Zerofund για επιχειρηματίες

Ελληνικές ρίζες έχει η πρωτοβουλία με την ονομασία «ZeroFund», η διαχείριση της οποίας γίνεται από επιτυχημένους νέους επιχειρηματίες Έλληνες και ξένους, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα που ενδέχεται να συναντήσει μια νέα επιχείρηση, καθώς και τα μυστικά της επιτυχίας.

Το στήσιμο ξεκίνησε πριν λίγους μήνες από τον Γιάννη Βλαχογιάννη, ιδρυτή της BugSense, τον πρώην CTO της AOL, Alex Gounares και από τους Γιάννη Βαρελά και Κατερίνα Στροπονιάτη της Weendy Inc,

Πάνο Παπαδόπουλο (συνιδρυτή της BugSense), Μαρία Νασιώτη (UI/UX expert της BugSense), και άλλους 16 Έλληνες και ξένους νέους επιχειρηματίες.

Στο σχήμα μετέχει και η Google και το Microsoft Hellas Innovation Center που προσφέρουν πόρους, καθώς και δύο ελληνικοί χώροι συνεργατικότητας (co-working spaces), το CoLab και το 123P.

Ο Πάνος Παπαδόπουλος μέλος της ομάδας δημιουργίας του Zerofund, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και την Νάνσυ Αγγελοπούλου.

Ερ.: Πως ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία;
Π.Π.: «Η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε από εμένα και τον Γιάννη, που είμαστε και οι συνιδρυτές του Bugsense (http://www.bugsense.com), αλλά και την ομάδα του Weendy Inc (http://weendy.com). Το κοινό που είχαμε ήταν ότι και οι δύο είχαμε προσπαθήσει και είχαμε πετύχει να φτιάξουμε εταιρείες στην Αμερική. Είχαμε βρει πάρα πολλές δυσκολίες μπροστά μας, δεν ήταν όλα ρόδινα από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού. Οπότε σκεφτήκαμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς ανθρώπους από την Ελλάδα που έχουνε μεγάλες φιλοδοξίες να περάσουνε στη Silicon Valley (κέντρο καινοτομιών υψηλής τεχνολογίας και ανάπτυξης στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών) και να κάνουν εκεί την εταιρεία τους ή έστω να περάσουν ένα διάστημα το οποίο θα είναι καθοριστικό για την εξέλιξή τους. Οπότε η αρχική ιδέα ήταν ότι θέλαμε να φτιάξουμε, ας το πούμε, ένα κοινωνικό δίκτυο που θα δικτυώνει τους επιχειρηματίες έτσι ώστε να ξεπεράσουν διάφορες μικροδυσκολίες οι οποίες υπάρχουν στην αρχή, και οι οποίες μπορούν να σου στερήσουν πολύτιμο χρόνο από πιο χρήσιμα πράγματα, όπως είναι το να "τρέχεις" την επιχείρησή σου.
Τελευταία, ακούμε πάρα πολλά για την επιχειρηματικότητα και κυρίως από άτομα τα οποία δεν είχαν ποτέ καμία σχέση ή τους άρεσε να μιλάνε για την επιχειρηματικότητα αλλά ποτέ δεν υπήρξαν επιχειρηματίες. Αυτό μπορεί πραγματικά να δηλητηριάσει το κίνημα που γεννιέται αυτή τη στιγμή και γι' αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος για να μην έχουμε άλλα πρατράγουδα, όπως έχουμε δει σε άλλους κλάδους στη χώρα μας, είναι να υπάρχει ένα πολύ δυνατό δίκτυο ανθρώπων οι οποίοι όντως γνωρίζουν το χώρο. Ένας από τους στόχους του Zerofund είναι ακριβώς αυτός, να δημιουργηθεί ένα δυνατό δίκτυο ανθρώπων οι οποίοι όχι μόνο θα προάγουν την επιχειρηματικότητα αλλά θα την θέτουν σε υγιή βάση και με πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες».

Ερ.: Η zerofund δημιουργήθηκε για την ελληνική επενδυτική αγορά;
Π.Π.: «Στην ουσία, το zerofund είναι ένα κοινωνικό δίκτυο από επιχειρηματίες εντός και εκτός Ελλάδας αλλά στόχος είναι για μας να βοηθήσουμε Έλληνες επιχειρηματίες, να κάνουν το βήμα, να κάνουν μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας με παγκόσμια στόχευση. Θέλω να διευκρινίσω βέβαια, ότι δεν είμαστε επενδυτικό σχήμα, δηλαδή δεν έχουμε χρήματα αλλά παρόλα αυτά μπορούμε να διευκολύνουμε στην εύρεση χρηματοδότησης. Το σημείο που θέλουμε να τους βοηθήσουμε κυρίως είναι να τους δώσουμε την ώθηση να το κάνουν, γιατί πολλοί μιλάνε για το τι θα ήθελαν να κάνουν, αλλά δεν κάνουν τίποτα. Το δεύτερο είναι, ότι θέλουμε να τους φέρουμε όλους σε επαφή με πολλούς καλούς μέντορες, γιατί και για εμάς ήταν καθοριστικό ότι είχαμε καλούς μέντορες. Πέραν αυτού, έχουμε και τα κριτήρια επιλογής για το ποιος πραγματικά έχει αυτο που λέμε τα "κότσια" να το κάνει και τη φιλοδοξία, όχι μόνο την τεχνολογική ικανότητα αλλά και την επιχειρηματική. Το πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσει, αυτός που συμμετέχει στο Zerofund, να σηκώσει κάποια λίγα χρήματα από τους άμεσα γνωστούς του, γιατί αν δεν μπορείς να πείσεις ούτε τους δικούς σου ανθρώπους, δε θα μπορέσεις να πείσεις ποτέ ένα μεγάλο επενδυτή. Όσοι ξεχωρίσουν από αυτή τη διαδικασία, ο ένας νικητής θα πάει στην Αμερική όπου σου δίνουν 65 χιλιάδες δολλάρια και ένα ακόμη καλύτερο δίκτυο μεντόρων για να συνεχίσεις την ιδέα σου και να την υλοποιήσεις πλέον στο επόμενο βήμα. Κάποιοι από τους επόμενους νικητές, μπορεί να ενταχθούν επίσης στο πρόγραμμα υποστήριξης νέω επιχειρήσεων, Μind the bridge (http://mindthebridge.org), αν τους επιλέξουν βέβαια από την Αμερική. Αλλά βρισκόμαστε ήδη σε επικοινωνία και με άλλες εταιρείες διάθεσης επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, όπως το Open Fund (http://www.theopenfund.com) οι οποίοι θα ενδιαφερθούν και θα έχουν απευθείας μία συνέντευξη με όσους θα είναι στην τρίτη ή τέταρτη θέση του Zerofund».

Ερ.: Οι συμμετοχές για ένταξη στο πρόγραμμα συγκεντρώθηκαν πριν λίγες μέρες (25/10/2012); Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον;
Π.Π.: «Ναι, έχουν κλείσει οι συμμετοχές. Είχαμε μεγάλο ενδιαφέρον, περίπου 140 εταιρείες. Αλλά επειδή ήταν το πρώτο κάλεσμα πολλοί δεν καταλάβαιναν ακριβώς το προφίλ των εταιρειών που ψάχνουμε. Διάφορες επιχειρήσεις που δεν είναι ούτε τεχνολογίας, ούτε είναι αυτό που λέμε υψηλής ανάπτυξης. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας αριθμός γύρω στους δέκα, για τους οποίους είμαστε σίγουροι ότι θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια αλλά ελπίζω ότι θα έχουμε και εκπλήξεις από άλλους που θα κάνουν το επόμενο βήμα. Στόχος μας είναι τώρα, αυτοί που έχουν βγει να κάνουν κατ' αρχήν τη σελίδα kick starter, δηλαδή μία σελίδα στην οποία θα παρουσιάζουν βίντεο, εικόνες και το τι κάνουν στο ευρύτερο κοινό της Ελλάδας, και θα καλούν τον κόσμο να τους στηρίξει, ίσως με κάποια λίγα χρήματα που θα τους δώσουν σε ένα πάρτυ. Τα χρήματα αυτά τα δίνουν στη συνέχεια, όχι σε εμάς, αλλά σε κάποιος χώρους συνεργατικότητας, όπου θα έχουν γραφεία για ένα μικρό διάστημα και δεν αναφερόμαστε σε πραγματική άντληση κεφαλαίων αλλά μικρά ποσά. Το επόμενο στάδιο και πιο σημαντικό, είναι αυτό που όντως έχουν ευαγγελιστεί αυτές οι ομάδες, να το φτιάξουν. Μόλις το δημιουργήσουν και δείξουν ότι υπάρχει διάδραση, χρήστες ή κάποιο εισόδημα, θα γίνει πλέον η επιλογή για το ποιος θα πάει στην Αμερική. Στόχος μας δεν είναι να φύγουν οι εταιρείες στην Αμερική για πάντα, αλλά να έχουν και παραρτήματα στην Ελλάδα που θα δουλεύουν από εδώ. Δηλαδή, μπορεί η εταιρεία η μητρική να είναι στην Αμερική, αλλά εμείς θέλουμε οι εταιρείες να είναι στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας εδώ».

Ερ.: Πότε αναμένεται η επόμενη συλλογή συμμετοχών;
Π.Π.: «Στοχεύουμε να ξεκινήσει μέσα στον Ιούλιο, το καλοκαίρι».

Keywords
Τυχαία Θέματα