Aυτοδιαχείριση σε σύμπραξη ζητούν οι πλοηγοί

Εργάζονται επί 24ωρου βάσεως και υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες τον χειμώνα. Θα πρέπει να χειριστούν πλοία, τις περισσότερες φορές μεγάλου μήκους (πάνω απο 330 μέτρα), αλλά και βάρους χιλιάδων τόνων. Προσφέρουν ανεκτίμητη αξία στην ελληνική οικονομία, καθώς ο ασφαλής κατάπλους και απόπλους των εμπορικών πλοίων και των κρουζιεροπλοίων, στηρίζεται μόνο σε αυτούς.

Είναι οι άνθρωποι που θα επιβιβαστούν με ανεμόσκαλες σε αυτά, προκειμένου να τα οδηγήσουν μέσα και έξω από λιμάνια, φορτωμένα με δεκάδες ανθρώπινες ψυχές και φορτία.

Πρόκειται για τους πλοηγούς της πλοηγικής υπηρεσίας του υπουργείου

Ναυτιλίας και Αιγαίου, οι οποίοι ζητούν να αναλάβουν την αυτοδιαχείριση της υπηρεσίας σε σύμπραξη με το δημόσιο, αλλά να διατηρήσουν το αποκλειστικό δικαίωμα και την υποχρέωση των πλοηγήσεων, σε όλον τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.

Σημειώνεται, ότι η πλοηγική υπηρεσία, δεν έχει επιβαρύνει ποτέ έως τώρα τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ έχει δικά της έσοδα και κεφάλαιο. Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας, οι πλοηγοί κάθε χρόνο οδηγούν μέσα και έξω από το λιμάνι μόνο του Πειραιά, 14.000 πλοία διαφόρων τύπων.

Για να γίνει κάποιος πλοίαρχος - πλοηγός, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δέκα χρόνια θαλάσσιας υπηρεσίας, να έχει διατελέσει πλοίαρχος σε πλοία το λιγότερο τρία χρόνια, και να δώσει γραπτές και προφορικές εξετάσεις στο Κέντρο Επιμόρφωσης Σπουδαστών Εμπορικού Ναυτικού.

Οι πλοηγοί έχουν ήδη προτείνει προς το υπουργείο ότι η υπηρεσία μετά από οικονομικοτεχνικές μελέτες θα μπορούσε να αναπτυχθεί και σε άλλα λιμάνια, όπως το Κατάκολο, Σαντορίνη, Μύκονο, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

«Δεν μας ενδιαφέρει να γίνουμε επιχειρηματίες αλλά να αναπτυχθεί η υπηρεσία προς όφελος των εργαζομένων και του κράτους» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ένωσης Πλοηγών 'Αγγελος Βασιλάκος και προτείνει, το δημόσιο να διατηρήσει το δικαίωμα του και τον έλεγχο των πλοηγικών τελών, αλλά η διαχείριση να ανατεθεί αποκλειστικά σε έναν φορέα που θα συμμετέχουν μόνο οι εργαζόμενοι έναντι ανταλλάγματος.

«Με αυτόν τον τρόπο θα απαγκιστρωθούμε απο τις δεσμεύσεις του δημοσίου που δεν ταιριάζουν με τη ναυτιλιακή πρακτική, θα εκσυγχρονίσουμε και θα αναπτύξουμε τις υπηρεσίες μας, διαφυλάσσοντας τις θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες», δηλώνει ο κ.Βασιλάκος, εξηγώντας ότι στόχος της πρότασης, δεν είναι η ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας, αλλά στοχεύει στην αποτροπή εμπλοκής επιχειρηματιών στον χώρο των πλοηγήσεων που θα λειτουργούν με σκοπό μόνο το κέρδος.

Μη ξεχνάμε ότι οι υπηρεσίες που παρέχουμε, έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την περιβαλλοντική προστασία και την εθνική ασφάλεια, τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης της πλοηγικής υπηρεσίας, συναντάται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα.

Αναφορικά με το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, στο οποίο προβλέπεται η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας, ο πρόεδρος των πλοηγών υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις.

Υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή, η υπηρεσία έχει σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, παροπλισμένα σκάφη μεταφοράς, έλλειψη μηχανοργάνωσης, ενώ δεν γίνεται μετεκπαίδευση των πλοιάρχων, όταν καθημερινώς στη θάλασσα κυκλοφορούν ολοένα και συχνότερα πλοία νέας τεχνολογίας.

Οι εργαζόμενοι της πλοηγικής υπηρεσίας, από την πλευρά τους, δηλαδή οι χειριστές των σκαφών που μεταφέρουν του πλοηγούς, οι μηχανικοί και οι καβοδέτες, καταγγέλλουν, ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, είναι η παραχώρηση «υπογείως» των πλοηγικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, ενόψει και των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων στα λιμάνια.

Ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Πλοηγικής Υπηρεσίας Τρύφωνας Γρυπαίoς και της Πανελλήνιας Ενωσης Κυβερνητών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σκληβάκης, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με το άρθρο 49 του πολυνομοσχεδίου, η πλοηγική υπηρεσία θα μπορεί να μετατραπεί με προεδρικό διάταγμα σε ανώνυμη εταιρεία, ενώ το δικαίωμα των παρεχόμενων υπηρεσιών της θα είναι για πέντε χρόνια και θα μπορεί να παραταθεί μόνο ύστερα από απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ναυτιλίας.

Αναφέρουν ότι, ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτών είναι πλέον ορατός, καθώς στο νέο σχέδιο νόμου, έχει διαγραφεί η λέξη «αποκλειστικότητα» στις παρεχόμενες υπηρεσίες, που υπήρχε έως τώρα στον νόμο 3142/1955 με τον οποίο ιδρύθηκε η πλοηγική υπηρεσία και μπορούσε να διατηρεί το δημόσια χαρακτήρα της.

Υπογραμμίζουν, ότι με το νέο σχέδιο νόμου, καταργούνται οι σχετικές διατάξεις, με τα οποία ορίζονταν τα στάνταρ πρόσληψης του προσωπικού και των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ δηλώνουν ότι παραμένουν απροσδιόριστα, ο τρόπος άσκησης της εποπτείας της νέας εταιρείας που δημιουργείται, τα προσόντα του ναυτικού, η τιμολογιακή πολιτική και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Επίσης, δηλώνουν ότι αναφέρεται ρητά στο νέο σχέδιο νόμου, ότι όσοι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν να προσληφθούν στη νέα εταιρεία, θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4093/2012.

«Τα τελευταία χρόνια, αυτό που επιχειρείται είναι η υποβάθμιση των υπηρεσιών της πλοηγικής υπηρεσίας, καθώς υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού εδώ και καιρό, ενώ από τα έξι σκάφη που προμηθεύτηκε η υπηρεσία το 2003 για το λιμάνι του Πειραιά, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτή τη στιγμή δουλεύουν μόνο δύο», τονίζει ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Πλοηγικής Υπηρεσίας και απευθύνει έκκληση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προβεί σε απόσυρση του άρθρου 49.

Αυτό που ενδιαφέρει τους εργαζόμενους, είναι υπηρεσία να συνεχίζει να διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα της, για να μπορεί να προσφέρει σωστές και ασφαλείς υπηρεσίες στις εταιρείες που διαχειρίζονται εμπορικά πλοία και κρουαζιερόπλοια και προσεγγίζουν ελληνικά λιμάνια, τονίζει ο κ.Γρυπαίος δηλώνοντας ότι αν τελικά οι υπηρεσίες της πλοηγικής δοθούν σε ιδιώτες τότε αυτό που θα είναι σίγουρο είναι ότι θα μετατραπούν σε κερδοσκοπικές πράξεις, με αποτέλεσμα να χαθεί η ποιότητα, η αξιοπιστία και η ασφάλεια των υπηρεσιών.

Στην πλοηγική υπηρεσία υπηρετούν αυτή τη στιγμή 127 άτομα ενώ οι οργανικές ακάλυπτες θέσεις είναι 95. Έχει 13 σταθμούς σε όλη τη χώρα, σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ρόδο, Βόλο, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Σύρο, Χαλκίδα, Ιτέα και Λαύριο.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα