Aσφυκτικές πιέσεις των θεσμών

Αναζητείται διέξοδος, μετά το σκληρό μπρα ντε φερ Αθήνας-δανειστών τα τελευταία 24ωρα. Σε εξέλιξη η συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε στο Βερολίνο δύο ημέρες πριν από την τριμερή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ. Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις Γάλλου αξιωματούχου στο Bloomberg το ραντεβού των τριών δεν είναι καθόλου βέβαιο και

θα γίνει μόνο αν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και διαφανεί ελπίδα για τελική σύγκλιση. Την ίδια ώρα, αλλαγές στην ελληνική πρόταση φέρεται να έχει κάνει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα η οποία επιστρέφει σήμερα στις Βρυξέλλες, ώστε να κλείσει το χάσμα με τους δανειστές. Κι ενώ εξελίσσεται το ραντεβού Σόιμπλε – Βαρουφάκη, ο γερμανικός Τύπος μιλά για αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα σε Μέρκελ και Σόιμπλε, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί όιτ υπάρχει πολιτικό φλερτ ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.


«Η Μέρκελ θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, βρίσκει τον Τσίπρα συμπαθητικό», γράφει χαρακτηριστικά η FAZ.
Αίσθηση και από τον προσωπικό διάλογο μεταξύ Τσίπρα – Σουλτς, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, που μεταφέρει η ίδια εφημερίδα.


«Μήπως είσαι ερωτευμένος με την Άγκελα;» είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, όταν ο κος Τσίπρας τού ανέφερε ότι πρέπει να φύγει γιατί είχε ραντεβού με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Την ίδια ώρα, ανώφελες χαρακτηρίζει τόσο την ελληνική πρόταση όσο και αυτή των δανειστών ο γνωστός αρθρογράφος Βόλφγκανγκ Μούνχαου στους Financial Times. Αν νομίζετε ότι η ελληνική κρίση θα τελειώσει σύντομα, είστε γελασμένοι γράφει το Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξάνουν τον κίνδυνο επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων επισημαίνουν Moody's και JP Morgan σε εκθέσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Πίσω στην Αθήνα και τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί σχετικά σύντομα μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Περιέγραψε τις περικοπές στις συντάξεις και την μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ ως τα βασικά εμπόδια στις τρέχουσες συζητήσεις, και εκτίμησε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσουν την απόφαση της κυβέρνησης.

Στα τέλη Ιουνίου προηγούνται να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις έναντι των δόσεων, είπε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, στο Mega.


Σφοδρότατη επίθεση στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξαπέλυσε ο Νίκος Χουντής
«Tουριστικά ο Γιούνκερ είναι φιλέλληνας. Στην ουσία εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα» ανέφερε στο Star ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

«Κάθε υποχώρηση της δικής μας μεριάς προς τις απόψεις των δανειστών θα καθιστούσε το κείμενό μας απαράδεκτο. Ένα τέτοιο κείμενο δεν είναι εύκολο να περάσει», δήλωσε στον Αθήνα 984 και το Νεκτάριο Νώτη ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα