Mαραθώνιος δέκα ημερών για την Κυβέρνηση

Εναν μαραθώνιο 10 ημερών καλείται να τρέξει η Κυβέρνηση, έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, και να ανάψει το πράσινο φως για τη δόση. Τα ανοικτά μέτωπα πολλά. Δημοσιονομικό κενό, ΦΠΑ, συντάξεις, ομαδικές απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, τα καυτά ζητήματα, για τα οποία και οι δύο πλευρές, πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν λύσεις. Για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης θα ενημερώσει σήμερα το διοικητικό

συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Πολ Τόμσεν.

Εκεί θα είναι και ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ελλάδα Ρισί Γκογιάλ, ο οποίος θα ενημερώσει για την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στο Brussels Group. Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, κρούει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόσκις, με συνέντευξή του στο Μπλούμπεργκ, σημειώνει ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει να επιταχύνονται. Πάμε στο Σταμάτη Ζαχαρό να μας μεταφέρει όλες τις τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο αυτό.

Κρίσιμες δύο ακόμη ημερομηνίες αυτό το διάστημα. Αρχικά η 16η Απριλίου, όταν Γιάνης Βαρουφάκης και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα βρεθούν στον ίδιο χώρο στο συνέδριο του Ινστιτούτου Brookings. Οι δύο υπουργοί θα είναι ομιλητές στο συνέδριο και αναμένεται να έχουν επαφές και μεταξύ τους για την επίλυση της κρίσης. Δύο ημέρες αργότερα, στις 18 Απριλίου, συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ το οποίο θα παρουσιάσει την έκθεσή του για την οικονομική πορεία χωρών ανάμεσα στις οποίες θα είναι και η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται τα διεθνή δημοσιεύματα, με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης να περιγράφουν με μελανά χρώματα το ελληνικό ζήτημα. “Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει καταστρέψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των δανειστών, ώστε λύσεις οι οποίες μπορεί να προσφέρονταν πριν από μερικές εβδομάδες, τώρα δείχνουν απλησίαστες” αναφέρει μεταξύ άλλων το Reuters.

“Η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης ύψους έως και 40 δις ευρώ για την επόμενη διετία”, επιμένει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές του Βερολίνου. Για “σοκαριστική” απροθυμία της Ελλάδας να παρουσιάσει μέτρα και μεταρρυθμίσεις, κάνει λόγο η FAZ, προκαλώντας τη μήνη του Υπουργείου Οικονομικών που χαρακτηρίζει “Ψευδές και ανυπόστατο” το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα