Fitch: Επιβεβαίωσε το "ΒΒΒ+" Ιταλίας και Ισπανίας

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε το «ΒΒΒ+» και το σταθερό outlook της Ιταλίας. Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό πίσω από την αξιολόγηση, η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι αδύναμες. Το ΑΕΠ της χώρας βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του 2000 και 9% χαμηλότερα από το ζενίθ του το 2008. Συρρικνώθηκε εκ νέου το α’ εξάμηνο του 2014, σε αντίθεση με

τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Fitch για αδύναμη ανάκαμψη.

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,2% το 2014 και θα ακολουθήσει ανάπτυξη της τάξης του 0,6% το 2015 ενώ η ανεργία θα παραμείνει άνω του 12% έως το 2016. Η ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει επίσης πολύ χαμηλή μεσοπρόθεσμα και η Fitch θεωρεί απίθανο να ξεπεράσει σημαντικά τον μέσο όρο του 1,2% της περιόδου 2005-2013.

Παράλληλα η Fitch σημειώνει ότι ο χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι εξαιρετικά υψηλό, στο 128% του ΑΕΠ του 2013 σε σχέση με τον διάμεσο της βαθμίδας «ΒΒΒ» που είναι στο 40%. Ο οίκος προβλέπει ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος θα αγγίξει το 134% του ΑΕΠ το 2015 και θα παραμείνει άνω του 120% έως το 2022. «Αυτό σημαίνει μια 10ετή περίοδο περιορισμένης δημοσιονομικής ευελιξίας σε πιθανούς κλυδωνισμούς. Η επιστροφή της ανάπτυξης του ΑΕΠ και η διατήρηση μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων θα είναι το κλειδί για την μείωση της αναλογίας του χρέους» σημειώνει η Fitch.

Αναφορικά με την Ισπανία, για την οποία η Fitch επίσης επιβεβαίωσε το ΒΒΒ+ και διατηρεί σταθερό outlook, ο οίκος σημειώνει ότι μετά από «μια πολύ μεγάλη σύσφιξη της δημοσιονομικής της πολιτικής» το 2012 και το 2013, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης βοηθά «να περιοριστεί περαιτέρω το έλλειμμα της φετινής και της επόμενης χρονιάς».

Επίσης σημειώνει ότι έχει αυξήσει τις προβλέψεις της για το ισπανικό ΑΕΠ και έχει χαμηλώσει αυτές για τον πληθωρισμό, αφήνοντας τις εκτιμήσεις για το ονομαστικό ΑΕΠ της Ισπανίας «περίπου αμετάβλητες». Τέλος σημειώνει ότι η Ισπανία έχει «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ανεργίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα