«Πρεμιέρα» με εκδηλώσεις και αντιδράσεις

Πρεμιέρα κάνει σήμερα η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει ως το ερχόμενο Σάββατο. Τα εμπορικά στην Αθήνα θα είναι ανοικτά ως τις 6 το απόγευμα και στον Πειραιά ως τις τρεις μετά το μεσημέρι. Στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή αντιδρούν οι εμποροϋπάλληλοι, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία. Υπέρ του κυριακάτικου ανοίγματος τάχθηκε

ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Αντώνης Μακρής, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Χρήστο Κάππο. Όπως είπε «η αγορά ήταν ώριμη γι' αυτό».

Νωρίτερα η φιλαρμονική του δήμου ξεκίνησε από την Πλατεία Συντάγματος κατευθύνθηκε μέσω της Ερμού στην Πλατεία Μοναστηρακίου. Εκεί στη μία θα υπάρχει συναυλία από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων. Επίσης τα συμμετέχοντα εστιατόρια και καφέ της δράσης του δήμου Αθηναίων, «Βγαίνουμε Αθήνα», προσφέρουν το μενού τους σε φιλικές, ειδικές τιμές.


Εν μέσω διαμαρτυρίας της 'Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων άνοιξαν στις 11 το πρωί τα περισσότερα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα λειτουργήσουν μέχρι τις 6 το απόγευμα.

«Τα καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης άνοιξαν σε ποσοστό 90% και η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη από την αρχή, λόγω και του καλού καιρού» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης Κωστής Χαντζαρίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άνοιξαν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλες κατηγορίες καταστημάτων, ενώ σε αυτά που παραμένουν κλειστά περιλαμβάνονται κοσμηματοπωλεία και καταστήματα οπτικών.

Σχολιάζοντας την πεζοδρόμηση της παραλιακής λεωφόρου Νίκης, με απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ, ο κ. Χαντζαρίδης εκτίμησε ότι περισσότερο θα μπερδέψει παρά θα διευκολύνει την προσέλευση κόσμου στα καταστήματα, διότι γίνεται χωρίς συντονισμό και σε ένα δρόμο που χρησιμεύει για την κίνηση των αυτοκινήτων από τη δυτική στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Οσα καταστήματα άνοιξαν δουλεύουν με λιγότερο προσωπικό, καθώς η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία είναι ικανοποιητική, ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Τσαμπούκης, μέλος της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων.

Με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους με Τσιμισκή και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Τις κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων στηρίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το οποίο σε ανακοίνωση του επισημαίνει: «Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ανάλογη τουριστική κίνηση που να δικαιολογεί το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές την ώρα μάλιστα που τα καταστήματα της στο κέντρο της πόλης εκτείνονται από την ΧΑΝΘ ως το Βαρδάρη και από την Παραλία ως την Κασσάνδρου, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των καταστημάτων μόνο στην τουριστική- εμπορική ζώνη . Η απόφαση αυτή προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τους πραγματικούς σκοπούς που εξυπηρετεί και μας πείθει πια όλους πως οι κυβερνώντες έχουν μηδενική αντίληψη της κατάστασης που βρίσκονται σήμερα οι Έλληνες πολίτες».

Αντιδράσεις προκάλεσε το άνοιγμα το άνοιγμα των καταστημάτων και στο κέντρο της Πάτρας.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, μεταξύ των καταστημάτων που άνοιξαν ήταν πολυκαταστήματα, καταστήματα μεγάλων εταιρειών, αλλά και εμπορικά. Επίσης, σε άλλα καταστήματα οι υπεύθυνοι λειτουργίας είχαν ανοίξει τα φώτα, χωρίς όμως να ανοίγουν τις πόρτες.

Στο κέντρο της πόλης, αλλά και έξω από υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας βρίσκονταν έμποροι, οι οποίοι δημιουργούσαν κλίμα αποδοκιμασίας, με σφυρίχτρες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πάτρας Γιώργος Ρώρος ζητούσε από διαμαρτυρόμενους εμπόρους να μην ανοίγουν διάλογο με τους υπεύθυνους των ανοικτών καταστημάτων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Πάτρα και το Αίγιο βρίσκονται αντιμέτωποι με παράβαση της νομοθεσίας, διότι άνοιξαν τα καταστήματά τους πριν από 11.00 το πρωί.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μεταξία Στεκουλέα, δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Χρήστο Κάππο πως «το μέτρο ωφελεί μόνο τους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους και τα εμπορικά κέντρα».

Κλειστά παρέμειναν τα εμπορικά καταστήματα στα Χανιά.

Η προσπάθεια να ανοίξουν πολυκαταστήματα με προϊόντα ένδυσης και ηλεκτρονικού εμπορίου όπως και σούπερ - μάρκετ έπεσε στο κενό καθώς έξω από τα καταστήματα αυτά είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ και του συνδέσμου ιδιωτικών υπαλλήλων, που ανήρτησαν πανό κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ δημιούργησαν ανθρώπινη αλυσίδα ώστε να μην επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν.

Αντίθετα, δύο σούπερ - μάρκετ έξω από την πόλη των Χανίων άνοιξαν λίγο μετά τις 11:30 το πρωί, παρά το γεγονός ότι στις εισόδους υπήρχαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που με πανό εξέφραζαν την αντίθεση τους στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Να μην ανοίξουν τα καταστήματα είχε προτείνει στα μέλη του και ο εμπορικός σύλλογος Χανίων έχοντας μάλιστα τυπώσει αφίσες στις οποίες απεικονιζόταν η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη στο ρόλο της Στέλλας από την ταινία «Ποτέ την Κυριακή».

Κατά του ανοίγματος των καταστημάτων είχε ταχθεί και το εργατικό κέντρο Χανίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα