L' Echo για Χρυσή Αυγή

Στο φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς στηνΕυρώπη ενόψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών αναφέρεται εν εκτάσει στο σημερινό φύλλο της, η βελγική εφημεριδα «L' Echo».

ΣτηΓαλλία, σημειώνει το δημοσίευμα, το Εθνικό Μέτωπο δεν απέχει πολύ από το να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα, ενώ στην Ολλανδία, το Κόμμα για την Ελευθερία πρόσφατα αναδείχτηκε μεταξύ των νικητών των εκλογών. Το κόμμα Jobbik στην Ουγγαρία εμφανίζει ποσοστά που ανέρχονται

στο 20% των ψήφων και η άκρα Δεξιά έρχεται στις τρεις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων σε Αυστρία και Φινλανδία.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται εν μέρει, σύμφωνα με την εφημερίδα, στην κρίση, τη μαζική ανεργία, τη λιτότητα και τις αυξανόμενες ανισότητες. Αντικατοπτρίζει επίσης την απώλεια ταυτότητας σε μια κοινωνία ολοένα πιοπερίπλοκη και πολυπολιτισμική, ενώ προτάσσει την ξενοφοβία, τον εθνικισμό, την απόρριψη των ελίτ και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Μολονότι ορισμένα από τα κόμματα αυτά επισήμως αποκηρύσσουν το φασισμό, δεν πρέπει να υποτιμούμε τη δυνατότητά τους να επηρεάζουν την κοινή γνώμη, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στησυνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το Σεπτέμβριο του 2013 από οπαδό του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, γιατο οποίο σημειώνει ότι από πλήρως περιθωριακό, «αυτό το φασιστικό σχήμακατόρθωσε εν μέσω λιτότητας να εισέλθει στη Βουλή των Ελλήνων». Σύμφωναμε την εφημερίδα, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα προκάλεσε δικαστικό και πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα, με τη χώρα να ξεκινά μια άνευ προηγουμένου επίθεση στη Χρυσή Αυγή: βουλευτικές ασυλίες αίρονται, μέλη της Χρυσής Αυγής φυλακίζονται, η δημόσια χρηματοδότηση του κόμματος αναστέλλεται. ΗΧρυσή Αυγή, επισημαίνεται, είχε ήδη δολοφονήσει τουλάχιστον δύο μετανάστες. Αλλά χρειάστηκε τη δολοφονία ενός Έλληνα πολίτη για να αποφασίσει τελικά η Ελλάδα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, σημειώνει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα