5th GEOBIA Conference

Τρόπους διαχείρισης των δορυφορικών, χαρτογραφικών δεδομένων, που εδώ και περίπου έναν χρόνο διατίθενται δωρεάν από τη NASA, θα "εξερευνήσουν" επιστήμονες σε παγκόσμιο συνέδριο τηλεπισκόπησης και των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) που αρχίζει, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει έως τις 24 Μαΐου.

Πρόκειται για το "5th GEOBIA Conference" (GEographic Object Based Image

Analysis), το οποίο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ και το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, με τη συνεργασία των Εργαστηρίων Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών ΑΠΘ, Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπησης ΑΠΘ και Δασικής Αεροφωτογραφίας και Τηλεπισκόπησης ΔΠΘ.

"Βρισκόμαστε μπροστά σε άπειρες πληροφορίες από πέρσι που η NASA διέθεσε δωρεάν, για επιστημονικούς σκοπούς, δορυφορικά δεδομένα. Το ζήτημα είναι τώρα η ανάπτυξη αυτοματοποιημένων μεθόδων για την ανάλυση των εικόνων, ευκρίνειας 20-30 μέτρων και την επεξεργασία των πληροφοριών" εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Ιωάννης Γήτας.

Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων του συνεδρίου είναι η Barbara Ryan, διευθύντρια της Διεθνούς Ομάδας για την Παρατήρηση της Γης (Group on Earth Observations -GEO), η Δρ. Maggi Kelly, καθηγήτρια και ειδικός στο Τμήμα Περιβαλλοντική Επιστήμης, Πολιτικής και Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, ο Δρ. David Roy, καθηγητής στο Επιστημονικό Κέντρο Γεωγραφικών Πληροφοριών Αριστείας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα, ο Δρ. Paul Aplin, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Τηλεπισκόπησης στο Πανεπιστήμιο Νόττινχαμ και ο Δρ. Geoffrey Hay, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα