EE: παρέμβαση για τη βρετανική στάση

Η Βρετανία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να εξασφαλίσει μια νέα «ειδική συμφωνία» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντί αυτού θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις για μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, υποστήριξε τη Δευτέρα μια διακομματική εκστρατεία που αντιτίθεται στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, προωθεί μια πολιτική σύμφωνα με την οποία θέλει να ανακτήσει εξουσίες από τις Βρυξέλλες

και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει το πρώτο δημοψήφισμα, μέσα σε 40 χρόνια, για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το κίνημα «Βρετανική Επιρροή» δημοσίευσε τη Δευτέρα ένα μανιφέστο στο οποίο αναφέρονται οι κίνδυνοι από μια πιθανή αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. «Η Βρετανία πρέπει να οδηγήσει μια εκστρατεία μεταρρυθμίσεων από το εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην εκτοξεύει απειλές για μονομερή ‘επαναπατρισμό' εξουσιών», αναφέρεται. «Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να γίνουν σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας».

Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, οι ευρωπαίοι σύμμαχοι, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψουν στο Λονδίνο να είναι επιλεκτικό όσον αφορά την κοινοτική νομοθεσία. Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να προσπαθήσει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της προτού αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακτιβιστές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζουν την ΕΕ ως «περιττή γραφειοκρατία», η οποία επιβάλλει υπερβολικές ρυθμίσεις και απειλεί την οικονομία και την εθνική κυριαρχία της χώρας. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που επικαλείται το Ρόιτερς, το μεγαλύτερο ποσοστό των Βρετανών επιθυμούν την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την παραμονή της σε αυτή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα