Eιρωνείες Σόιμπλε πριν από το Eurogroup της Ρίγας

Σε εξέλιξη στη Ρίγα της Λετονίας το Eurogroup, στο οποίο θα γίνει επισκόπηση των έως τώρα διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους θεσμούς, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να στέλνει σκωπτικό μήνυμα. «Πηγαίνετε να δείτε την Ρίγα, που είναι ωραία πόλη, γιατί αποτέλεσμα δεν θα δείτε» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως περιμένει την έκθεση των θεσμών. Υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος από όλες τις πλευρές,

δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάiσελμπουμ, σημειώνοντας και αυτός πως προηγούνται οι θεσμοί.

«Πρέπει να επιταχύνουμε, υπάρχει πρόοδος, αλλά είναι αργή» ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισι.
Μήνυμα ότι κάθε ημέρα που περνάει χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα «τα πράγματα περιπλέκονται» έστειλε ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς δανειστές πρέπει να αποφύγουν ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με την Αθήνα. Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Δεν αναμένει απόφαση για την Ελλάδα στο σημερινό άτυπο Εurogroup στη Ρίγα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Ένα GREXIT δεν είναι τεχνικά δυνατό», δήλωσε από τη Ρίγα της Λετονίας ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ, προσερχόμενος στο Eurogroup.


Οι συζητήσεις σχετικά με το Grexit έχουν ενταθεί, δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, δημοσίως, διακηρύττουν την ενόχλησή τους για την άτεγκτη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και δηλώνουν πως ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα. Ιδιωτικά λένε πως υπάρχει ακόμη χρόνος για να υπάρξει συμφωνία Αθήνας-Βρυξελλών», γράφει σήμερα η Guardian. Στο μεταξύ, ο Economist υιοθέτησε μια νέα λέξη, αντί του Grexit. Πρόκειται για το Gredge, από τη λέξη Greece, Ελλάδα δηλαδή, και edge, δηλαδή χείλος, για να υποστηρίξει πως η Ελλάδα είναι στο χείλος του γκρεμού.

«Αν οι εταίροι και οι θεσμοί επιμείνουν σε περισσότερη λιτότητα τότε η κυβέρνηση θα απαντήσει σθεναρά ΟΧΙ», διαμηνύει την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών. Η ανακοίνωση αυτή έγινε με αφορμή συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη σε γαλλικό περιοδικό, στο οποίο δήλωσε πως ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ, εάν αναγκαστεί να αποδεχτεί περισσότερη λιτότητα, δεν είναι μπλόφα.

Για λάθος της κυβέρνησης που δεν εξασφάλισε μαζί με την υπογραφή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου και την εκταμίευση των χρημάτων μίλησε στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι μια νέα κυβέρνηση έχει σχετική απειρία σε μερικά πράγματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα