SPD: Γιορτάζει τα 150 χρόνια του

Με ομιλία του προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ ξεκίνησε η κεντρική εκδήλωση για την 150ή επέτειο από την ίδρυση του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Λειψία. Στην πρώτη σειρά καθόταν η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ανάμεσα στον οικοδεσπότη αρχηγό του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αλλά και οι πρώην καγκελάριοι Χέλμουτ Σμιτ και Γκέρχαρντ Σρέντερ,
ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο υποψήφιος του SPD γα την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ και η πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ.

«Ευχαριστούμε και αναγνωρίζουμε εκείνους οι οποίοι επί 150 χρόνια αγωνίστηκαν για την ελευθερία, την δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη, βελτιώνοντας έτσι τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων», δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι αξίζει ένα «ευχαριστώ» σε όλους όσοι εργάζονται για το κοινό καλό σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα. «Οι Σοσιαλδημοκράτες διέσωσαν την τιμή της γερμανικής δημοκρατίας», τόνισε ακόμη ο κ. Γκάουκ, αναφερόμενος στην αντίσταση εναντίον των Ναζί και συμπλήρωσε ότι «η Δημοκρατία είναι εφικτή όταν οι άνθρωποι αγωνίζονται για αυτήν».

«Να θέσουμε όλες τις δυνάμεις μας στην υπηρεσία των πολιτών, ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επανέλθει στην θέση που της αξίζει. Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε ακόμη με ιδιαίτερα θερμά λόγια στις μεταρρυθμίσεις του Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Πρόοδος είναι και όταν σε δύσκολες εποχές παίρνει κανείς δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να προστατεύσει θέσεις εργασίας, να προλάβει την βιομηχανική αλλαγή. Αυτό είναι που έκανε εδώ ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και αυτό είναι που επιτρέπει σήμερα στη χώρα σας να είναι μπροστά από τις άλλες», δήλωσε και έκλεισε την ομιλία του στα γερμανικά: «Ζήτω η Γερμανία, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η γαλλογερμανική φιλία!».

Την εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε μουσικό πρόγραμμα, αλλά και παράσταση breakdance, έκλεισε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καλώντας όλους τους Ευρωπαίους να τιθασεύσουν για δεύτερη φορά τον καπιταλισμό. «Η Ευρώπη πρέπει να ξαναγίνει σοσιαλδημοκρατική», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το SPD είναι η ραχοκοκαλιά της δημοκρατίας στην Γερμανία». Στα. . . χαριτωμένα της εκδήλωσης καταγράφεται και η εκ παραδρομής αναφορά του κ. Γκάμπριελ «στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας». «Ωχ, τι είπα, μάλλον είμαι πολύ μπροστά από την εποχή μου. . .», σχολίασε ο ίδιος.

Η Άγγελα Μέρκελ πάντως, η οποία δεν μίλησε στην σημερινή εκδήλωση, σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην τοπική εφημερίδα Leipziger Volkszeitung, συγχαίρει «από καρδιάς» τους Σοσιαλδημοκράτες για τα 150ά τους γενέθλια και κάνει λόγο για μια «γενναία και αδάμαστη φωνή της δημοκρατίας στην Γερμανία», η οποία έχει κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμησή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα