Kυριαρχεί η Αφρική

Ο Νοτιοαφρικανός Γουέιντ Βαν Νίεκερκ στα 400 μέτρα και ο Κενυάτης Τζούλιος Γέγκο στον ακόντισμο πραγματοποίησαν ιστορικά ρεκόρ την 5η μέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου.

Η Κένυα κυριαρχεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Πεκίνο, αλλά ένας Νοτιοαφρικανός πραγματοποίησε την εμφάνιση των αγώνων. Ο Γουέιντ Βαν Νίεκερκ αναδείχθηκε νικητής στον τελικό των 400 μέτρων με χρόνο 43.48 δευτερόλεπτα!

Ο
23χρονος από το Κέιπ Τάουν, ο πρώτος Νοτιοαφρικανός που κατέβηκε τα 44 δευτερόλεπτα, έγινε ο τέταρτος καλύτερος αθλητής στην ιστορία του αγωνίσματος πίσω από τον τρεις Αμερικανούς, τον απόλυτο Μάικλ Τζόνσον (43.18 το παγκόσμιο ρεκόρ), τον Μπουτς Ρέινολντς (43.29) και τον Τζέρεμι Γουόρινερ (43.45).

Ο Βαν Νίεκερκ, νικητής στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες στη Γλασκώβη, άφησε δεύτερο τον ΛαΣόν Μέριτ. Ο Αμερικανός έκανε τον καλύτερο αγώνα της ζωής του, ατομικό ρεκόρ με 43.65, επίδοση που δεν ήταν αρκετή για να τον ξαναφέρει στην κορυφή. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Κιράνι Τζέιμς από τη Γρενάδα σε μια δύσκολη χρονιά πήρε το χάλκινο με 43.78.

Αρκετή ώρα νωρίτερα ο Κενυάτης ακοντιστής Τζούλιους Γέγκο είχε "καρφώσει" το ακόντιο στα 92.72 μέτρα. Είναι η μεγαλύτερη βολή εδώ και 14 χρόνια και η τρίτη καλύτερη όλων των εποχών με τα καινούργια κοντάρια μετά το παγκόσμιο ρεκόρ του Γιαν Ζελέζνι με 98.48μ. και το 93.09 του Φινλανδού Άκι Παρβιάινεν.

Ο Γέγκο έκανε τη βολη-μαμούθ στον τρίτο γύρο του τελικού, βελτιώνοντας την επίδοση του κατά δέκα μέτρα! Φυσικά πήρε το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας και δύο βολές, την τέταρτη και την πέμπτη. Την έκτη την έβγαλε άκυρη, σήκωσε τα χέρια στον ουρανό και πανηγύρισε την ιστορική επιτυχία για Αφρικανό αθλητή.

Στο βάθρο τον πλαισίωσαν ο Αιγύπτιος Ιχάμπ Αμπντελραχμάν Ελ Σαγιέντ, δεύτερος με 88.99 και ο Φινλανδός Τέρο Πιτκαμάκι με 87.64. Ο Πιτκαμάκι βρίσκεται πάντα μέσα στα μετάλλια και τώρα έχει και ένα χάλκινο.

Η Κένυα κατέκτησε και δεύτερο χρυσό μετάλλιο με την Χβιν Κίγιενγκ Τζεπκεμόι, η οποία τερμάτισε στην πρώτη θέση στα 3.000μ. στιπλ με 9:19.11. Δεύτερη ήταν η Τυνήσια Χαμπίμπα Γκρίμπι με 9:19.24 και τρίτη η Γερμανίδα Γκέσα Φελισιτάς Κράουζε με 9:19.25. Έντεκα μετάλλια έχει κερδίσει η Κένυα μέχρι στιγμής, έξι χρυσά, τρία αργυρά και δύο χάλκινα.
Keywords
Τυχαία Θέματα