Αφιέρωμα «Εικόνες της Κρίσης»

Με ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, πολλές σε πρώτη πανελλήνια προβολή ξεκινά το Σάββατο 16/5 το αφιέρωμα «Εικόνες της Κρίσης» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με θέμα την οικονομικήκρίση όπως αυτή αποτυπώνεται στις κινηματογραφικές εικόνες από την εποχή του βωβού κινηματογράφου της δεκαετίας του 20, έως τις μέρες μας. Ηεπιλογή ταινιών του αφιερώματος ξεκινά από την «Κοινωνική σαπίλα» του Σ. Τατασόπουλου μέχρι τα «Σταφύλια της Οργής» του Τζον Φορντ, την ταινία«Η μάνα Κράουζεν ταξιδεύει στην ευτυχία» του Φιλ Γιούτζι (1929),καθώςκαι ταινίες των Ζαν Ρενουάρ, Μαξ

Οφίλς, Φασμπίντερ, αδελφών Νταρντέν κ.ά.

Συνολικά θα προβληθούν τριάντα εννέα ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ενώ το κοινό θα έχει τη ευκαιρία να συζητήσει με ξένους προσκεκλημένους σκηνοθέτες.

Στουςχώρους της Ταινιοθήκης θα φιλοξενηθεί επίσης, έκθεση Ελλήνων και ξένων εικαστικών, με τίτλο «Εικόνα και Χρόνος. Εικόνες της Κρίσης» σε επιμέλεια Χριστίνας Ανδρουλιδάκη.

Σταπλαίσια της διοργάνωσης υπάρχουν δύο μικρά αφιερώματα σε δυο ξεχωριστούς δημιουργούς. Κατ' αρχήν στον σπουδαίο Κεν Λόουτς, τον κύριο εκφραστή του κοινωνικού ρεαλισμού στον βρετανικό κινηματογράφο. Θα προβληθεί μεταξύ άλλων, το ντοκιμαντέρ του Λόουτς «Εσύ με ποιούς είσαι;» ( Which Side Are You On? (1985,53΄), για την μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ των Λαών της Φλωρεντίας και το πολύ πρόσφατο ντοκιμαντέρ του «Το πνεύμα του '45 »όπου ο Λόουτς καταδεικνύει πώς το επιτυχημένο μοντέλο της διακυβέρνησηςτου Κόμματος των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία μετά τις εκλογές του '45, που οδήγησε στην κρατικοποίηση σημαντικών βιομηχανιών και υπηρεσιών, είναι ένα μοντέλο στο οποίο η Ευρώπη της κρίσης οφείλει να ξαναστρέψει το βλέμμα.

Επίσης το αφιέρωμα συστήνει τον φωτογράφο - video artist - σκηνοθέτη Ταρίκ Τεγκιά,έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους κινηματογραφιστές της Αλγερίας, το έργο του οποίου παραμένει άγνωστο στο ελληνικό κοινό, παρότι ο Τεγκιά ζει στη Θεσσαλονίκη εδώ και καιρό.

Στιςταινίες που θα προβληθούν σε πρώτη πανελλήνια προβολή συγκαταλέγεται το ντοκιμαντέρ, «Ανεξέλεγκτη εξουσία - Η τρόικα / Macht ohne Kontrolle -die Troika (Γερμανία, 2015, 90΄) των 'Αρπαντ Μπόντι και Χάραλντ Σούμαν,που επιχειρεί να ερμηνεύσει το ποιός τελικά επωφελείται από τα μέτρα λιτότητας, θέτοντας αυτό το ερώτημα σε υπουργούς, μεταξύ των οποίων και οΈλληνας σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, βουλευτές, οικονομολόγοι, τραπεζίτες, και επίσης τα θύματα αυτών των πολιτικών, τους άνεργους, τους ασθενείς και τους κοινωνικά αποκλεισμένους. Η ταινίαθα προβληθεί παρουσία του Γερμανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Χάραλντ Σούμαν.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Cine Doc.

Διάρκεια αφιερώματος «Εικόνες της Κρίσης» έως τις 27 Μαϊου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα