Άρχισαν οι παραφωνίες στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Οι πρώτες εκατό ημέρες της νέας κυβέρνησης, της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στον τόπο, έχουν εγγραφεί στην ιστορία και η χώρα ακροβατεί στο τεντωμένο σκοινί των διαπραγματεύσεων. Ο Βασίλης Κόκκαλης ανοίγει τα χαρτιά του και μας απαντάει σε όλα όσα τον ρωτήσαμε, μη αποφεύγοντας να πάρει θέση και στο «θέμα Κατρούγκαλου». Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ποια ήταν η πρώτη στιγμή στο Κοινοβούλιο που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη σας;

Η πρώτη στιγμή, η πρώτη μέρα στο ελληνικό κοινοβούλιο ως βουλευτής που θα μείνει βαθιά

χαραγμένη στην μνήμη μου είναι η ημέρα της ορκωμοσίας μου όταν ορκίστηκα στην Αγία Τριάδα, να φυλάττω πίστη στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους. Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο ιερή και σημαντική στιγμή για έναν εκπρόσωπο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Μάχιμος δικηγόρος, ενεργός πολίτης επί χρόνια. Αντίθετος σε πολλά με τις συνήθεις πρακτικές (παλαιοκομματισμού) των βουλευτών; Ποιες οι διαπιστώσεις τώρα, εντός του κοινοβουλίου; Μήπως ισχύει το «έξω από το χορό…» ή ο βουλευτής μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα;

Ο ρόλος του βουλευτή έχει αλλάξει, διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο στην αρχή της νέας μεταπολίτευσης και ο παλαιοκομματισμός πρέπει να μείνει οριστικά στο παρελθόν. Ο βουλευτής πρέπει να είναι η εικόνα της κοινωνίας στο κοινοβούλιο και ο ρόλος του πρέπει να είναι διαφορετικός από αυτόν τον οποίο έχουμε συνηθίσει. Προσωπικά για εμένα το μεγάλο στοίχημα είναι η μάχιμη διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων των πολιτών του νομού ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Σε αυτή τη βάση θα κριθούμε στις επόμενες εκλογές κι αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο επιλογής των ψηφοφόρων.

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να «περπατάει» στους ρυθμούς που έχει ανάγκη η αγορά και η κοινωνία. Νομοσχέδια δεν συζητιούνται, μέτρα ανακούφισης καθυστερούν, η αγορά έχει παγώσει εντελώς από την έλλειψη ρευστότητας; Είστε ικανοποιημένος από την εικόνα της κυβέρνησης;

Η μάχη με τα συμφέροντα δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη. Συνετάγησαν και ψηφίστηκαν δύο νομοσχέδια δια χειρός Ελλήνων χωρίς την έγκριση των δανειστών. Η κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας πριν δύο μήνες έχοντας παραλάβει εξαθλίωση και συρρίκνωση της μικρομεσαίας τάξης και της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Πρώτο μέλημά της είναι η επίλυση του θέματος του χρέους με τους δανειστές διότι απ’ αυτό θα εξαρτηθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί ή που θα θέλατε να αλλάξει στην κυβερνητική πρακτική;

Η κυβέρνηση αυτή έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και μάλιστα –σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- ακόμη μεγαλύτερη από αυτή στις 25 Γενάρη. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει στον έλεγχο όλων των ονομάτων στη Λίστα Λαγκάρντ και όχι μόνο, να δημοσιοποιήσει τα ονόματα συναδέλφων μου που έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, να ελεγχθούν πρώτα οι βουλευτές και οι υπουργοί για τις καταθέσεις στο εξωτερικό και μετά οι υπόλοιποι φορολογούμενοι πολίτες ανεξαιρέτως. Και τέλος να δώσει άμεσα κίνητρα για επαναπατρισμό των κεφαλαίων.

Βλέπουμε μια έντονη δραστηριοποίηση στα θέματα που αφορούν τους αγρότες. Είναι πρωτεύον στην ατζέντα σας; Και σε ποια άλλα θέματα σκοπεύετε να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Με απόφαση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου ανέλαβα τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης. Αγρότες και κτηνοτρόφοι αποτελούν τον πρωτογενή τομέα τον οποίο έχει ανάγκη η χώρα μας για την ανάπτυξη. Όπως γνωρίζετε όμως η δραστηριότητα του βουλευτή είναι πολυποίκιλη και ενδεικτικά σας αναφέρω ότι αυτή θα αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως στο άμεσο προσεχές διάστημα μαζί με άλλους συναδέλφους μου θα καταθέσουμε πρόταση προς τους αρμόδιους υπουργούς ριζικής αναμόρφωσης του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ». Μόνο στη χώρα μας συμβαίνει ο επιχειρηματίας που χρεοκοπεί να στιγματίζεται κοινωνικά και να μην μπορεί να ανοίξει νέα επιχείρηση. Η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας είναι ζωντανή και πρέπει να στηριχθεί γιατί χωρίς ζωντανό επιχειρηματία δεν μπορεί να υπάρξει εργαζόμενος.

Πρόσφατα από την εφημερίδα μας αποκαλύψαμε τον ρόλο Κατρούγκαλου, όσον αφορά τη σχέση του με τις υποθέσεις των δημάρχων που διώκονται πειθαρχικά, αλλά και ποινικά, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο υπουργός φαίνεται πως απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, παρά τις αποκαλύψεις. Ποια η δική σας γνώμη για την υπόθεση, δεδομένης της μεγάλης σας νομικής εμπειρίας;

Είναι γεγονός ότι σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας σας υπάρχει ένα θέμα με τον κ.Κατρούγκαλο. Προσωπικά θεωρώ πως όφειλε να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό πως θα μπει τέλος στην περίοδο των καταστροφικών μνημονίων. Ωστόσο η υπογραφή της κυβέρνησης για παράταση της ισχύουσας συμφωνίας και τα δεδομένα στην ελληνική κοινωνία κάνει τους περισσότερους να προεξοφλούν τρίτο μνημόνιο τον Ιούλιο. Ποια η δική σας άποψη; Θα ψηφίσετε νέο μνημόνιο;

Σύμφωνα με την Ιδρυτική διακήρυξη μεταξύ των βασικών αρχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι και η κατάργηση της λιτότητας και η άρνηση του παράνομου χρέους γι’ αυτό και συστήθηκε επιτροπή στη βουλή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους το οποίο ήταν και είναι μόνιμο αίτημα των ΑΝ.ΕΛ. Με εντιμότητα, εμείς κάναμε πράξη αυτό για το οποίο συμφωνήσαμε από πριν, ότι θα στηρίξουμε μία κυβέρνηση που θα αλλάξει τα πράγματα, θα επαναφέρει την εθνική κυριαρχία στη χώρα. Μία κυβέρνηση, η οποία θα στέκεται όρθια απέναντι στους δανειστές και τους εταίρους. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα ψηφίσουμε νέα μέτρα, δεν θα εφαρμόσουμε τις ίδιες πολιτικές εξαθλίωσης και λιτότητας.

Πηγή: larisanet.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα