Ο Τύπος στον κόσμο

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για τριπλασιασμό των κονδυλίων για την έρευνα και τη διάσωση στη “Μεσόγειο”.
Για μεταναστευτικό: “Τριπλασιασμός των κονδυλίων για το μεταναστευτικό” λέει το BBC. Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι βασική προτεραιότητα της ΕΕ είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών, αλλά και το μπλόκο στους δουλέμπορους. Στις άμεσες δράσεις της ΕΕ είναι ο τριπλασιασμός των κονδυλίων για την έρευνα και διάσωση στα νερά της Μεσογείου στο πλαίσιο της επιχείρησης «Τρίτων». Tα σχετικά κονδύλια
θα φτάσουν τα 9 εκατ. ευρώ το μήνα. Σημειώνεται ότι η παρούσα ευρωπαϊκή δράση περιστρέφεται γύρω από τις επιχειρήσεις της Frontex «Τρίτων» και «Ποσειδών». Οι επιχειρήσεις αυτές δίνουν περισσότερο βάρος στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, ενώ η παλιότερη επιχείρηση Mare Nostrum -που είχε «παροπλιστεί» πέρυσι- είχε μεγαλύτερο εύρος δράσης. Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συμπλήρωσε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, τα κονδύλια της επιχείρησης «Τρίτων» θα εξισωθούν με εκείνα της Mare Nostrum. Ο Γιούνκερ είπε ότι στις 13 Μαΐου η Κομισιόν θα παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση. Ο Τουσκ συμπλήρωσε ότι η Ένωση -με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο- θα επιχειρήσει την καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούνται από τους δουλέμπορους. Η ΕΕ θα επιδιώξει επίσης τη συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως η Λιβύη, από όπου ξεκινά το ταξίδι προς τα ευρωπαϊκά παράλια, ιδίως της Ιταλίας. Στα σχέδια της Ευρώπης είναι και η ανάπτυξη συνοριακών υπαλλήλων στις χώρες αυτές. Από την πλευρά της η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα κονδύλια της ΕΕ για τις επιχειρήσεις στην Μεσόγειο, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προανήγγειλε πρωτοβουλία, ώστε να υπάρξει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάγκη καταστροφής των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.
«Η Γαλλία και άλλες χώρες θα αναλάβουν μια τέτοια πρωτοβουλία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Η Ε.Ε είναι ικανοποιημένη από τον ελάχιστο συμβιβασμό που πέτυχε για την αντιμετώπιση της δραματικής κρίσης του μεταναστευτικού” αναφέρει η Monde.

“Ρέντσι: Τριπλασιάστηκαν τα κονδύλια για τον Τρίτων” αναφέρει η Corriere de la Sera που έχει φωτογραφία από τη χθεσινή τετραμερή συνάντηση των Ρέντσι – Μέρκελ – Ολάντ και Κάμερον. “Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ιταλία αλλά η καταγραφή των προσφύγων πρέπει να γίνει βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων”. Αυτή είναι η πρόταση της Γερμανίδας καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ. “Θέλουμε να δράσουμε άμεσα, και αυτό σημαίνει τριπλασιασμό των κονδυλίων για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης”, ωστόσο συμπλήρωσε πως η Γερμανία, η Γαλλία και η Σουηδία ήδη προσφέρουν φιλοξενία στο 75% των προσφύγων στην Ε.Ε. Από την πλευρά του ο Ρέντσι σημείωσε ότι “ο επαναπατρισμός θα είναι σε βάση εθελοντική”.

Για Ελλάδα: “Γιατί η Ελλάδα παραμένει συστημικός κίνδυνος” αναφέρουν οι FT. Η περιορισμένη ρευστότητα και οι μαζικές τοποθετήσεις των επενδυτών που «διψούν» για υψηλές αποδόσεις αυξάνουν το ρίσκο μετάστασης από ένα Grexit. Oι πλάνες της αγοράς σχετικά με τις αντοχές της ευρωζώνης και το αρνητικό παράδειγμα του 2012. Η Ελλάδα έχει ακόμα περιθώριο να αποφύγει το χειρότερο δυνατό σενάριο και έχει συγκεντρώσει πόρους για να πληρώσει τους λογαριασμούς τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά το επιχείρημα ότι ο κίνδυνος μετάστασης είναι περιορισμένος βασίζεται στο ότι η ευρωζώνη είναι πλέον αρκετά ισχυρή να αντέξει ακόμα και ένα «Grexit». Το 2012, οι αναταραχές στην Ελλάδα μεταδόθηκαν γρήγορα στις αγορές ομολόγων των άλλων κρατών της περιφέρειας της ευρωζώνης. Από τότε ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν συγκροτήσει ταμεία διάσωσης και ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει δημιουργήσει εργαλεία που του επιτρέπουν να καταπολεμήσει τους κινδύνους διάσπασης.Η σχετική αταραξία των αγορών οφείλεται περισσότερο στο ότι οι επενδυτές εκτιμούν πως, πρώτον, ένα Grexit ή μια ελληνική χρεοκοπία είναι δύσκολο να συμβούν και δεύτερον, πως αν συμβούν, ο συνολικός αντίκτυπος θα είναι διαχειρίσιμος. Αν το πρώτο αποδειχθεί λάθος, θα αλλάξει γρήγορα και η στάση απέναντι στο δεύτερο. Το Grexit θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο χαρακτήρα της Ευρωζώνης. Η συμμετοχή ενός κράτους μέλους δεν θα θεωρείται μη αναστρέψιμη, δημιουργώντας φόβους πως θα ακολουθήσουν και άλλοι την Ελλάδα. Επιπλέον, μπορεί να εξαφανιστεί και το «μαξιλάρι» ασφαλείας που προσφέρει το QE της Ευρωζώνης. Οι επενδυτές που «διψούν» για υψηλές αποδόσεις πολύ συχνά συρρέουν στις ίδιες θέσεις, αυξάνοντας το ρίσκο μιας αναταραχής. Οι κίνδυνοι αυτοί ισχύουν στην περίπτωση της Ελλάδας. Μπορεί να είναι ο πυροκροτητής για ένα μελλοντικό κομβικό σημείο.

“Συνάντηση ΤσίπραΜέρκελ έφερε κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις” αναφέρει ο Guardian, ενώ συμπληρώνει πως “Αυτό που επεδίωξε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν μια ενδιάμεση συμφωνία στις συνομιλίες του με την Α. Μέρκελ”. O Έλληνας πρωθυπουργός παρότρυνε την Γερμανίδα καγκελάριο να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια καταστροφική χρεοκοπία, τις επόμενες εβδομάδες. Ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ μάλλον πέτυχαν μια κάποια πρόοδο στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου για τη μετανάστευση συμφωνώντας ότι θα πρέπει να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5%.

“Μέρκελ και Ολάντ θέλουν να αποτρέψουν την πτώχευση της Ελλάδας” αναφέρει η DW. Mπορεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να πιέζουν την Ελλάδα ωστόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος δεν επιθυμούν η Αθήνα να χρεοκοπήσει.Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της.

Ο Guardian παράλληλα έχει ρεπορτάζ με τίτλο “Η Ελλάδα μπορεί ακόμα να πετύχει συμφωνία πριν ξεμείνει εντελώς απο ρευστό, σύμφωνα με την Ευρωζώνη”. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους έχουν ήδη αποδεχθεί ότι ο Βαρουφάκης θα φθάσει τις συνομιλίες στα άκρα. Πολλοί στοιχηματίζουν ότι ένα Grexit μπορεί να είναι υπόθεση λίγων εβδομάδων. Απ΄ό,τι αντιλαμβανόμαστε όμως σιγά σιγά κατεβάζουν τον πήχη των απαιτήσεων για λιτότητα και “χαλαρώνουν” τους όρους αποπληρωμής του χρέους. Ίσως αυτό να είναι ένα δόλωμα για τον κ. Βαρουφάκη.

“Αυξάνονται οι αμφιβολίες για την κατάσταση στην Ελλάδα” αναφέρει η Die Welt. Ο χρόνος τελειώνει και η Ελλάδα βρίσκεται υπό την απειλή πτώχευσης, ενώ οι διαπραγματεύσεις κινούνται υποτονικά.

“Δεν υπάρχει πια Grexit αλλά Gredge” σύμφωνα με τον Economist. Η νέα λέξη είναι Gredge από τη λέξη Greece, Ελλάδα δηλαδή, και edge, δηλαδή άρκη, χείλος. Η Ελλάδα λοιπόν στο χείλος του γκρεμού -τουλάχιστον η νέα φράση δεν εμπεριέχει την τετελεσμένη πράξη της καταστροφής.

Χθες το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πώς προέκυψε το περιβόητο «Craccident» ή κατά άλλους «Grexident», που δηλώνει την πιθανότητα η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ όχι κατόπιν κάποιας απόφασης ή συμφωνίας, αλλά από κάποιο μοιραίο ατύχημα. Πάντως, το γεγονός ότι το ευρώ αποδείχθηκε ανθεκτικό δεν πτόησε τον Ραχμπάρι, που κατέληξε σε έναν νέο ορισμό της ελληνικής περίπτωσης: το Grimbo (Greece in limbo, «Η Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής»). O ίδιος σημειώνει στο Bloomberg TV πως το Grexit δεν είναι αδιανόητο να συμβεί, απλώς η Citigroup με τον όρο «Grimbo» περιγράφει τα γκρίζα σενάρια όπου η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει χρήματα από τους πιστωτές της, αλλά και δεν υπάρχει κάποια απόφαση για το τι θα γίνει στη συνέχεια.

“Το ΔΝΤ περιόρισε τις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις” αναφέρει η WSJ. To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα να περιορίσει τις απαιτήσεις του για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ώστε να δώσει το πράσινο φως σε μία συμφωνία που θα της επιτρέψει τη χρηματοδότηση, αναφέρει δημοσίευμα του Simon NixonΟ Νίξον σημειώνει ότι η μετατόπιση του ΔΝΤ αποτελεί μία σημαντική κίνηση. «Η Ελλάδα, παρά τις μειωμένες απαιτήσεις, θα πρέπει να συμφωνήσει και να εφαρμόσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, που θα περιλαμβάνουν το πιθανότερο αλλαγές στις συντάξεις και στον ΦΠΑ», σημειώνει και προσθέτει: «Πολλά πιθανόν να εξαρτηθούν τότε από την αυστηρότητα, με την οποία το ΔΝΤ θα αποφασίσει να επιβάλει τους κανόνες του σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους. Θα απαιτήσει από την ευρωζώνη να παίξει τον δικό της ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης, με τον κίνδυνο ότι αυτή θα αρνηθεί, αφήνοντας την Ελλάδα σε αδυναμία να πληρώσει τα χρέη της ή θα υποκύψει στην πολιτική πραγματικότητα της ευρωζώνης και θα εξωραΐσει πάλι την ανάλυσή της, όπως έκανε το 2010, κάνοντας έτσι βέβαιο ότι θα συνεχισθεί το ελληνικό δράμα; Όλα τα βλέμματα πρέπει να είναι στραμμένα στην Ουάσιγκτον».

Συνέντευξη Βαρουφάκη: Τη θέση ότι ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ εάν αναγκαστεί να αποδεχτεί περισσότερη λιτότητα δεν είναι μπλόφα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας σε γαλλικό φιλοσοφικό περιοδικό, τονίζοντας ότι κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας τέτοιας εξόδου.

Σε συζήτηση με τον Νορβηγό φιλόσοφο Γιον Έλστερ, που έγινε στα τέλη Μαρτίου και δημοσιεύεται στο γαλλικό περιοδικό Philosophie Magazine, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι δεν είναι η εποχή να μπλοφάρει κανείς αναφορικά με τις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδουρη
Keywords
τυπος, διεθνές νομισματικό ταμείο, αλέξης τσίπρας, die welt, bbc, δραση, frontex, μαΐου, λιβυη, μερκελ, οηε, γαλλια, monde, σημαίνει, ελλαδα, τραπεζες, οφείλεται, χρεοκοπια, συμμετοχή, τσιπρας, guardian, πτώχευση, υπουργοι, αθηνα, πήχη, economist, νέα, edge, bloomberg, ΔΝΤ, wsj, φως, ΦΠΑ, βιωσιμότητα, δραμα, χρεος, σταση εργασιας, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, βαρουφακης, αλλαγη ωρας 2012, αλέξης τσίπρας, πτώχευση, χωρες, γερμανια, εργαλεια, ιταλια, οηε, πλαισιο, σουηδια, φωτογραφια, φως, bbc, bloomberg, economist, edge, guardian, wsj, αδυναμια, αλεξανδρα, ανγκελα μερκελ, αμφιβολιες, ατζεντα, ατυχημα, εβδομαδες, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονος, γινει, δευτερο, δηλωσεις, διεθνές νομισματικό ταμείο, δωσει, δολωμα, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εποχη, ερευνα, ζωων, υποθεση, κινηση, λαθος, μαΐου, μπλοκο, νιξον, παντα, οφείλεται, ρισκο, ρολο, σεναριο, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, στα ακρα, σχεδια, χρονος, αγορες, die welt, ενωση, frontex, monde, πήχη, σημαίνει, ταξιδι, θεσεις
Τυχαία Θέματα