Xαμηλές προσδοκίες εν όψει Eurogroup

Χαμηλές οι προσδοκίες εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup στις 4.00 το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Χλιαρή αναμένεται να είναι η δήλωση αναφορικά με την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, και δεν είναι βέβαιο πως αυτή θα είναι επαρκής ώστε η ΕΚΤ να αποδεσμεύσει ρευστότητα προς την ελληνική οικονομία. Πιθανότατα στο περιθώριο του Eurogroup θα υπάρξει συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε, με τις διαφορές σε δημοσιονομικά, εργασιακά και συνταξιοδοτικό να παραμένουν

σημαντικές. Σύμφωνα με πηγές των δανειστών, οι συζητήσεις συνεχίζονται χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Βουτιά του γενικού δείκτη στο χρηματιστήριο Αθηνών, με απώλειες άνω του 3%. Πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αν δεν υπάρξει ρητή «δήλωση» για πρόοδο που θα εξασφαλίσει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία δεν αποκλείεται να μην αποπληρωθεί αύριο η δόση στο ΔΝΤ ύψους 750 εκατ. ευρώ.


«Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Η λύση είναι ορατή, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση των δανειστών», υπογράμμισε ο Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Κόκκινο”

«Αποφασίσαμε σκληρή γραμμή – όχι σε άλλους συμβιβασμούς», αναφέρει, την ίδια ώρα, υπό καθεστώς ανωνυμίας, Ελληνας υπουργός στη Daily Telegraph, με την εφημερίδα να αναφέρει επίσης ότι ο Πούτιν πρόσφερε στην Ελλάδα περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ για τον αγωγό Turkish Stream.


Για σκλήρυνση της στάσης των δανειστών έκανε λόγο στο Μega ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης χαρακτηρίζοντας παράλληλα το δημοψήφισμα ως "υπερόπλο" της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές. Το δημοψήφισμα είναι μονόδρομος, επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.

Ακόμα και μια σχετικά μέτρια ικανοποιητική συμφωνία είναι καλύτερη από τη ρήξη και για τους δανειστές και για την Ελλάδα, ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στον "ΑΝΤ1". Πρόσθεσε πως «δεν θα χρειαστεί δημοψήφισμα. Ο τελευταίος Έλληνας που θα ήθελε δημοψήφισμα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας».

Οι σημερινές συνομιλίες πρέπει να σημειώσουν πρόοδο, αλλά δεν θα είναι καθοριστικές, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Αρνήθηκε να πει εάν το Eurogroup θα συμφωνήσει σε ανακοίνωση για την Ελλάδα, ωστόσο ανέφερε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία για την πολιτική βούληση των δύο πλευρών και καμία ανησυχία για το εάν τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία.

Το ζήτημα της λύσης για την Ελλάδα είναι περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό παραδέχθηκε ο Αυστριακός Κεντρικός Τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι.

Σενάριο εισαγωγής παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα φέρνει η γερμανική Handelsblatt, πρόταση του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank, Τόμας Μάιερ, προς Τσίπρα και Βαρουφάκη. Σύμφωνα με το σχέδιο, το νέο νόμισμα θα ήταν υποτιμημένο κατά 50% .

«Ο Ντάισελμπλουμ ελπίζει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, δεν θα εμφανιστεί με καθυστέρηση 30 λεπτών σήμερα και με ένα συνεργείο με κάμερες πίσω του, αναγκάζοντας τον να διακόψει τη συνεδρίαση... όπως έγινε στο δεύτερο Eurogroup νωρίτερα φέτος», αναφέρει το ιταλικό περιοδικό Politico. «Η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ -της ετοιμάζουν τρίτο πακέτο», τονίζει ο αναλυτής της Deutsche Bank, Νικολάους Χέινεν, μιλώντας στην Deutsche Welle.

Συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα είχαν το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς, για το e-mail που φέρεται να απέστειλε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας με υπονομευτικές αναφορές, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Αυτό αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία αποκαλύπτει τα αρχικά του αποστολέα του e-mail, στενού συνεργάτη του κ. Στουρνάρα, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία χρησιμοποιήθηκε σχεδόν αυτολεξεί από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες λίγο μετά την αποστολή του mail.

Keywords
Τυχαία Θέματα