Ολοκλήρωση της αξιολόγησης το Δεκέμβριο ζητά το EWG

Της Δήμητρας Καδδά

«Τα μέλη του Euro Working Group ζήτησαν από την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση να εργαστούν εντατικά έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβριο», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Προσθέτουν ότι «στην αποψινή συνάντηση του EuroWorkingGroup έγινε αναλυτική συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος

και την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα».

«Αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει αισθητή πρόοδος σε μία σειρά από τομείς αλλά και ότι σε άλλους τομείς υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Το ζήτημα "Ελλάδα" βρισκόταν από τις 20:00 στο τραπέζι του Euro Working Group. Την Ελλάδα εκπροσωπούσαν ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ, Τάσος Αναστασάτος, και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.

Η ελληνική πλευρά, όπως εξήγησε και νωρίτερα σήμερα ο αντιπρόεδρος Ε. Βενιζέλος, επιθυμεί ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέσα στον Δεκέμβριο. Ωστόσο, όπως είπε «αν για τεχνικούς λόγους κάποιες διαδικασίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, αυτό μπορεί να παραταθεί» με το θέμα να αποτελεί μέρος της ατζέντας του EWG.

Υπενθυμίζεται ότι η όποια παράταση –όπως ακριβώς και η πιστοληπτική γραμμή ECCL που ζητά η Αθήνα– προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία. Επίσημο αίτημα από το ενδιαφερόμενο κράτος, πολιτική έγκριση και ακολούθως επικύρωση από κοινοβούλια κρατών μελών όπου υπάρχει σχετική υποχρέωση. Και η επικύρωση ισχύει για περίπου 10 κοινοβούλια, περιλαμβανομένου του γερμανικού, που διακόπτουν τις εργασίες τους για τις εορτές…

Keywords
Τυχαία Θέματα