Επαναπατρισμός της Ελληνικής Δύναμης

Ολοκληρώθηκεμε επιτυχία η αποστολή της ΕλληνικήςΣτρατιωτικής Δύναμης στο Αφγανιστάν,και ολόκληρη η δύναμη επέστρεψε στηνΕλλάδα.

ΗΕΛΔΑΦ (Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν)συγκροτήθηκε ως Μονάδα στην έδρα της71 Α/Μ Ταξιαρχίας, στις 14 Ιανουαρίου 2002,στο πλαίσιο συμμετοχής της Ελλάδας στηΔιεθνή Δύναμη Ασφαλείας και Βοήθειας(ISAF).Περιλάμβανε τον Ειδικό Λόχο ΜηχανικούΕιρηνευτικών Αποστολών (ΕΛΜΧΕΑ), ΤμήμαΥποστήριξης - Ασφαλείας, Εθνικό ΣτοιχείοΥποστήριξης και μικρό αριθμό επιτελώνστην ISAF.

ΤονΙούνιο

2005, η αποστολή μετονομάστηκε σεΤΕΣΑΦ (Τάγμα Ειδικής Συνθέσεως Αφγανιστάν)και σε συνδυασμό με το 299 Κινητό ΧειρουργικόΝοσοκομείο Εκστρατείας (από 22 Αυγούστου2005 έως 2 Απριλίου 2007), την ΟΕΣΣΑΦ και τοπροσωπικό που αναπτύχθηκε σε επιτελεία,αποτέλεσαν την ΕΛΔΑΦ-2.

ΣτοΤΕΣΑΦ υπηρέτησαν συνολικά 3.295 στελέχη(524 Αξιωματικοί και 2.771 Υπαξιωματικοί)ενώ συνολικά 28 Ανώτεροι Αξιωματικοίδιετέλεσαν ως Διοικητές.

Τοέργο της Ελληνικής Δύναμης στο Αφγανιστάνπεριλάμβανε διανομή ανθρωπιστικήςβοήθειας και ιατροφαρμακευτικού υλικού,ανακατασκευή κυβερνητικών κτιρίων καισυντήρηση έργων κοινής ωφελείας,ανακατασκευή σχολείων και παιδικώνχαρών, αποχιονισμό κατά τη χειμερινήπερίοδο, έρευνα υπόπτων χώρων απόεξειδικευμένο προσωπικό του ΤΕΝΞ (ΤάγμαΕκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς) καιαπόδοσή τους στις συμμαχικές δυνάμειςγια την εκτέλεση έργων κοινής ωφελείαςκαι τέλος, τη διάθεση προσωπικού καιμέσων του Μηχανικού για τον απεγκλωβισμόΑφγανών πολιτών από τα ερείπια τουΝοσοκομείου της Καμπούλ, που κατέρρευσεστις 26 Ιουλίου 2004.

Στηντελετή επαναπατρισμού της ΕλληνικήςΑποστολής από το Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ -ΤΕΣΑΦ), που πραγματοποιήθηκε στην έδρατης 34 Μ/Κ Ταξιαρχίας στο Στρατόπεδο«ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ», στην Άσσηρο Θεσσαλονίκηςπαρέστησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας,ΔημήτρηςΕλευσινιώτηςσυνοδευόμενος από τον Αρχηγό του ΓενικούΕπιτελείου Εθνικής Άμυνας, ΣτρατηγόΜιχαήλΚωσταράκο

Keywords
Τυχαία Θέματα