Agent provocateur

του Βασίλη Πάικου

Τρομάζει κανείς όταν σκέφτεται πως αυτός ο άνθρωπος, ο Θόδωρος Πάγκαλος, υπήρξε Υπουργός Εξωτερικών της Χώρας. Χειριζόταν δηλαδή τις διεθνείς σχέσεις και τα διεθνή μας συμφέροντα. Αυτός ο άνθρωπος που ομολόγησε, απεκάλυψε, μαρτύρησε πως το λένε, πως οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τους αμερικανούς διπλωμάτες, κι εδώ και στην Άγκυρα. Προσθέτοντας μάλιστα πως ο ίδιος, ως Υπουργός Εξωτερικών, πολύ το διασκέδαζε ακούγοντας τις συνομιλίες

των διπλωματών. Τα είπε δε όλ' αυτά, δίχως να τον πιέσει κανείς, όχι ανακρινόμενος ας πούμε, στο ραδιόφωνο τα είπε, έτσι για την πλάκα του.


Δεν θα πρέπει πραγματικά να υπάρχει προηγούμενο, σε παγκόσμια κλίμακα. Προηγούμενο, νυν ή πρώην επικεφαλής της διπλωματίας μιας Χώρας, που να ξεμπροστιάζει έτσι ξεδιάντροπα την πατρίδα του. Και να την εκθέτει διεθνώς. Κι όμως, ο Πάγκαλος το διέπραξε. Ελαφρά τη καρδία δε. Την ώρα μάλιστα που η Ευρώπη, στο σύνολό της, έχει ξεσηκωθεί, απαιτώντας «καθαρές σχέσεις» με τους αμερικανούς. Την ώρα που η πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη βρίσκεται απολογούμενη, υποχρεούμενη ίσως ν' αλλάξει τακτική. Να τηρεί, έστω, τα προσχήματα. Την ώρα που επιχειρείται να τεθούν νέοι, πιο «ασφαλείς» κανόνες διακρατικών σχέσεων.

Γράφτηκε στον ελληνικό αλλά και στον ευρωπαϊκό τύπο πως ο Πάγκαλος με τη δήλωση-ομολογία του, «ξεπλένει» τους αμερικανούς. Και προσφέρει άλλοθι στις ανομίες τους. Είναι έτσι ακριβώς. Αυτό ακριβώς κατάφερε ο Πάγκαλος. Να το έκανε σε συνεννόηση ποιός ξέρει με ποιους και γιατί; Δεν είναι πολύ πιθανό. Το πιθανότερο, το σχεδόν βέβαιο είναι ότι οι ρήσεις και οι πράξεις του παλαίμαχου πολιτικού λογοδοτούν μονάχα στην αγωνία του να «υπάρξει». Και πέραν αυτού ουδέν.

Απ' ό,τι όλα δείχνουν ο πρώην Υπουργός είναι έτοιμος να κάνει οτιδήποτε, να πει οτιδήποτε, να προκαλέσει με τον οποιονδήποτε τρόπο, αρκεί να γίνεται θόρυβος γύρω από τα' όνομά του. Αρκεί να αισθανθεί πως ακόμη «υπάρχει». Και ασφαλώς δεν νιώθει διόλου άβολα με το γεγονός πως ο διεθνής τύπος τον λοιδορεί. Και δι' αυτού την Ελλάδα.


Δεν θα είχε πολύ νόημα να ανατρέξει κανείς στο τι έχει κάνει και στο τι έχει πει κατά καιρούς ο Πάγκαλος. Προκειμένου να τεκμηριώσει την αβυσσαλέα ανευθυνότητα του ανδρός. Eίναι όλα τόσο γνωστά. Όπως είναι γνωστό και πόσο ...διακριτικά «αφανής» υπήρξε σε όλες (τις πολλές) κυβερνητικές θέσεις που κατά καιρούς ανέλαβε. Δεν παύει ωστόσο να μας ξαφνιάζει. Και, σε κάποιες περιπτώσεις να μας τρομάζει. Όπως τώρα.


Τρομάζει πραγματικά κανείς όταν σκέφτεται πως αυτός ο άνθρωπος, ο Θόδωρος Πάγκαλος, διαχειρίστηκε κάποτε τις τύχες της ελληνικής διπλωματίας. Αλλά θα μου πεις επί των ημερών του δεν ήταν που η Χώρα υπέστη το ντροπιαστικό φιάσκο της υπόθεσης Οτζαλάν; Ή μήπως δεν ήταν επί των ημερών του που «χαράχτηκαν» οι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, μετά από την τραγωδία των Ιμίων;

Keywords
Τυχαία Θέματα