YΠOIK: Καλά νέα για το πρωτογενές έλλειμμα

Με ελαφρά μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα στα 333 εκατ. ευρώ έκλεισε τελικά το α' τρίμηνο του 2012. Ο λόγος για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού με βάση τη δεύτερη ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του (γίνονται 2 ανακοινώσεις στις 10 και 20 κάθε μήνα).

Η μόνη διαφοροποίηση εντοπίζεται στο πρωτογενές έλλειμμα το οποίο αντί για τα 365 εκατ. ευρώ κλείνει τελικά στα 333 εκατ. ευρώ. Κατά τα λοιπά τα στοιχεία έμειναν αμετάβλητα σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις.

Συγκεκριμένα, ο κρατικός προϋπολογισμός
κατέγραψε το α' τρίμηνο του 2012 έλλειμμα 7,278 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο μεν των προσδοκιών (στόχος 8,6 δισ. ευρώ), αλλά σημειώθηκε επιδείνωση σε σχέση με το 2011, καθώς το αντίστοιχο διάστημα είχε διαμορφωθεί στα 4,8 δισ. ευρώ. Η αιτία είναι οι τόκοι που πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο που από 3,2 δισ. ευρώ πέρυσι έφτασαν φέτος στα 6,94 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών για το α' τρίμηνο.

Οι δαπάνες ήταν σημαντικά χαμηλότερες του στόχου, στα 20,1 δισ. ευρώ, έναντι 21,6 δισ. ευρώ στόχου. Απόκλιση καταγράφηκε στα έσοδα, με τα έσοδα προ επιστροφών φόρων να διαμορφώνονται στα 11,9 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 12,3 δισ. ευρώ.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα