O Αλ. Μητρόπουλος στον 9.84

«Ή πρέπει να απεγκλωβιστούμε από αυτή την συμφωνία με τους δανειστές ή να ζητήσουμε να ερμηνευτούν τα επιμέρους ζητήματα...», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Μητρόπουλος στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για την διαπραγμάτευση:

«Είχα πρώτος εμβαθύνει στην συμφωνία της 20/2. Οι δανειστές οχυρώνονται σε κάποιες φράσεις και αποστροφές και ερμηνεύουν με τα δικά τους συμφέροντα τις φράσεις για το πλεόνασμα, για το χρέος,
για την απαγόρευση από μέρους μας λήψης μονομερών κινήσεων κ.λπ. και έτσι θεωρούν ότι εμείς δεν υλοποιούμε τα συμφωνηθέντα... Η διατύπωση της φράσης (σ.σ. για το πλεόνασμα) έχει αυξημένη αμφισημία και ασάφεια όπως είχε πει και ο κ. Βαρουφάκης... Ή πρέπει να απεγκλωβιστούμε από αυτή την συμφωνία ή να ζητήσουμε να ερμηνευτούν τα επιμέρους ζητήματα...».

Δημοσιογράφος: Τελικά η διαπραγμάτευση Γ. Βαρουφάκη στις 20/2 και σε σχέση με την λίστα των μεταρρυθμίσεων που ακολούθησε, ήταν σε λάθος βάση ή εν πάση περιπτώσει δεν ήταν αυτή που έπρεπε;

Α. Μητρόπουλος: «Έπρεπε να γίνει μεγαλύτερη επιμέλεια των νομικών κειμένων και των νομικών δεσμεύσεων. Έπρεπε να επιληφθούν και νομικοί, γνώστες του ζητήματος, πέρα από τους οικονομολόγους. Επειδή οι δανειστές με νομικές τεχνουργίες, αμφισημίες και διπλωματικές ασάφειες, που περιέχουν αυτά τα κείμενα -διότι η κάθε πλευρά θέλει να παρουσιάζει την δική της εκδοχή στο εσωτερικό μέτωπο-, είμαστε τώρα όμηροι μιας συμφωνίας...».

Για δημοψήφισμα ή εκλογές σε περίπτωση αδιεξόδου:

«Όσοι μιλούν για εκλογές, δεν γνωρίζουν την συνταγματική απαγόρευση, ότι η κυβέρνηση που προήλθε από διάλυση της Βουλής, δεν μπορεί να προσφύγει σε εκλογές, εάν δεν περάσει ένα έτος... Το δημοψήφισμα επιτρέπεται, αλλά εάν είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα, διότι δεν μπορεί να μην έχει δημοσιονομικά ερωτήματα. Εδώ υπάρχει επίσης σύγχυση μεταξύ των συνταγματολόγων και αντιφατικές εκδοχές, εάν μπορεί τελικά να προκηρυχθεί. Η πολιτική μου άποψη είναι σε καμία περίπτωση εκλογές ή δημοψήφισμα, διότι ο λαός έδωσε με την ανώτατη δημοψηφισματική του έκφραση -τις εκλογές-, την νωπή λαϊκή βούληση, άρα η κυβέρνηση έχει νομιμοποίηση τέτοια και τόση, για να μπορεί να αποφασίσει».

Για την ένταση στην Βουλή και την ευθύνη της Ζ. Κωνσταντοπούλου:

«Έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Υπήρξαν λάθη από όλες τις πλευρές. Πρέπει να πάμε σε συνετότερο και ηπιότερο κλίμα, διότι η κρισιμότητα του ζητήματος της πατρίδας μας, απαιτεί διεργασίες, όπου να μπορούμε να συζητάμε χωρίς να συγκρουόμαστε και να τα βρίσκουμε. Υπό αυτή την έννοια, έπρεπε να είχαν αποφευχθεί αντιπαραθέσεις και κυρίως με μια ακραία προσωποποίηση, που δεν ευνοεί το κλίμα...
Και εκ μέρους της κ. Κωνσταντοπούλου έπρεπε να είχαν αποφευχθεί πρωτοβουλίες και αναφορές και εκ μέρους όλων μας. Όλοι μας φταίμε».
Keywords
Τυχαία Θέματα