Alpha Bank: Ζημιές €3,8 δισ. το 2011 λόγω PSI

Ζημιές 3,81 δισ. ευρώ ανακοίνωσε για το 2011 η Alpha Bank λόγω της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής κρατικών ομολόγων (PSI+) του ιδιωτικού τομέα.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) διαμορφώθηκε στο 3,0% και δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 5,5% με συνολική

ζημία στους 863 πόντους ως αποτέλεσμα της συμμετοχής στο PSI+. Τα Ενσώματα Ίδια Kεφάλαια παραμένουν θετικά, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η τράπεζα.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε παράλληλα συνολική απομείωση ευρώ 3,8 δισ. μετά από φόρους στο σύνολο του χαρτοφυλακίου των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων ευρώ 3,8 δισ. και των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ύψους ευρώ 2,1 δισ. τα οποία προσετέθησαν μετά τη διεύρυνση της περιμέτρου λίγο πριν την τελική συμφωνία.

Η τράπεζα σημειώνει επίσης:
- τη στοχευμένη μείωση της μοχλεύσεως του Ισολογισμού, μέσω μειώσεως του δανειακού χαρτοφυλακίου, κατά Ευρώ 1,8 δισ. σε ετήσια βάση, σε Ευρώ 49,7 δισ.
- Την αύξηση της χρηματοδοτήσεώς από Κεντρικές Τράπεζες, κατά Ευρώ 2,1 δισ. το δ΄ τρίμηνο σε Ευρώ 21,9 δισ., μετά από μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά Ευρώ 1,8 δισ. Το περιθώριο αντλήσεως περαιτέρω κεφαλαίων υπερβαίνει τα Ευρώ 6 δισ.
- Δείκτης καθυστερήσεων στο 12,9%, με τις σωρευτικές προβλέψεις σε Ευρώ 2,9 δισ., αντανακλώντας έναν δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων 45%, ο οποίος, συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 124%.

Όσον αφορά τις χρηματοοικονομικές επιδόσεις επισημαίνει:
- Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε Ευρώ 1.783,7 εκατ., μειωμένο κατά 1,9%, παρά τη μείωση του δανειακού μας χαρτοφυλακίου κατά 3,4% σε ετήσια βάση.
- Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε, το 2011, κατά 10 πόντους σε 2,8%, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ανατιμολογήσεως των στοιχείων του ενεργητικού, καθώς και της αποτελεσματικής διαχειρίσεως του κόστους των καταθέσεων.
- Η συνεχιζόμενη πρόοδος στον εξορθολογισμό των εξόδων περιόρισε το λειτουργικό κόστος κατά περίπου 9%, τα τελευταία δύο έτη, σε Ευρώ 1,1 δισ. Η απόδοση του τριετούς προγράμματος περιστολής δαπανών έχει υπερβεί τον τεθέντα στόχο, με αξιοσημείωτη την επίτευξη περίπου του 80% κατά 1 έτος ενωρίτερα.
- Ο δείκτης έξοδα προς έσοδα μειώθηκε κατά 253 πόντους σε 48%.
- Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων αυξήθηκε κατά 7,8% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 1.187,5 εκατ., έναντι Ευρώ 1.101,1 εκατ. το 2010.
- Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε Ευρώ 21,4 εκατ. μετά από προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου Ευρώ 1.130,3 εκατ. Οι προβλέψεις απομειώσεως ως ποσοστό του μέσου όρου των χορηγήσεων ανήλθαν σε 223 πόντους.

"Η πλήρης συμμετοχή μας στη συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Ιδιωτών Ομολογιούχων, που ισοδυναμεί με ζημίες Ευρώ 3,8 δισ. για τους Μετόχους μας, αντικατοπτρίζει τη βούλησή μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες της χώρας να παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως", αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος τ

Keywords
Τυχαία Θέματα