O Π. Ρήγας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠαΣοΚ, Παναγιώτης Ρήγας, μίλησε στις 3/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* "Το συνέδριο του ΠαΣοΚ δεν συγκαλείται, όποτε αρέσει στον καθένα":

«Τα πολιτικά όργανα του ΠαΣοΚ -το πολιτικό συμβούλιο και η κεντρική επιτροπή-, με ισχυρή μειοψηφία -θα έλεγα-, αποφάσισαν να πάμε για το συνέδριο
της Δημοκρατικής Παράταξης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι το ΠαΣοΚ δεν καταργείται. Τώρα, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, σεβαστές. Θεωρώ όμως ότι τα κόμματα λειτουργούν με πλειοψηφία και μειοψηφία, όπως επίσης θεωρώ ότι το συνέδριο του ΠαΣοΚ δεν συγκαλείται, όποτε θέλει ο καθένας ή όποτε του αρέσει. Υπάρχουν καταστατικές διαδικασίες, μέσα από τις οποίες μπορεί και οφείλει η εκάστοτε ηγεσία να συγκαλεί συνέδριο του ΠαΣοΚ. Δεν σημαίνει, λοιπόν, ότι επειδή σε κάποιους δεν αρέσει η επιλογή αυτή, θα πρέπει να προσφύγουμε σε καινούργιο συνέδριο του ΠαΣοΚ. Δεν αποκλείεται το ΠαΣοΚ -εφόσον χρειαστεί και πληρούνται οι καταστατικές διαδικασίες-, να προχωρήσει σ' ένα συνέδριο».

* "Πολιτική αλητεία, από πρώην στελέχη του ΠαΣοΚ, τα περί αλλαγής ΑΦΜ και διαγραφής χρεών":

«Αποτελούν ύψιστη αθλιότητα και ύβρη προς το ΠαΣοΚ, προς τους ανθρώπους του, την ιστορία του, οι απόψεις ορισμένων -τους οποίους δεν βάζω πλέον στο ΠαΣοΚ-, για προσπάθεια του ΠαΣοΚ ν' αλλάξει το ΑΦΜ του, για να γλιτώσει τα χρέη και διάφορες τέτοιες αθλιότητες και πολιτικές αλητείες, οι οποίες εκφράζονται από τύπους, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση πλέον με το κόμμα. Ήταν πρώην στελέχη του ΠαΣοΚ, όπως μπορούμε να πούμε ότι είναι χιλιάδες που σήμερα δεν βρίσκονται στο ΠαΣοΚ. Θεωρούν ότι το ΠαΣοΚ κάνει πολιτική μπίζνα, όπως θα έκαναν -φαίνεται-, αυτοί στην εποχή τους, για ν' αλλάξει το ΑΦΜ. Τους πληροφορούμε, λοιπόν, ότι το ΠαΣοΚ δεν κάνει πολιτική μπίζνα. Επομένως, δεν χρειάζεται ν' αλλάξει κανένα ΑΦΜ. Το ΠαΣοΚ είναι παρόν με την ιστορία του, τα στελέχη του, που θέλουν να συνεχίσει να υπάρχει και με την ηγεσία του».

* Για τις διαφωνίες στελεχών του ΠαΣοΚ στην συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης:

«Οι απόψεις οι οποίες διατυπώνονται μέσα στο κόμμα και με πολιτικό τρόπο είναι σεβαστές. Η ερμηνεία τους έχει να κάνει με την διαφορετική πολιτική εκτίμηση, που πιθανόν να έχουν για το εάν το ΠαΣοΚ μπορεί να ανασυγκροτηθεί από μόνο του και να ξαναεκφράσει, σε αυτή την φάση, την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ή τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις τις οποίες εξέφραζε παραδοσιακά το ΠαΣοΚ. Είναι μια εκτίμηση. Την ακούω, πιστεύω ότι δεν είναι αυτή η πλειοψηφία των μελών και των στελεχών του ΠαΣοΚ. Θεωρώ ότι σήμερα η ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, είναι να κάνουμε άθροισμα, σύμπραξη, πρόσθεση στις δυνάμεις που υπάρχουν στον χώρο της κεντροαριστεράς, από το να οχυρωθούμε μέσα στο κόμμα μας το οποίο, επειδή ανέλαβε την ευθύνη της εξόδου της χώρας από την κρίση, έχει μικρύνει, έχει αυτή την στιγμή περιθωριοποιηθεί. Δεν μας αρκεί, λοιπόν, ο χώρος του ΠαΣοΚ για να μπορέσουμε να κάνουμε την προσπάθεια ανασυγκρότησης της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης».

* Για την στάση του Γ. Παπανδρέου:

Δημοσιογράφος: Στην βάση αυτής της ερμηνείας, αποδίδετε και την στάση που έχει και ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ και πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου;

Π. Ρήγας: «Ο κ. Παπανδρέου δεν πιστεύω ότι έχει εκφραστεί με τρόπο κάθετο και απόλυτο...».

Δημοσιογράφος: Είναι, όμως, πολύ ηχηρή η απουσία του από όλες αυτές τις διαδικασίες που γίνονται για την συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης...

Π. Ρήγας: «Σε αυτή την πορεία κανείς δεν πρόκειται να έρθει συρόμενος ή εκβιαζόμενος. Όποιος θέλει και έχει με ειλικρινή τρόπο την βούληση να συμβάλλει στην ενίσχυση του χώρου, θα δώσει το παρόν. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν αρκετοί τρόποι να εκφράσεις την διαφωνία σου. Ένας είναι να είσαι παρών, διατυπώνοντας την διαφωνία σου, όχι όμως με υπονομευτικό τρόπο. Διότι οι διαφωνίες είναι σεβαστές, μέχρι το σημείο που δεν προσπαθούν να αναιρέσουν το εγχείρημα. Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Να μείνεις στο περιθώριο, να μην θελήσεις να συμπορευτείς σε αυτή την προσπάθεια. Όλα αυτά είναι κατανοητά, εφόσον μένουν στο πλαίσιο μιας "πολιτικής κοσμιότητας" και ευπρέπειας και δεν έχουν σαν στόχο να ευτελίσουν, να απαξιώσουν την προσπάθεια που κάνει σήμερα το κόμμα».

* "Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσω την λέξη υπονόμευση για τον Γ. Παπανδρέου":

«Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω σε καμία περίπτωση την λέξη "υπονόμευση", γιατί θα ήταν και άδικο και αναληθές να αποδώσω σε έναν άνθρωπο που είχε, επί σειρά ετών, την ευθύνη στην ηγεσία του κόμματος, αλλά και στην κυβέρνηση, ότι εμφορείται από τέτοια αρνητικά αισθήματα για την πορεία του κόμματος, από εδώ και πέρα. Είναι και πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ, στοιχείο της ζώσας ιστορίας του κινήματος, που έρχεται από πολύ μακριά και πιστεύουμε να έχει και μέλλον, ώστε να υπονομεύσει την προσπάθεια. Πιθανόν, να έχει μια αρνητική, μια άλλη άποψη. Θεωρώ ότι το προσκλητήριο είναι ανοιχτό προς όλους και εντός του ΠαΣοΚ, αλλά κυρίως προς εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν απαντήσει θετικά σε αυτή την οργανωτική προσπάθεια που γίνεται».

* "Μια κίνηση αντίστοιχη με την συνάντηση Α. Σαμαρά - Κ. Καραμανλή, θα εξέπεμπε θετικό μήνυμα για το ΠαΣοΚ":

Δημοσιογράφος: Πρόσφατα, είδαμε ότι υπήρξε μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον προκάτοχό του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και στην πρωθυπουργία, τον κ. Καραμανλή. Αναρωτιέμαι αν είναι στο πλαίσιο του σχεδιασμού σας να γίνει κάτι ανάλογο και από την πλευρά της ηγεσίας του ΠαΣοΚ...

Π. Ρήγας: «Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που ευνοεί και κάνει καλό στην εικόνα της παράταξης, με την έννοια ότι και συμβολικά, θα ωφελήσει τον χώρο και ουσιαστικά, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ενότητας, κοινής δράσης σε έναν χώρο που την έχει πολύ ανάγκη, όπως το ΠαΣοΚ. Δεν ξέρω αν αυτό έχει σχεδιαστεί ή αν θα γίνει. Άποψή μου είναι ότι μια τέτοια κίνηση θα εξέπεμπε ένα θετικό μήνυμα για το ΠαΣοΚ».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα