Ο Βαρουφάκης και τα… παράνομα αποδεικτικά μέσα

06:19 18/2/2020 - Πηγή: In.gr

Ο πρώην Υπουργός Γιάννης Βαρουφάκης δίνει ένα ακόμη «θεατρικό show» και επιθυμεί διακαώς  να δημοσιοποιήσει τις συνομιλίες των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης  , οι οποίες διεξάγονταν στο λεγόμενο Eurogroup ( την κρίσιμη  περίοδο του 2015).

Τις συνομιλίες αυτές ηχογραφούσε παράνομα ο ίδιος ο Γιάννης Βαρουφάκης (χωρίς προφανώς να υφίσταται η συναίνεση και των άλλων Υπουργών για μια τέτοια ηχητική καταγραφή).

Και το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι το εξής: Είναι νόμιμη

μια τέτοια επιλογή; Σίγουρα όχι (και απορώ ποιους συμβουλεύεται ο κατά τα άλλα ευφυής πρώην Υπουργός ).

Έτσι είναι γνωστό , ότι η παραβίαση του απορρήτου της επικοινωνίας είναι ένα έγκλημα, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 370 Α παρ.2 του Ποινικού Κώδικα  (εφόσον βεβαίως η παράνομη ηχογράφηση έχει αποτυπωθεί και σε «υλικό φορέα», δηλαδή σε «στικάκι»).

Επιπλέον και το άρθρο 19 παρ. 3 του Συντάγματος και το άρθρο 177παρ.2 του ΚΠΔ απαγορεύουν ευθέως την αξιολόγηση τέτοιων παράνομων αποδεικτικών μέσων!

Τώρα , το αμέσως επόμενο ερώτημα το οποίο τίθεται είναι το εξής:

Πότε εξαιρετικά μπορεί να ληφθεί υπόψη ένα απαγορευμένο αποδεικτικό μέσο ( όπως λ.χ. το παράνομο «στικάκι» το οποίο έχει στην κατοχή του ο Γιάννης Βαρουφάκης);

Στο ερώτημα αυτό και το Ευρωπαικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και η νομολογία του Αρείου Πάγου απαντούν με το ίδιο τρόπο ( ΑΠ 991/2018).

Με άλλα λόγια ένα παράνομο αποδεικτικό μέσο είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί εξαιρετικά, μόνον όταν – μέσω αυτού- θα αποδειχθεί μια πολύ σοβαρότερη αξιόποινη πράξη ( ή η  αθωότητα ενός  κατηγορουμένου)!

Έτσι, στην υπόθεση Khan v. United Kingdom το Ευρωπαικό Δικαστήριο συνηγόρησε υπερ της αξιολόγησης μιας παράνομης  μαγνητοταινίας.

Σε αυτή τη μαγνητοταινία ένας έμπορος ναρκωτικών ομολογούσε- χωρίς να γνωρίζει ότι ηχογραφείται- πως συμμετείχε στην εισαγωγή μιας τεράστιας ποσότητας ηρωίνης στο Λονδίνο!

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ορθά το Ευρωπαικό Δικαστήριο συναίνεσε στη χρησιμοποίηση της ανωτέρω  μαγνητοταινίας , ακριβώς για να αποκαλυφθεί το πιο απεχθές έγκλημα , δηλαδή η εμπορία των ναρκωτικών!

Ενόψει όλων αυτών πιστεύω, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος, ώστε να ληφθεί υπόψη (και να δημοσιοποιηθεί) το παράνομο «στικάκι» το οποίο έχει στη διάθεσή του ο Γιάννης Βαρουφάκης. Γιατί;

Γιατί οι συνεδριάσεις του Eurogroup δεν ήταν δημόσιες (αφού κανένας πολίτης δεν μπορούσε να είναι παρών σε αυτές).Γιατί οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι Υπουργοί δεν γνώριζαν ότι γινόταν ηχογράφηση καιΓιατί , ακόμη και αν αξιολογούνταν το παράνομο στικάκι του Γιάννη Βαρουφάκη, η δημοσιοποίηση τούτη δεν θα οδηγούσε στην «αποκάλυψη» μιας σοβαρότερης αξιόποινης πράξης!

Επιπλέον δεν έχει καμία σημασία , αν οι παράνομες ηχογραφήσεις του Γιάννη Βαρουφάκη στις διάφορες συνεδριάσεις του Eurogroup είχαν λάβει χώρα στο εξωτερικό, αφού και σε αυτή την περίπτωση εφαρμόζονται οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι ( σύμφωνα με το άρθρο 6 του ΠΚ).

Βεβαίως μερικοί «μπερδεύονται οικτρά» και ισχυρίζονται, ότι αν δημοσιοποιούνταν το επίμαχο «στικάκι», θα αποδεικνύονταν οι εκβιασμοί τους οποίους ασκούσαν στη χώρα μας οι διεθνείς δανειστές!

Ωστόσο, ο επίμαχος εκβιασμός των δανειστών δεν είναι έγκλημα του ΠΚ (όπως η εκβίαση του άρθρου 385 του ίδιου Κώδικα).

Κατά συνέπεια, εάν δημοσιοποιήσει το παράνομο στικάκι ο Γιάννης Βαρουφάκης προφανώς θα διαπράξει αξιόποινη πράξη!

Βεβαίως, κάποιος καλόπιστος παρατηρητής μπορεί να αναρωτηθεί το εξής πράγμα: Γιατί άραγε ο πρώην Υπουργός τα κάνει όλα αυτά;

Κατά τη γνώμη μου ο Γιάννης Βαρουφάκης θυμίζει εκπληκτικά τη «φιγούρα» του αρχαίου Αλκιβιάδη, όπως την έχει σκιαγραφήσει έξοχα η Ζακλίν ντε Ρομιγί («Αλκιβιάδης»)!

Με άλλα λόγια , όταν «συναντώνται» τα μεγέθη της ευφυίας και του «ναρκισσισμού», συνήθως επικρατεί ο άκρατος ναρκισσισμός!

Υπό αυτή την έννοια πιστεύω, ότι ο πρώην Υπουργός υιοθετεί όλες αυτές τις επιλογές για να προβάλλει πάνω από όλα τον εαυτό του , το εγώ του (ego)!

Τέλος , εάν όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ηχογραφούσαν παράνομα – ο ένας τον άλλο- τότε είναι σίγουρο ότι η Ευρωπαϊκή διπλωματία θα περιέπιπτε σε πλήρη παρακμή !

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ ([email protected])

Keywords
Τυχαία Θέματα