Reuters: Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τα βλέμματα στρέφονται στην ΕΚΤ

Στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - δανειστών αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά του το Reuters, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που ανακύπτουν από μια παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας εξεύρεσης λύσης.

Ειδικότερα, το διεθνές πρακτορείο αναφέρεται στον καταλυτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία αν και, όπως αναφέρει, δεν θέλει να τραβήξει την πρίζα

από τις ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ή την υπογραφή ενός νέου, δεν θα έχει πολλές επιλογές.

Ο Τσίπρας, αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει πως έχει νωπή λαϊκή εντολή να πετύχει μια νέα συμφωνία με τους δανειστές, από την άλλη οι δανειστές ισχυρίζονται πως έχουν ήδη δανείσει στην Ελλάδα μια περιουσία. Και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο, σημειώνει το πρακτορείο. Κάποιος πρέπει να υποχωρήσει.

Η ΕΚΤ που ασκεί πιέσεις για λύση στην ελληνική κρίση, μπορεί να τραβήξει την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες, αποσύροντας το δικαίωμα πρόσβασης στην έκτακτη στήριξη, χωρίς την οποία οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν αν δεν υπάρξει σιμωνία, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ αύξησε το ταβάνι πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στα κεφάλαια του ELA μέχρι το ποσό των 65 δις. ευρώ. Αυτή βέβαια η απόφαση ισχύει μέχρι την Τετάρτη, οπότε και οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα συναντηθούν για να επαναξιολογήσουν την κατάσταση.

Αν στο Eurogroup της Δευτέρας δεν υπάρξει κάποια απόφαση, τότε όλα τα βλέμματα θα στραφούν την Τετάρτη στην ΕΚΤ, σύμφωνα με τον George Saravelos, στρατηγικό αναλυτή της Deutsche Bank.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα περιμένουμε από την ΕΚΤ να γίνει πιο συγκεκριμένη όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον ELA, πρόσθεσε ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα