Attractive Illusion (βίντεο)

Το νέο εγχείρημα του Πέτρου Σεβαστίκογλου «Attractive Illusion» θα προβάλλεται από σήμερα και έως τις 17 Απριλίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Μια ταινία μυθοπλασίας, με έντονα τα στοιχεία ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε μέσα σε 15 ημέρες, με βασικό σενάριο τον αυτοσχεδιασμό των πραγματικών μεταναστών που πρωταγωνιστούν στην ταινία. Πορνεία, φτώχεια, ναρκωτικά, μάγια, ρατσισμός, αδιέξοδο, βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στην κάμερα του σκηνοθέτη, αλλά και αφοπλιστικά καθημερινές στιγμές όπου το γέλιο, ο έρωτας, η φιλία, ολοκληρώνουν την εικόνα αυτής της κοινότητας η οποία αντικατοπτρίζεται στους

post-rock ήχους των Prefabricated Quartet.

Η ταινία υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ενότητας της Νιγηριανής Κοινότητας στην Ελλάδα που σκοπό έχει να δείξει στους «δικούς της» ότι η Ευρώπη δεν είναι ο παράδεισος που ονειρεύονται, αλλά η ίδια η κόλαση που εμφανίζεται ως «Ελκυστική Ψευδαίσθηση».

Επίσης, με την βοήθεια του προέδρου της Κοινότητας Σάνι Οχιλέμπο, ο οποίος υπήρξε παλαιότερα ηθοποιός στο Λάγκος της Νιγηρίας, το «σενάριο» είναι που βρήκε τον σκηνοθέτη, όταν συνάντησε την πραγματικότητα της ζωής των μεταναστών.

Η ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου ταξίδεψε στα φεστιβάλ του Εδιμβούργου, Καΐρου, Ταλίν και στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στο Παρίσι αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, ενώ στην Αθήνα προβλήθηκε για πρώτη φορά στις Νύχτες πρεμιέρας.

Ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Βάνα Λυκομήτρου είπε:

«Η ταινία αναφέρεται σε τέσσερις μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα και στην πορεία τους μέσα σε αυτόν τον χώρο. Προσπαθούν να επιζήσουν και κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν νόμιμους τρόπους, κάποιοι θα ξεφύγουν στην παρανομία. Στη δεύτερη περίπτωση η ταινία δείχνει και το πως θα φτάσουν σε αυτή την κατάσταση. Η ταινία γυρίστηκε αποκλειστικά στην Ελλάδα, αλλά ξεκίνησε από μια ταινία που γύριζα στη Σενεγάλη. Επιστρέφοντας λοιπόν από Σενεγάλη στην Ελλάδα, έψαχνα για κάποιους καλλιτέχνες για το "Attractive Illusion" κι έτσι βρήκα τη Νιγηριανή κοινότητα για να με βοηθήσει. Αυτοί από την πλευρά τους, είχαν γράψει μια ιστορία και ονειρεύονταν να την κάνουν σενάριο. Πήρα την ιστορία τους και την έκανα το σενάριο που γύρισαμαζί τους. Είναι οι ίδιοι οι μετανάστες που παίζουν, όχι την ίδια τη ζωή τους, αλλά κομμάτια από όσα βλέπουν γύρω τους και κομμάτια από τη ζωή τους. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σε Ελλάδα κι εξωτερικό για το αν η ταινία αυτή είναι πολιτικά ορθή. Κι αυτό γιατί δεν δείχνει τόσο μια καταπίεση από Ευρωπαίους ή Έλληνες, αλλά περισσότερο την κοινότητα, μέσα στην οποία όμως, πολλές φορές οι ίδιοι καταπιέζουν τους άλλους. Δείχνουμε πόσο εύκολα ή δύσκολα αυτοί οι άνθρωποι ξεφεύγουν σε παρανομίες, όμως πιο πολύ ήθελα να δείξω ότι πέρα από όσα φανταζόμαστε για τους μετανάστες, παρανομίες κλπ, υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν κοινά στοιχεία με εμάς και ήθελα να τονίσω τα προτερήματα και τα ελαττώματα του κάθε ανθρώπου».

Πληροφορίες:

Attractive Illusion, 4 - 17 Απριλίου
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αίθουσα 2
Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ και μειωμένο 4

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 - 136, Κεραμεικός

Δείτε το τρέιλερ:

Keywords
Τυχαία Θέματα