Αδημονία για την ελληνική οικονομία

Σκηνικό σοβαρών εξελίξεων γύρω από την οικονομία διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες με επίκεντρο την ανταλλαγή ομολόγων για το ελληνικό χρέος, αλλά και τη δανειακή σύμβαση που ξεκινά αμέσως μετά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είμαστε μια ανάσα από τη λύση του ελληνικού κουρέματος, αφού υπήρξε συμφωνία στο Working
Group των Βρυξελλών, χθες αργά τη νύχτα, και την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις. Βέβαια τα κερδοσκοπικά παιχνίδια συνεχίζονται, ενώ το θέμα που απασχολεί την Αθήνα, είναι που θα κάτσει το τελικό επιτόκιο. Στο προσκήνιο όμως έρχεται και το θέμα της δανειακής σύμβασης, και8 δεν είναι τυχαία η αιφνίδια επίσκεψη στην Αθήνα, του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βέστερβελλε για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Υπάρχει επίσης μια έντονη φημολογία που ενδέχεται να πυροδοτήσει απρόβλεπτες εξελίξεις, και αφορούν στην έλευση της τρόικας. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι ο επικεφαλής Πολ Τόμσεν, δέχεται πολύ σκληρή κριτική από τους δανειστές και για την πολιτική του στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες που είναι στο μηχανισμό στήριξης, και υπάρχει κλίμα αλλαγής του. Και οι εξελίξεις δεν σταματούν εδώ. Σήμερα το απόγευμα παραδίδεται και η έκθεση της Μπλακροκ για τις επισφάλειες στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, που ενδέχεται να ανοίξουν πεδίο σοβαρών αλλαγών στον τραπεζικό τομέα.

Για το θέμα του PSI πάντως έγινε νέα συνάντηση σήμερα Παπαδήμου - Βενιζέλου - Νταλάρα, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Παντελής Καψής, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη, προανήγγειλε γρήγορη ρύθμιση για τις ρήτρες συλλογικής δράσης. Αναφερόμενος δε στο ενδεχόμενο να υιοθετηθεί το αγγλικό δίκαιο απάντησε :«όλα είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».

Οι αγορές πάντως σήμερα, όπως φαίνεται και από τα δημοσιεύματα, προκρίνουν λύση για το κούρεμα.

Την ίδια ώρα, σκληρή σύγκρουση Λουκά Παπαδήμου - Αλέξη Τσίπρα με επίκεντρο την οικονομία είχαμε σήμερα στη Βουλή, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, προανάκρουσμα του κλίματος που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου - σκούπα που συζητείται ήδη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα αποτελεί εθνικό στοίχημα για τη χώρα, και υπεραμύνθηκε της θέσης του ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, με τη φράση ότι «οι άνεργοι δεν έχουν κατώτατο μισθό» που πυροδότησε εκρήξεις.

Εν τω μεταξύ, με σύνθημα για την Ελλάδα τώρα 18 προσωπικότητες των Γραμμάτων, της Τέχνης και της Επιστήμης, συγκρότησαν επιτροπή με στόχο μια δημόσια παρέμβαση και συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας. Στην επιτροπή μετέχουν προσωπικότητες όπως, οι συνταγματολόγοι Νίκος Αλιβιζάτος, Αντώνης Μανιτάκης και Σταύρος Τσακιράκης, πολιτικοί επιστήμονες όπως ο Νίκος Μουζέλης, καθηγητές φιλολογίας, όπως ο Δημήτρης Μαρωνίτης, λογοτέχνες όπως ο Νάσος Βαγενάς και Τάκης Θεοδωρόπουλος και πολλοί άλλοι.
Keywords
Τυχαία Θέματα