Ρουμανία: Ζητούν την παραίτηση του ΥΠΕΞ

Ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Ρουμανίας αμαυρώθηκε από προβλήματα στη διαδικασία ψηφοφορίας στο εξωτερικό, καθώς σχηματίστηκαν ουρές έξω από διπλωματικές αποστολές σε διάφορες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Μόναχο, με χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν πολλές ώρες για να ψηφίσουν.

Τα ρουμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό ήταν απροετοίμαστα για να δεχθούν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων, καθώς δεν υπήρχαν προσωπικό, παραβάν και σφραγίδες.

Ο απερχόμενος
πρόεδρος, Τραϊάν Μπασέσκου, όπως και οργανώσεις Ρουμάνων στο εξωτερικό ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Τίτους Κορλάτεαν και του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου για τους απόδημους Ρουμάνους, Μπόγκνταν Στανόεβιτσι.

Οι υποψήφιοι των χθεσινών εκλογών Κλάους Ιοάνις και Μόνικα Ματσοβέι ζήτησαν από τις εκλογικές αρχές να παρατείνουν την ψηφοφορία στο εξωτερικό.

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση απέτυχε όσον αφορά τη διοργάνωση των προεδρικών εκλογών στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός και νικητής του α' εκλογικού γύρου για τον προεδρικό θώκο, δήλωσε ότι όλες οι αποφάσεις για τη διενέργεια των εκλογών ήταν ευθύνη της μόνιμης εκλογικής αρχής.

Οι καθυστερήσεις, σύμφωνα με τον κ. Πόντα, προκλήθηκαν από τις πολύ αυστηρές προσπάθειες για την αποφυγή απάτης, υποστηρίζοντας ότι με απάτη κρίθηκε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στον β' γύρο το 2009.

Ο κ. Πόντα αναφέρθηκε στην επανεκλογή του Τραϊάν Μπασέσκου στην προεδρία της χώρας το 2009, χάρη στις ψήφους από το εξωτερικό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας σε ανακοίνωσή του, χθες το βράδυ, ανέφερε ότι ενήργησε σύμφωνα με τους νόμους και τις αποφάσεις της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής όσον αφορά την οργάνωση του πρώτου γύρου των εκλογών.

"Το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ευθύνη για τη διαδικασία της ψηφοφορίας εντός των εκλογικών κέντρων. Είναι ευθύνη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Οι πρόεδροι των εφορευτικών επιτροπών -ακόμη κι αν είναι εργαζόμενοι του υπουργείου Εξωτερικών- δεν λογοδοτούν στο υπουργείο για τις ενέργειες και τις αποφάσεις τους που αφορούν την εκλογική διαδικασία" διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ακόμη ότι οι ψηφοφόροι στο εξωτερικό έπρεπε να συμπληρώσουν επιπλέον μία υπεύθυνη δήλωση που ανέφερε ότι δεν έχουν ψηφίσει και δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν σε άλλο εκλογικό κέντρο, διαδικασία που δημιούργησε καθυστερήσεις.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Ρουμάνων στην Ευρώπη (FADERE) ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών για την κακή οργάνωση των εκλογών στο εξωτερικό.

Παρά το αίτημά προς το υπουργείο Εξωτερικών για διπλασιασμό του αριθμού των εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό δεν έγινε τίποτα, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές ψηφοφόρων και να υπάρχει αναμονή 2 έως 4 ωρών και αρκετοί Ρουμάνοι εγκατέλειψαν τα εκλογικά κέντρα χωρίς να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, 161.054 Ρουμάνοι ψηφοφόροι προσήλθαν σε 294 εκλογικά κέντα στο εξωτερικό για να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ρεκόρ προσέλευσης καταγράφηκε στην Ιταλία (35.508 ψηφοφόροι), στην Ισπανία (33.053 ψηφοφόροι), στη Δημοκρατία του Μόλδοβα (21.980 ψηφοφόροι) και στη Βρετανία (9.933 ψηφοφόροι).

Η ψηφοφορία έληξε στις 7 σήμερα το πρωί (ώρα Ρουμανίας), όταν έκλεισε το τελευταίο εκλογικό κέντρο στο Βανκούβερ του Καναδά.

Η εκλογική διαδικασία εκτός των συνόρων της Ρουμανίας ολοκληρώθηκε με την τήρηση όλων των νομικών διατάξεων, παρά τις δυσκολίες που ανέκυψαν, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα