Aλλαγές στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Η κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ βρίσκονται στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως και η αποσυμφόρηση στις φυλακές ανηλίκων, όπως δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Βασίλη Πάικο ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος. Παράλληλα προανήγγειλε και αλλαγές στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μεταξύ άλλων
είπε:

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν κάποια από τα σχέδιά σας, όπως τα αναπτύξατε στις προγραμματικές δηλώσεις, που επηρεάζονται από την προχθεσινή συμφωνία στο Eurogroup;

Ν.Π.: Ναι, με την έννοια ότι για να γίνει οτιδήποτε, χρειάζεται και μία αντίστοιχη χρηματοδότηση. Χρηματοδότηση των βασικών δαπανών που ήδη υπάρχουν, χρηματοδότηση κάποιων πρόσθετων αναγκών που υπάρχουνε για να μπορέσουν να αναβαθμιστούν οι συνθήκες, ιδιαίτερα στο σωφρονιστικό σύστημα. (...) Αυτό το οποίο έχω δει, είναι ότι το κυριότερο πρόβλημα δεν είναι το κτιριακό, αλλά το ποσοτικό. Φανταστείτε ότι υπάρχουν και φυλακές ολόκληρες αλλά και πτέρυγες φυλακών, οι οποίες είναι άδειες

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν υπάρχει κόσμος να τα διαχειριστεί....

Ν.Π.: Ακριβώς. Οπότε και οι φύλακες οι οποίοι βρίσκονται εκεί όπου υπάρχουν κρατούμενοι, έχουν ένα συσχετισμό με τον αριθμό των κρατουμένων ο οποίος πραγματικά είναι πάρα πολύ δύσκολος για όλους. Νομίζω ότι μέσα στην συμφωνία η οποία έγινε υπάρχουν και κάποιες προϋποθέσεις να προσεχθεί η ανθρωπιστική κρίση. Και υπάρχουν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και εντός των τειχών.

Για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ

Ν.Π.: Νομίζω ότι μπορεί να γίνει άμεσα, δεν εξαρτάται από υποδομές που δεν υπάρχουν. Δεν πρόκειται για την κατάργηση των καταστημάτων που μπορεί να υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας γενικά. Και υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν εκεί που χρειάζεται. (...) Το μοντέλο όμως των σωφρονιστικών καταστημάτων τρίτου τύπου είχε και άλλα χαρακτηριστικά. Είχε για παράδειγμα την μετάταξη ανθρώπων σε ένα καθεστώς κράτησης το οποίο οπωσδήποτε ήτανε πολύ βαρύτερο, ερείμην της δικαστικής απόφασης που είχε εκδοθεί, πράγμα το οποίο έβαζε και ένα θέμα αναλογικότητας συνταγματικής τάξης.

Για τις φυλακές ανηλίκων

Ν.Π.: Η ρύθμιση που θα γίνει, θα συρρικνώσει την κατηγορία των εγκλημάτων που μπορούν να οδηγήσουν σε εγκλεισμό στην ηλικία 15 – 18 ετών. Θα αφήσει μόνο τα ανθρωποκτόνα εγκλήματα. (...) Φαντάζομαι ότι θα περιοριστεί ο αριθμός των ανηλίκων στα δάκτυλα του ενός χεριού. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός που ήταν υπό εγκλεισμό, θα μπορέσει να απορροφηθεί από άλλα ιδρύματα, ή αυτοί οι λίγοι που θα μείνουν ίσως μπορέσουν να τοποθετηθούν σε ένα χώρο διαχωρισμένο από τους υπόλοιπους στις φυλακές νέων. (...) Η επιδίωξή μας στο υπουργείο δικαιοσύνης είναι να ετοιμάσουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τις πιο επείγουσες ρυθμίσεις. Και αυτό θα το περιλάβουμε στις επείγουσες.

Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Ν.Π.: Νομίζω ότι πρέπει να προωθηθεί μια μεταρρύθμιση που να αποβλέπει πια στον ακτιβισμό, στη δραστηριότητα την έμπρακτη. Θα χρειαστεί να γίνουν και κάποιες επεμβάσεις που θα διευκολύνουν την εφαρμογή. Ήταν καλό το προηγούμενο νομοθέτημα, ήταν σημαντική η προώθηση σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση αλλά υπάρχει και ένας άλλος τομέας που πρέπει να προσεχθεί.

Για τα ιατρεία των φυλακών

Ν.Π.: Ίσως είναι το νούμερο ένα πρόβλημα. Ο άνθρωπος που είναι μέσα στη φυλακή, είναι αιχμάλωτος, δεν μπορεί για το πρόβλημά του να πάει στο γιατρό. Η πολιτεία έχει την ευθύνη της περίθαλψης του, της διάσωσής του. Σε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε υποχώρηση. (...) Πήγα επίσκεψη με τον υφυπουργό υγείας, τον κύριο Ξανθό. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Για παράδειγμα οι οροθετικοί, δε θα έπρεπε να είναι στο νοσοκομείο οι οροθετικοί. Δεν έχουν και τη ροή φαρμάκων την οποία θα χρειάζονταν, όπως έχω δει στην έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2012. βρήκαμε άτομα εκεί, τα οποία είναι πολύ μεγάλης ηλικίας και ανάπηρα, που κατά την κρίση μας δε θα έπρεπε να είναι στη φυλακή.

Δημοσιογράφος: Μήπως η λύση θα ήταν να ενταχθεί στο σύστημα του ΕΣΥ αυτό το πράγμα;

Ν.Π.: Θα έλεγα ότι αυτό θα ήταν όρος της λύσης. Πιστεύω ότι αν γίνει αυτό, θα βελτιωθούν πολύ οι συνθήκες, σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας, αλλά βέβαια δε θα πάψει ένα νοσοκομείο κρατουμένων να έχει και θέματα για τα οποία πρέπει να φροντίσει το ίδιο το υπουργείο δικαιοσύνης.

Δημοσιογράφος: Προκάλεσε σχόλια η δήλωσή σας ότι θα κάνουμε διάλογο με όλους τους παραβατικούς, ακόμα και τους κουκουλοφόρους.

Ν.Π.: Το εννοούσα κυριολεκτικά. Αν με ένα διάλογο με έναν κουκουλοφόρο θα μπορούσε να σωθεί μια ζωή και να μη χυθεί αίμα, θα τον αποφεύγατε το διάλογο; (...) Για να δείξω ότι πρέπει να αποκτήσουμε παιδεία διαλόγου και να μιλάμε για να λύνουμε τα ζητήματα, είπα ότι θα κάνουμε διάλογο με τον καθένα που έχει ιδιότητα ανθρώπινου όντως. Κάτω από την κουκούλα επίσης υπάρχουν άνθρωποι.
Keywords
Τυχαία Θέματα