Τα... πάνω-κάτω και στην ομαδική ασφάλιση φέρνει το φορολογικό

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Σοβαρές ανατροπές και στο χώρο της ομαδικής ασφάλισης φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, πλήττοντας χιλιάδες εργαζόμενους που απολαμβάνουν νοσοκομειακή περίθαλψη και πρόσθετη σύνταξη. Στο νέο φορολογικό προβλέπεται ότι, θα φορολογούνται οι εισφορές του εργοδότη, που καταβάλλονται στο πλαίσιο ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

Τα ομαδικά συμβόλαια θεωρούνται αναγκαία, λόγω της συρρίκνωσης των κοινωνικών παροχών και της οικονομικής κρίσης, ενώ μέχρι σήμερα ενείχαν σημαντικά πλεονεκτήματα όχι μόνο για τους εργαζομένους,

αλλά και για τους εργοδότες. Τα ασφάλιστρα ομαδικών συμβολαίων εξέπιπταν από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης και μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ ετησίως, για κάθε εργαζόμενο, δίνοντας ένα σοβαρό κίνητρο στους εργοδότες να συνάπτουν ομαδικά συμβόλαια ασφάλισης -είτε νοσοκομειακά, είτε συνταξιοδοτικά- ως έξτρα παροχή.

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, οι οποίες καταργούν τα ήδη περιορισμένα φορολογικά κίνητρα που προβλέπονται σήμερα για τον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης και επιπλέον προβλέπεται να φορολογείται ως εισόδημα του εργαζομένου η εισφορά του εργοδότη που καταβάλλει γι’ αυτόν, στο πλαίσιο ομαδικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Το νέο πλαίσιο δίνει μία γενικότερη κατεύθυνση, σύμφωνα με την οποία, θα αναγνωρίζονται, για έκπτωση φόρου, μόνο οι δαπάνες που συνδέονται με την παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης. Έτσι, τα ασφάλιστρα θα εκπίπτουν μόνο στην περίπτωση που φορολογούνται ως εισόδημα του εργαζόμενου, αποτελώντας αμοιβή από τον εργοδότη σε είδος. Με άλλα λόγια ο εργαζόμενος και ασφαλισμένος, μέσω του ομαδικού συμβολαίου, θα καλείται πλέον να συμμετάσχει για τη συγκεκριμένη παροχή, μέσω φορολόγησης.

Η επιβάρυνση εξαρτάται από την φορολογική κλίμακα και ανάλογα με το εισόδημα, ωστόσο ο εργαζόμενος πλέον αναγκάζεται να πληρώνει συμμετοχή για μία παροχή που μέχρι πρότινος δεν τον επιβάρυνε.

Έμπειρο στέλεχος μεγάλης ασφαλιστικής, χαρακτηρίζει τη ρύθμιση ως “ένα ακόμη βαρίδι” για τον κλάδο των ασφαλειών, προσθέτοντας ότι στην Ευρώπη ισχύουν εκπτώσεις φόρου για τα συγκεκριμένα προγράμματα. Τα ομαδικά συμβόλαια, συνεχίζει ο ίδιος, δεν αποτελούν αμελητέο μερίδιο της αγοράς καθώς είναι πιθανό να ξεπερνούν τα 2.500, προσφέροντας πρόσθετες υπηρεσίες σε χιλιάδες εργαζόμενους, σε μία πολύ δύσκολη εποχή, τόσο για τις συντάξεις, όσο και για τις παροχές υγείας.

Επιπλέον, εκφράζονται ανησυχίες για επακόλουθη ακύρωση πολλών ομαδικών συμβολαίων και σημαντική συρρίκνωση του κλάδου ομαδικών προγραμμάτων ζωής και περίθαλψης.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχει χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση “ταφόπλακα” για τον κλάδο της ομαδικής ασφάλισης, καθώς κυρίως στο κομμάτι των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, “κανείς εργαζόμενος δεν θα είναι πρόθυμος να φορολογείται ετησίως για ασφάλιστρα που δεν είναι βέβαιο ότι θα εισπράξει, λόγω του κινδύνου διακοπής της εργασίας και, εάν το εισπράξει, τούτ

Keywords
Τυχαία Θέματα