτυξη:

Ο κ. Νίκος Μεσελίδης, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των νέων καλλιεργειών, εξοπλίζει, ενημερώνει και βοηθά νέους παραγωγούς ενώ προωθεί και τα προϊόντα τους.

Το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 - 2013 "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ", έχει συμπληρωθεί από το 2009, οπότε και σταμάτησε να επιδοτεί νέους αγρότες. Σε αναμονή βρίσκονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι που διαρκώς αυξάνονται τα τελευταία 2 χρόνια για το νέο πρόγραμμα που θα προκηρυχθεί. Αυτό όμως δεν θα μπορεί να ανοίξει λίστες και να ξεκινήσει εγγραφές νέων αγροτών πριν από το τέλος του 2013, οπότε και θα ολοκληρωθεί το προηγούμενο. Όσοι ήδη δραστηριοποιούνται είναι με αγροτικές άδειες από συγγενείς ή με μικρές παραγωγές που ουσιαστικά δεν είναι αναγνωρισμένες από το υπουργείο. Στο νέο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αναμένεται πάντως να αλλάξουν οι προϋποθέσεις οι οποίες ούτως ή άλλως περιορίζουν τον αριθμό των επωφελούμενων.

Όσον αφορά την έναρξη της αγροτικής δραστηριότητας, μπορεί κάποιος να πάρει επιδότηση όταν πληρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως να είναι ηλικίας από 18 έως 40 ετών και να έχει στην ιδιοκτησία του καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να περιμένει 14 μήνες από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης. Οι ενδιαφερόμενοι που δεν θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα, είτε θα πρέπει να κινηθούν στην κατεύθυνση της ενοικίασης γης, όπου και εκεί θα πρέπει να έχει αγροτική κατάρτιση, ή να δραστηριοποιηθο'υν ιδιωτικά. Εάν δεν διαθέτουν το απαιτούμενο κεφάλαιο, υπάρχουν και τα τραπεζικά δάνεια, για τα οποία μάλιστα αναμένονται και νέες ανακοινώσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα μετά την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας από την Πειραιώς.

Ειδικά οι αλιείς, μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες και μέσω ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης), προκειμένου να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά προγράμματα για την ανάπτυξη των δράσεών τους. Το ΕΤΕΑΝ είναι ένα ταμείο συμπληρωματικό των τραπεζών, για την ενίσχυση των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Υπάρχουν επιστήμονες που θα πρέπει να συμβουλευθεί όποιος ενδιαφέρεται για τις νέες καλλιέργειες αλλά και διαρκής ενημέρωση σχετικά με τις νέες μεθόδους ακόμη και όταν θα έχει ξεκινήσει την παραγωγή. Υπάρχουν μελετητές που αναλαμβάνουν την καθοδήγηση και την γραφειοκρατική διαδικασία με πληρωμή που ορίζεται από το υπουργείο και μέχρι τώρα δεν ξεπερνούσε τα 1000 ευρώ ανά φάκελλο. Ακόμη χρειάζεται ειδικός επιστήμονας που θα δώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες για το είδος της καλλιέργειας που είναι κατάλληλο για τη γη του ενδιαφερόμενου. Ενώ, υπάρχουν και επιχειρηματίες που μπορούν να προσανατολίσουν αρμοδίως. Ο πρώτος σταθμός για έναν νέο αγρότη θα πρέπει να είναι ο γεωπόνος ο οποίος θα μελετήσει το χώμα και θα πει τι μπορεί να καλλιεργηθεί σε αυτό για να υπάρξει απόδοση.

Ο κ. Κώστας Ζαχοκώστας, είναι γεωπόνος ερευνητής που ασχολείται με την παραγωγή στέβιας που αναπτύσσεται ραγδαία στη χώρα μας. Η καλλιέργεια στέβιας βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό επίπεδο με θετικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, λόγω του καλού κλίματος.

Ο κ. Ελευθέριος Γιαλετζής είναι καλλιεργητής και έχει φυτώριο. Ασχολείται με όλες τις νέες καλλιέργειες και επισημαίνει μία άλλη πτυχή του θέματος που αφορά στο ότι επειδή τα φυτά εισάγονται και μεταφυτεύονται από τους παραγωγούς, δεν υπάρχουν αμέσως καρποί.

Μία άλλη καλλιέργεια που μπορεί να προσφέρει πολλά αλλά δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί στη χώρα μας είναι η καλλιέργεια αγριαγκινάρας για την παραγωγή βιοκαύσιμου - πέλλετ. Με αυτήν ασχολείται η τεχνολόγος γεωπονίας με μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική μηχανική κα Ματίνα Κανάκη.

* Ιστοσελίδες που βοηθούν στην ενημέρωση για τις νέες καλλιέργειες:

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι νέες καλλιέργειες και τα super foods είναι ένας κλάδος που έχει μεγάλο μέλλον στην Ελλάδα, γιατί υπάρχει παγκόσμια ζήτηση. Χρειάζεται όμως ενημέρωση και έρευνα πριν ασχοληθεί κάποιος με αυτό τον τομέα. Στο κομμάτι της εξειδικευμένης ενημέρωσης υπάρχουν και το agrorama και αρκετοί που δραστηριοποιούνται. Ενημέρωση και για τους παραγωγούς αλλά και για τους καταναλωτές προσφέρει και το site agrellas. Τη διαδικτυακή πλατφόρμα www.agrellas.com τη δημιούργησε ο κ. Δημήτρης Αθανασίου, φιλοδοξώντας να γίνει ένας κατάλογος παραγωγών για την ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και για την ενημέρωση των καταναλωτών.

Υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες πλέον που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο ενώ εκτός από τις πωλήσεις και τις αγορές γίνονται και ανταλλαγές. Στη σελίδα www.foodmarket.gr καταχωρούνται αγγελίες για βιολογικά είδη, τρόφιμα, ποτά ακόμη και για ανταλλαγές προϊόντων.

Στο κομμάτι της έρευνας τώρα, υπάρχει ένα άλλο παράδειγμα υποδειγματικής επαγγελματικής δραστηριότητας και μάλιστα σε ένα προϊόν που δεν ανήκει στις νέες καλλιέργειες αλλά στις παραδοσιακές ελληνικές καλλιέργειες, το λάδι. Το ομφάκιο ή ωμοτριβές όπως το έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, είναι το αγουρέλαιο, το φυσικό λάδι που προέρχεται από τη σύνθλιψη από ελιές που δεν έχουν ακόμη ρυτιδωθεί και διατηρούν το πράσινο χρώμα τους. Περιέχει όλες τις βιταμίνες και προβιταμίνες του ελαιολάδου, μέταλλα και πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το ενεργό οξυγόνο και τις ελεύθερες ρίζες. Ο κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος αναζήτησε και αγορά στο εξωτερικό για την αποκλειστική εξαγωγή του αγουρελαίου που παράγει στην Ελαία Τριφυλίας.

* Για την πρωτοβουλία της Greenpeace:

Στο κομμάτι τόσο της έρευνας όσο και της ενημέρωσης δραστηριοποιούνται επίσης πολλοί φορείς και της πολιτείας για την εκπαίδευση νέων αγροτών. Ακόμη κι αν πρόκειται για νέους αγρότες που θα περιοριστούν στο μποστάνι τους. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη εκδήλωση από το agrorama με τίτλο "Ο ΚΗΠΟΣ ΜΟΥ" στην οποία ο «ΑΘΗΝΑ 9.84» ήταν χορηγός επικοινωνίας. Επίσης γίνονται σεμινάρια από το υπουργείο αλλά και από άλλους φορείς με έμφαση στις βιολογικές καλλιέργειες, όπως από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων αλλά και την Greenpeace.

Το fitepse-ti-lisi.org είναι μία πρωτοβουλία της Greenpeace για καλλιέργεια στη χώρα μας ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών, όπως το κουκί, το ρεβίθι και το λούπινο για ζωοτροφές χωρίς μεταλλαγμένα. Σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace, οι κύριοι λόγοι που ωθούν νέους αγρότες στην καλλιέργεια ζωοτροφών χωρίς μεταλλαγμένα είναι:
* Ένα συμπληρωματικό ή και κύριο εισόδημα εφόσον τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν στην ανεργία και επιλέγουν αυτή την καλλιέργεια γιατί είναι συμφέρουσα αφού δεν χρειάζεται πότισμα ενώ εμπλουτίζουν το χώμα ως φυσικό λίπασμα.
*Να βοηθήσουν την εκστρατεία «Φυτεύουμε τη λύση» καλλιεργώντας μικρότερη ή μεγαλύτερη έκταση από εκείνη που θέλουν να αξιοποιήσουν.
*Να στραφούν στην ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών αφού ασχολούνται ήδη με την κτηνοτροφία, επειδή οι εισαγόμενες κοστίζουν όλο και περισσότερο.
*Να αναλάβουν δράση ως κάτοικοι οι ίδιοι αγροτικών περιοχών, προς ένα νέο και βιώσιμο αγροτικό μοντέλο με οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τον τόπο τους.

Η Greenpeace υποστηρίζει πως η επιλογή των κατάλληλων κτηνοτροφικών φυτών όπως το κουκί, το ρεβίθι, το και το λούπινο, τονώνουν την ελληνική οικονομία ανοίγοντας το δρόμο για πραγματικά ελληνικά προϊόντα. Αντίθετα με τη σόγια που είναι συχνά μεταλλαγμένη και επικίνδυνη να επιμολύνει και τα ελληνικά χωράφια με μεταλλαγμένα. Δεν αντέχει στην ξηρασία και απαιτεί πολύ νερό, καθιστώντας την καλλιέργειά της ακριβή και επισφαλή για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας. Η Greenpeace ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει σε βήματα έμπρακτης προώθησης αυτών των καλλιεργειών, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του υπουργού, που από το Σεπτέμβριο είχε αναγγείλει ότι υπάρχουν διαθέσιμα τα αντίστοιχα εργαλεία σύμφωνα και με τη συμβατική υποχρέωση της χώρας βάσει των αναθεωρημένων, ευρωπαϊκών κανονισμών. Ό,τι και αν προσφέρει επομένως η πολιτεία πρέπει μόνος σου να ενεργοποιηθείς και αυτό αποδεικνύουν όλες οι περιπτώσεις που ακούμε σήμερα. Ο κ. Δημήτρης Τσίγκος, πρόεδρος της ελληνικής ένωσης νεοφυών επιχειρήσεων και της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας νέων επιχειρηματιών τόνισε ότι πρέπει να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει για να γεννήσουμε ιδέες ώστε να πάμε μπροστά. Επεσήμανε μάλιστα ότι η στροφή στις νέες καλλιέργειες και την ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα ήδη γίνεται αλλά χρειάζονται και προϋποθέσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Βάζουμε το μυαλό μας να δουλέψει και γεννάμε ιδέες γιατί δεν υπάρχει πια το βόλεμα στο δημόσιο. Στρεφόμαστε στις νέες καλλιέργειες αλλά χρειάζεται τυποποίηση για να μη χάνουμε λεφτά. Πρέπει να κινηθούμε στο e - epixeirein, δηλαδή στην επιχειρηματικότητα μέσω διαδικτύου»

Σε προηγούμενη έρευνα του «ΑΘΗΝΑ 9.84» έχει παρουσιαστεί ερευνητής που είχε επισημάνει ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπονται με ευκολία οι παραδοσιακές ελληνικές καλλιέργειες, γιατί είναι δοκιμασμένες και αποδίδουν. Είχε πει όμως για την εκτροφή κουνελιών που θα μπορούσε να αναπτυχθεί στη χώρα μας με στόχο την αμερικανική αγορά καθώς εκεί σημειώνεται μία στροφή των καταναλωτών προς το συγκεκριμένο κρέας.

* Καλλιέργεια του φυτού paulownia:

Πρόκειται για ένα αξιόλογο φυτό - δέντρο που μπορεί να αποδώσει μεταξύ όλων αυτών των νέων καλλιεργειών. Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο δέντρο στην Γη, το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα από τον πρώτο κιόλας χρόνο, ενώ σε 8 με 10 χρόνια μπορεί να δώσει μέχρι 1 κυβικό μέτρο ξυλείας. Όταν γίνει η συγκομιδή, ένα νέο δέντρο μεγαλώνει από το ίδιο ριζικό σύστημα. Από το ίδιο κούτσουρο μπορεί να αναπτυχθούν εκ νέου 7-10 πλήρους μεγέθους δέντρα. Η paulownia είναι ανθεκτική σε θερμοκρασίες από -25 έως 45 βαθμούς κελσίου. Τα φύλλα της έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος (75 εκατοστά) και σχήμα καρδιάς. Τα φύλλα ενός ενήλικου δέντρου σε διάστημα ενός χρόνου απορροφούν 22 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και ελευθερώνουν 6 κιλά οξυγόνου! Στην Κίνα μάλιστα κάνουν αφέψημα από τα φύλλα της paulownia, τα οποία χρησιμοποιούν για τον τυφοειδή πυρετό και για θεραπεία οιδημάτων στους αστραγάλους. Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία (κοντά σε αυτή του τριφυλλιού) και είναι κατάλληλο για ζωοτροφές, για βοοειδή, κατσίκες, πρόβατα, κουνέλια, με ένα πρωτεϊνικό επίπεδο της τάξης του 20% με πεπτικότητα 60%. Έχει αρωματικά άνθη ροζ - μοβ χρώματος σε σχήμα κώνου με άρωμα λεβάντας που ανοίγουν την άνοιξη και είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Η ευωδία των λουλουδιών έλκει τις μέλισσες που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας μέλι. Χρησιμοποιούνται ακόμα για παραγωγή αρωμάτων και καλλυντικών. Στην Κίνα τα άνθη της paulownia χρησιμοποιούνται για την θεραπεία ασθενειών όπως η βρογχίτιδα και ασθενειών του πεπτικού συστήματος.

* Εκτροφή εντόμων:

Σε αυτόν τον τομέα δραστηριοποιείται ο εντομολόγος κ. Σκεντερίδης, ιδιοκτήτης της εταιρίας BIO INSECTA στη Θεσσαλονίκη.

* Τεχνογνωσία επιστημόνων:

Οι επιστήμονες ακόμα έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Προσφέρουν γνώση και αν τους δοθεί η δυνατότητα και η στήριξη, μπορούν να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα αποδώσουν και οικονομικά. Παράδειγμα ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ο κ. Βαγγέλης Χριστοφόρου που με τους συνεργάτες και φοιτητές του μετατρέπουν βενζινοκίνητα αυτοκίνητα σε ηλεκτρικά εκμηδενίζοντας το κόστος της κίνησης.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το προφίλ των ελληνικών επιχειρήσεων, που απέκτησαν διεθνή προσανατολισμό την τελευταία τριετία παρουσιάζει μία έρευνα του Παρατηρητηρίου Νέων Εξαγωγέων του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, σε συνεργασία με το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών. Σύμφωνα με την έρευνα, η μέση νέα ελληνική εξαγωγική επιχείρηση είναι μικρομεσαία, με κύρια δραστηριότητα γύρω από τα τρόφιμα, ενώ στη συντριπτική της πλειοψηφία εδρεύει στην Αττική. Ωστόσο, μόλις το 1,57% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα, στοχεύει, έστω και συγκυριακά, στην επέκταση των προϊόντων τους σε διεθνείς αγορές. Την τελευταία διετία περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα επέλεξαν και τόλμησαν να επεκταθούν στις ξένες αγορές.

Η κρίση αποτέλεσε για τις εταιρείες αυτές έναυσμα για τη διεθνοποίηση και σε πολλές περιπτώσεις εξασφάλισε τη βιωσιμότητά τους και θέσεις εργασίας, ενώ έθεσε τις βάσεις για επέκταση και διεύρυνση του κύκλου εργασιών τους. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα, το 2012 δραστηριοποιούνταν συνολικά 760.000 επιχειρήσεις (από 860.000 το 2007). Εξ' αυτών, οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων και καλύπτουν το 69,9% της οικονομικής προστιθέμενης αξίας και το 85,1% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα (εξαιρείται ο χρηματοπιστωτικός). Μόλις, το 24% των ΜμΕ δραστηριοποιούνται στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ-ΣΤΑΤ στην Ελλάδα ασκούν, είτε συγκυριακά, είτε σε μόνιμη βάση, εξαγωγική δραστηριότητα συνολικά 12.000 επιχειρήσεις το 2011 (ποσοστό 1,57% του συνόλου).

* Νέα επιχειρηματικότητα στο τομέα των τροφίμων:

Νέα επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα υπάρχει όπως και καλές ιδέες που αποδίδουν. Ξεκινώντας από το χώρο των τροφίμων αξίζει να αναφερθούν δύο περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έγιναν αγρότες αλλά στράφηκαν στην ελληνική γη δρώντας επιχειρηματικά και τώρα δικαιώνονται.

Ο κ. Βαγγέλης Ταράσης ίδρυσε την εταιρεία και το e-shop : Greek - Bees. Com και επένδυσε εν μέσω κρίσης, δημιουργώντας το παντοπωλείο "Ζεμπίλι" με όραμα και φιλοδοξία να στηρίξει προϊόντα υψηλής ποιότητας τα οποία συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον και να εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη εργασία. Το "Ζεμπίλι" (μεγάλος σάκος από ψάθα, χοντρό ύφασμα ή δέρμα, με ανοιχτό στόμιο και δύο λαβές, για πρόχειρες μεταφορές (οικοδομικών υλικών κτλ.), οποιουδήποτε σχήματος και μεγέθους σάκος ή δίχτυ για τα καθημερινά ψώνια) βρίσκεται στα Πετράλωνα.

* Έλληνες που διακρίνονται στην επιχειρηματικότητα μέσω διαδικτύου και επιτυγχάνουν στις διεθνείς αγορές με προϊόντα νέας τεχνολογίας:

Στη νέα τεχνολογία υπάρχουν επίσης εξαιρετικά αποδοτικά ελληνικά μυαλά που διαπρέπουν στο εξωτερικό χωρίς να έχουν μεταναστεύσει. Ο κ. Βασίλης Σιαφαρίκας είναι ένας εκ των δημιουργών της εταιρείας εφαρμογών και παιχνιδιών για smartphones "Rebel Crew".

Στο διαδίκτυο έχουν στραφεί πολλοί για να επιχειρήσουν... Το e-epixeirein σε όλους τους κλάδους γνωρίζει άνθηση στην Ελλάδα. Στον τομέα των τροφίμων και πάλι οι πρωτοπόροι, όπως ο deliveras.gr. με εμπορικό διευθυντή της ιστοσελίδας τον κ. Χρήστο Τόσκα.

Μία άλλη επιχειρηματική ιδέα που αποδίδει σε αυτούς που την είχαν είναι ο vanakias.gr. Ο κ. Μπαλομένος μίλησε για τη μεταφορά από την εταιρεία του των τάπερ με το φαγητό της μαμάς από το σπίτι των γονιών στο σπίτι του παιδιού που βρίσκεται μακρυά κυρίως για σπουδές. Οι φοιτητές βέβαια επιστρέφουν μαζί με τα άδεια ταπεράκια και τα άπλυτα.

E-shop σπεύδουν να αποκτήσουν οι περισσότεροι επιχειρηματίες που ήδη έχουν τα κλασικά καταστήματά τους με βιτρίνα για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Από έπιπλα και ρούχα, μέχρι χειροποίητα και βιβλία.

Ο κ. Νίκος Μουσχής είναι συνιδιοκτήτης του ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου books2u.gr χωρίς να συντηρεί και κανονικό κατάστημα.

Η νέα επιχειρηματικότητα και το e-epixeirein έχουν και αυτά βέβαια να αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις που αυτή γεννά.

* Η τέχνη του χειροποίητου:

Ένας κλάδος που δυσκολεύεται πολύ να "νομιμοποιηθεί" καθώς υπάρχουν κενά νόμου είναι αυτός των δημιουργών στο χώρο του χειροποίητου. Αντιμετωπίζουν μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια στις διαδικασίες έκδοσης άδειας άσκησης επαγγέλματος. Ενδεικτικά, για την άδεια χειροτέχνη θα πρέπει να ξεκινήσεις από την περιφέρεια για να καταλήξεις στο υπουργείο πολιτισμού όπου δίνεις εξετάσεις και στο τέλος λαμβάνεις ένα πιστοποιητικό που αντιστοιχεί σε αυτό του μικροπωλητή αφήνοντάς σε εκτεθειμένο στην εφορία.

Ο φοροτεχνικός κ. Βαγγέλης Αμπελιώτης εξήγησε πως θα πρέπει να κινηθεί ένας δημιουργός σήμερα για να είναι νόμιμες οι πωλήσεις του, μόνο που κανείς δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψιν ότι αναφερόμαστε σε δημιουργούς χειροποίητων με μικρές παραγωγές -αν μπορούν να χαρακτηρισθούν έτσι- προϊόντων και επομένως μικρές εισπράξεις.

Στο εξωτερικό είναι και εδώ πιο απλά τα πράγματα και πιο δίκαια. Ο χειροτέχνης παίρνει την άδεια και δηλώνεται στην εφορία από όπου φορολογείται σύμφωνα με τις πωλήσεις του.

Οι Έλληνες δημιουργοί χειροποίητων πάντως αυξάνονται και μάλιστα με μεγάλη απήχηση της δουλειάς τους στο εξωτερικό. Περισσότεροι από 700 Έλληνες δημιουργοί έχουν ηλεκτρονικά καταστήματα στο etsy.com.

Στην κατηγορία του χειροποίητου δεν συγκαταλέγονται βέβαια μόνο τα κοσμήματα, αλλά και άλλα προϊόντα που κατακτούν μάλιστα τον κόσμο, όπως τα χειροποίητα ποδήλατα του Γιώργου Βογιατζή από τη Ρόδο. Η ελληνική εταιρεία Fidusa ιδρύθηκε το 1985.

Επιχειρηματική δράση στο χώρο του χειροποίητου κάνοντας το hobby τους επάγγελμα έχουν και οι δύο γυναίκες δημιουργοί του ftiaxto.gr. Η Ελίνα και η Βάλια έφτιαξαν ένα blog για να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα πλεκτά και σήμερα έχουν ένα από τα μεγαλύτερα site του χώρου με μεγάλη επισκεψιμότητα. Πρόσφατα μάλιστα όπως θα ακούσουμε να μας λέει και η Βάλια Μπινίκου απέκτησαν και το e-shop τους για να πουλάνε υλικά στους Έλληνες δημιουργούς. Ελληνικό είναι και το πρώτο παγκοσμίως online eco - marketplace. Πρόκειται για αγορά, πώληση και ανταλλαγή προϊόντων που προέρχονται μόνο από ανακατασκευασμένα, ανακυκλωμένα και επαναχρησιμοποιημένα υλικά.

Ελληνικό είναι και το πρώτο κατάστημα χωρίς ταμεία. Πρόκειται για το Zampple που θα κάνει εγκαίνια μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Υπάρχουν όμως τέλος και οι Έλληνες επιχειρηματίες που δρουν στην ελληνική αγορά εδώ και χρόνια με ιστορικές μάλιστα εταιρείες που δοκιμάστηκαν από τις πολυεθνικές αλλά επέμειναν και τώρα δικαιώνονται.

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
νέα, αθηνα 984, οξειδωτικό στρες, αθηνα, diy, γκότζι, αει, τει, υπαατ, σημαίνει, ιπποφαές, εταιρεία, θεσσαλονικη, βεροια, κρητη, ελλαδα, τραπεζες, ετεαν, super, site, greenpeace, org, λύση, δραση, ηλεκτρονική, συγκεκριμένο, ροζ, bio, βασεις, μμε, e-shop, greek, smartphones, crew, hobby, ftiaxto, blog, online, κινηση στους δρομους, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, κλειστα επαγγελματα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, βασεις 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, αξια, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα πειραιως, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, κουβελης, αρωματικα φυτα, αμερικανικη αγορα, γκότζι, greenpeace, χειροποιητα, τρουφα, ημερομήνια, πελλετ, πολυτεχνειο, το στοιχημα, ftiaxto, ftiaxto.gr, ηλεκτρονική, αγγελιες, αδεια, αλοη, αυτοκινητα, βρογχιτιδα, γνωση, δανεια, επιπλα, εργασια, εργαλεια, ετεαν, εφορια, ηγεσια, θεμα, ιπποφαές, κινα, λουλουδια, μμε, οικονομια, οξυγονο, πειραιως, ποδηλατα, προγραμμα, ρουχα, σογια, υγεια, υπουργειο πολιτισμου, υψος, φυτα, ωρα, blog, αγορα, αγροτικη, αδαμ, αει, αυξηση, αξιζει, αλιεια, ανεργια, ανοιξη, ανθη, απηχηση, απλα, αρωμα, τει, αττικη, βιταμινες, βιωσιμότητα, βοοειδη, βοηθεια, βρισκεται, φαγητο, γεωπονος, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, δεντρα, δερμα, δεντρο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, διχτυ, δοθει, δωσει, διαδικτυο, διπλο, εγγραφες, ευκολα, αιθουσα, ευρω, ευσταθιου, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκπαιδευση, εκστρατεια, ελινα, εβδομαδα, ενδιαφεροντα, ενημερωση, εξετασεις, επαγγελματα, ερευνα, ερχεται, εταιρεία, ετων, ευεξια, εναυσμα, τεχνη, τεχνολογια, ζητα, ζωοτροφες, ιδεα, ιδεες, ιδια, ιδιο, ειδος, η στροφη, θερμοκηπια, θεσεις εργασιας, υφασμα, κελσιου, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυρια, κιλα, κοσμηματα, λαδι, λεφτα, ληψη, λουκια, μαμας, μανιταρια, μελι, μηνες, μαρια, μετεωρα, μυαλο, νεες καλλιεργειες, νεοι αγροτες, νερο, οξειδωτικό στρες, οραμα, ουσιαστικα, παμε, περιβαλλον, προβατα, ροζ, πολιτεια, ποτα, προβληματα, προγραμματα, πρωι, κτηνοτροφια, πτυχιο, πωλησεις, σεμιναρια, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σπιτι, υπαατ, φυλλα, φυσικο, φυτωριο, χωμα, χρωμα, ψαθα, ιωαννης, αγορες, ανηκει, απλυτα, super, bio, βηματα, δημητρης, diy, ειδη, εξαγωγες, ελληνικα, εμφαση, εθνικο, φυτο, hobby, γνωσεις, greek, χωρα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, shop, κομματι, κουνελια, κρεας, κωστας, μεινει, μπροστα, μυαλα, ορφανος, org, πληροφοριες, πωληση, ροδο, σημαίνει, site, smartphones, σχημα καρδιας, ταπερ, online, θεσεις, θετικα, υλικα, κρεας αλογου
Αναζητήσεις
τι χρειαζεται για αδεια χειροτεχνη, χειροτεχνης αδεια
Τυχαία Θέματα