Νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Νέα συνάντηση θα έχουν στις 12:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος κι ενώ συνεχίζονται οι ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση για λήψη μέτρων προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα. Η Αθήνα εμφανίζεται θετική στην άμεση εφαρμογή του νέου μισθολογίου

στο δημόσιο, που θα σημάνει νέες μειώσεις, και την απελευθέρωση απολύσεων, φέρνοντας ρύθμιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο οι δανειστές επιμένουν σε νέες περικοπές συντάξεων και πρόσθετους φόρους. Την ανάγκη, οι επικεφαλής της τρόικας και η κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο, υπογράμμισαν τα μέλη του Euro Working Group, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μετά τις 8 το βράδυ χθες αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς, αλλά και ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση, σε άλλους τομείς.

Όπως, επίσης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα. Τα μέλη του Euro Working Group ζήτησαν από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο».

«Δουλεύουμε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές» παραδέχθηκε ο ΥΠΟΙΚ Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας -στην αρμόδια επιτροπή της βουλής- κατά τη συζήτηση του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόοδος και συμφωνία σε μία σειρά από θέματα και τώρα επιχειρούν να κλείσουν τις εκκρεμότητες. Εκτίμησε ότι η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Νωρίτερα πάντως ο κ. Χαρδούβελης μιλώντας σε βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή ανέφερε πως «το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα», φέρεται μάλιστα να είπε πως οι δανειστές «δεν κάνουν βήμα πίσω και δεν τους ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία και αν θα έχουμε εκλογές το Μάρτιο», κάτι που διέψευσε στη συνέχεια με ανακοίνωση το υπουργείο οικονομικών.

Την ίδια ώρα η παράταση του τρέχοντος προγράμματος και η χρονική της διάρκεια κυριαρχούν στις διεργασίες κι ενώ ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα εξακολουθεί να μην έχει οριστεί.

Προϋπόθεση για όλες τις περαιτέρω συζητήσεις, αποτελεί η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, τόνισε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικώς με το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Άφησε δε να εννοηθεί ότι το Βερολίνο δεν είναι αρνητικό σε παράταση του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα. Προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με δέλεαρ ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους της προτείνει στη συνέντευξή του στα «Επίκαιρα» ο καθηγητής Χανς Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, κορυφαίος οικονομολόγος της Γερμανίας. «Μια προσωρινή έξοδος από το ευρώ θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος για την Ελλάδα προκειμένου να βγει από αυτό το χάος» σημειώνει χαρακτηριστικά

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραμείνει σε μνημόνιο, καθώς δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές εκφράζει ο διευθυντής του κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, και πρώην σύμβουλος της Άγκελα Μέρκελ, Ντάνιελ Γκρος, με αποκλειστική του συνέντευξη στον Αθήνα 9,84 και την Αλεξάνδρα Βουδούρη.

Αναφορικά τώρα με τη στάση των αγορών στο ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Capital Group ανέφερε πως «δεν έχει επίσημη θέση για την εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας» μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δημοσιοποίηση του email του επενδυτή και αναλυτή της εταιρείας Τζόερκ Σπόνερ για τις οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο συντάκτης του μηνύματος εργάζεται όντως για την Capital. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν συμμετείχε στις επαφές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Σίτι του Λονδίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα