Fitch: Θετική η συμφωνία για την Ελλάδα, διατηρούνται οι κίνδυνοι

Η ανακοίνωση της συμφωνίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα αμβλύνουν την άμεση απειλή για μια χρεοκοπία της Ελλάδας ή έξοδο από την Ευρωζώνη, σημειώνει η Fitch Ratings σε ανάλυση της σχολιάζοντας τις χθεσινές

αποφάσεις του Eurogroup.

"Αυτό είναι θετικό για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Η συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει να επιστρέψει το ελληνικό χρέος σε ένα βιώσιμο μονοπάτι αν και βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και ο κίνδυνος εφαρμογής είναι υψηλός", αναφέρει η Fitch σε σχετική ανακοίνωση.

Ο οίκος σημειώνει ότι τα μέτρα για την ανακούφιση του χρέους – ιδίως η νέα μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης και το μορατόριουμ των δέκα ετών στις πληρωμές τόκων για τα δάνεια του EFSF – αλλά και η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ σε συνδυασμό με την πιθανή επαναγορά χρέους, αναμένεται να βοηθήσουν να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό και να επιστρέψει ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ σε βιώσιμη τροχιά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου τα μέτρα για τη μείωση του χρέους σε συνδυασμό με την επαναγορά από τους ιδιώτες επενδυτές στα 35 cents ανά ευρώ περίπου θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την κορύφωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 179% το 2014 πριν υποχωρήσει στο 124% το 2020.

Την ίδια στιγμή ο οίκος σημειώνει ότι δεν θα μεταχειριστεί την επαναγορά του χρέους σαν ένα πιστωτικό γεγονός με την προϋπόθεση ότι θα είναι εντελώς εθελοντικό και δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για όσους δεν συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με την Fitch η συμφωνία αναγνωρίζει το τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο που σπαταλήθηκε για την εξασφάλιση της έγκρισης στο ελληνικό κοινοβούλιο των επιπλέον μέτρων λιτότητας επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως το Eurogroup εξακολουθεί να σκέφτεται λύσεις για την ελληνική κρίση που θα κρατήσουν τη χώρα στην Ευρωζώνη.

Εάν η εκταμίευση των 43,7 δισ. ευρώ γίνει όπως συμφωνήθηκε θα παράσχει την αναγκαία ρευστότητα για την κάλυψη των ελλειμμάτων, των ληξιπρόθεσμων οφειλών και της συνέχισης της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Όπως σημειώνει ο οίκος, η εκταμίευση του Δεκεμβρίου χρειάζεται την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων καθώς και την επανεξέταση της πιθανής επαναγοράς ομολόγων, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα ώστε να λάβει την πληρωμή του πρώτου τριμήνου του 2013.

Σύμφωνα με την Fitch παραμένουν ερωτήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για το αν η κεφαλαιακή ενίσχυση θα είναι επαρκής για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους.

Για παράδειγμα, η επαναγορά χρέους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα νέες ζημιές για τις ελληνικές τράπεζες καθώς και την περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού. Παράλληλα, η απαίτηση της ΤτΕ για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 10% έως το τέλος Ιουνίου θα αυξήσει επίσης τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Η Fitch θα προβεί σε νέο σχόλιο για τις επιπτώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα